תוכנית: להזרים מים מותפלים לנחלי הצפון
בכיר ברשות המים ביקש לבחון את הגדלת היקף ההתפלה במתקן המתוכנן לקום בגליל המערבי בשנים הקרובות. ברשות הטבע והגנים הביעו התנגדות להצעה: "יש להזרים מים טבעיים ולא מותפלים לטבע"
מיעוט הגשמים בשנים האחרונות גרם בין היתר להתייבשות נחלים ומקורות מים. כדי לנסות ולשקם את הנחלים, בוחנת רשות המים אפשרות להגדיל את התפוקה של מתקן ההתפלה שעתיד לקום בגליל המערבי, על-מנת להשיב מים לנחלי הצפון.
בפנייה של בכיר ברשות המים למדען הראשי של רשות הטבע והגנים (רט"ג), הוא מבקש לבחון באופן ראשוני הגדלה של היקף ההתפלה במתקן המתוכנן להקמה בגליל המערבי. "על מנת לאמוד את עלות ההקמה והתפעול של המכלול כולו, אנו מבקשים לקבל ממכם חוות דעת לגבי הנחלים בגליל מערבי ובגליל תחתון/מזרחי שעשויים להתאים לכך".
מנהל אגף התכנון ברשות המים ביקש מרט"ג לבחון את הנקודות שאליהן יש להביא את המים במעלה נחלים אלה, ולקבל הערכה לכמויות המים המתאימות להזרמה בכל אחד מהנחלים. הנחלים שברשות המים חשבו עליהם כוללים את בצת, כזיב, געתון, יחיעם ונעמן בגליל המערבי ואת נחל עמוד וצלמון בגליל תחתון.
למרות התוכנית של רשות המים, ברט"ג דווקא לא מתלהבים מהרעיון. "רט"ג דוגלת ומאמינה בעקרון זכות הטבע למים כערך משמעותי בדומה לגופים ירוקים נוספים, אך מאמינה שיש לעשות זאת רק באמצעות הזרמת מים טבעיים ולא מותפלים לטבע", אמרו ברשות הטבע והגנים. "זאת על מנת שלא לפגוע בתהליכים הטבעיים, לאפשר למעיינות לשפוע כדרך הטבע ולנחלים לסרום במסלולם ללא התערבות".
ברשות הטבע והגנים הוסיפו כי דוגלים בהגדלה משמעותית של ההתפלה, אך ורק במטרה להפנות מים אלו לחקלאות ולצרכנים הביתיים, כאשר בכך ניתן יהיה להקטין למינימום את ניצול מי התהום המשפיעים על שפיעת מעיינות, להפסיק לקדוח בארות חדשים ולאפשר למים לזרום לכל אורך הנחלים, כולל מי שיטפונות בנחלי אכזב. אך יש לזכור כי גם אם התוכנית תצא לפועל, הקמת מתקן ההתפלה תיארך בין 3-5 שנים, זאת לאור ההתנגדות של תושבים בגליל המערבי והליכי התכנון הצפויים.
כיום, מצב הנחלים בצפון עודנו בכי רע. ניסים קשת, מנהל אגף סביבה ברט"ג, הסביר בעבר כי "הגשמים שיירדו גם בהמשך, אם יירדו, לא ימלאו את המחסורים הקיימים. ברוב האזורים בארץ אנחנו מצויים מתחת לקו האדום, בכנרת, באקוויפר ההר, בגליל המערבי. המעיינות בגליל העליון לא התעוררו כמו בחורף רגיל".
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "גשמי הברכה שירדו בחודש ינואר, התקבלו באנחת רווחה גדולה, אנו מקווים שגם החודשים הבאים ילוו במשקעים רבים, שימלאו את המאגרים, יזרמו בנחלים וישפעו במעיינות - לטובת האדם והטבע. עם זאת, אסור לשכוח שהגירעון המצטבר במשאבי הטבע הטבעיים, הוא תוצר של הזנחה של שנים רבות וכיום, על מנת להתמודד עם המשבר העמוק במשק המים, יש צורך דחוף בתכנית לאומית להצלת משק המים ושיקום זרימת המים בנחלים והתגייסות של הממשלה למימושה".