שתף קטע נבחר

 

דו"ח: רשימת בתי העסק שמזהמים את השפכים בגוש דן

דו"ח "מירוק לשחור" של איגודן מדרג את בתי העסק והמפעלים שלא מטפלים כראוי בשפכים שלהם ופוגעים בתהליכי הטיהור במכון. מי ברשימה?

רשימת בתי העסק באזור גוש-דן, שמזהמים את השפכים שמגיעים לחקלאות: המסעדות, אולמות האירועים והקייטרינג ומפעלי המזון בראש. אחת הדרכים המרכזיות להתמודדות עם משבר המים והמחסור בהם היא מחזור של מים באמצעות טיהור שפכים. המים שטוהרו מוחזרים לטבע ומשמשים ברובם להשקיית שטחים חקלאיים (96%).

 

דו"ח איגודן מפרסם את רשימת בתי העסק שמזהמים את שפכי השפד"ן. מכון טיהור השפכים השפד"ן, שהוקם ע"י איגודן, הוא הגדול במזרח התיכון. אגידן הוא הגוף שאוסף, מוליך ומטהר את השפכים של כ- 2.5 מיליון תושבים מ- 23 רשויות מקומיות במרכז הארץ. יש לציין כי מכון השפד"ן מטפל בכל מי שפכים של גוש דן ומספק כ- 70% מהמים להשקיה בנגב. מי השפד"ן המטוהרים מהווים כ-10% מתצרוכת המים של ישראל. 100 במדד איגודן פירושו מזהם מאוד ו-0 - לא מזהם כלל.

 

 

מדי שנה מפרסם איגודן דו"ח "מירוק לשחור", ובו הוא מדרג את בתי העסק והמפעלים שלא מטפלים כראוי בשפכים שלהם ופוגעים בתהליכי הטיהור במכון. הדו"ח השנה מסכם את נתוני 2016. איגודן דגם 583 מפעלים ואסף נתונים מ- 12 תאגידי מים (בת ים, יהוד, חולון, תל אביב, רמת גן, בני ברק ועוד) והעניק לאתרים שנסקרו ציון.

 

ככל שהציון גבוה יותר כך המפעל מזהם יותר. בתי העסק המזהמים ביותר היו אולמי נאות בבני ברק, טורקיז קניון רמת אביב בתל אביב, שופרסל דיל (ביג) ביהוד ו"בית על הים" בתל אביב - שקיבלו כולם את הציון המפוקפק 100. לאחר מכן אספרסו בר בקניון רמת אביב (96), "לחם יין" ביהוד (93), גאלרי פאלאס בתל אביב (92). ברשימת המפעלים המזהמים ביותר נמצא מחלבת גד בבת ים עם ציון של 96. לפניו נמצאה מפעל אבשלום הראל ובניו בפתח תקווה עם ציון 98. לאחר מכן הבית תעשיות מאפה (לחמא) בראשון לציון עם ציון 94.

 

באיגודן מציינים כי מטרתו של הדו"ח, שמפורסם זו השנה הרביעית, היא לייצר שקיפות ולהגביר את המודעות ולעודד הירתמות של בתי עסק ומפעלים לשמירה על איכות השפכים. ממצאי הדו"ח לשנת 2016 מראים כי בדומה לשנת 2015 עיקר המזהמים מקורם בעסקי המזון והמסעדנות, הכוללים את עסקי המסעדות, בתי הקפה, אולמות האירועים והקייטרינג למיניהם ומפעלי מזון. חלק גדול מהמזהמים שהוזרמו למערכת הביוב הינם מלחים, חומרים אורגניים ושמנים המאפיינים את העבודה במטבחים. יחד עם זאת העומסים יורדים בצורה דרמטית.

 

המפעלים ובתי העסק המזהמים משלמים בעבור הנזק המיוצר כתוצאה מהזרמת השפכים הללו באגרת הביוב. "אנחנו מנסים לחנך אותם לטפל בשפכים שלהם", מסביר מארק אוקון, מנכ"ל איגודן, "אבל אנחנו לא מבצעים אכיפה נגד העסקים. מי שצריך לטפל באותם עסקים זה הרשויות ברמת רישוי עסקים והמשרד להגנת הסביבה. אבל אנחנו רואים תוצאות. בעקבות פרסום הדו"ח אנחנו רואים שמכון צורכים פחות חשמל ורמת מי הקולחים הם ברמה יותר טובה. כך שאנחנו רואים מגמת שיפור. אני לא רוצה לומר מה היה קורה אם לא היינו עושים את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים