עליית גובה המים ושינויי אקלים מאיימים על אי הפסחא
אי הפסחא, ששייך לצ'ילה, ידוע בעיקר בשל הפסלים הענקיים והמרשימים שנבנו בו על ידי אנשי הרפה נוי לפני מאות שנים. עליית מפלס פני הים מדאיגה מאוד את אלפי התושבים במקום
חלקים מאי הפסחא, האי המיושב המבודד ביותר בעולם, נמצא בסכנת היעלמות על רקע עליית גובה פני הים, כך לפי דיווח פסימי למדי של ה"ניו יורק טיימס" מהימים האחרונים. כתב העיתון ניקולס קייסי והצלם ג'וש היינר נסעו לאחרונה לאי המרוחק בדרום-מזרח האוקיינוס השקט כדי לחזות בעיניהם בהשפעות של האוקיינוס על המקום, וחזרו עם מסקנות קודרות.
מתוך סרט על התעלומה שבאיי הפסחא
אי הפסחא, ששייך לצ'ילה, ידוע בעיקר בשל הפסלים הענקיים והמרשימים שנבנו בו על ידי אנשי הרפה נוי לפני מאות שנים. בשיאו ככל הנראה התגוררו באי כ-17,500 אנשים, אבל כשהגיעו אליו מגלים הולנדים בשנת 1722 היו בו רק כ-3,000 תושבים. עד לסוף שנות ה-70' של המאה ה-19, כבר לא נותר בו אף אחד.
כיום מתגוררים באי כ-6,000 בני אדם, שמסתמכים בעיקר על התיירות הרבה שמגיעה לאי הקטן (כ-100 אלף מבקרים בשנה) - בעיקר הודות לפסלי האבן ההיסטוריים, הנקראים מואי. אך העלייה המתמשכת של גובה פני הים לצד שינויי אקלים מאיימים לפגוע במורשת שהותירו מאחור אנשי הרפה נוי.
"מרבית פסלי המואי וכמעט כל האהו, שהם מעין במות ששימשו פעמים רבות כקבריהם של המתים, מקיפים את האי", הוסבר ב"ניו יורק טיימס". "מכיוון שישנם כמה מודלים שונים שחוזים שפני הים יעלו ב-1.8-1.5 מטרים עד שנת 2100, תושבי האי ומדענים חוששים שסערות וגלים יהוו איום על חלקים באי יותר מאשר אי פעם".
בכתבה בעיתון האמריקני צוין כי ישנם איים נוספים שעומדים בפני סכנה של ממש בשל עליית גובה המים, כמו למשל מדינת האיים קיריבטי שבאוקיינוס השקט – שלא פעם מתייחסים לתושביה בתור פליטי שינויי האקלים הראשונים בעולם.
במקרה של אי הפסחא, ישנם שלושה אתרים פופולריים – טונגריקי, אנקנה ואקהאנגה - שמאוימים על ידי גובה האוקיינוס. כמה מפסלי המואי ממוקמים רק מטרים בודדים מקצוות צוקים רעועים. בשלב זה עדיין לא ברור מה הביא לקצם של תושבי האי המקוריים, אך ככל שהוא הולך ונשחק - כך גם מתרחקת האפשרות לפצח את התעלומה.
פסלים באיי הפסחא