רהיטים, מזרנים ובובות: מה זרקנו לאשפה לפני פסח
באתר דודאים בנגב דיווחו על עלייה בכמות הפסולת שהגיעה למקום. "סיור קצר במקום בימים האחרונים היה כמו סיור במוזיאון - בובות עזובות, רהיטים ועוד - ולכל אחד מהפרטים הללו הסיפור שלו", אמרו באתר
ניקיתם לקראת הפסח וזרקתם דברים ישנים? באתרי הטמנת ומיחזור הפסולת הרגישו את זה היטב: באתר דודאים בנגב דיווחו על שיא של פסולת ביתית מ-106 טון אשפה בשנה שעברה ל-142 טון אשפה בחודש שלפני פסח. גם באיגוד ערים דן לתברואה מסרו כי שוב נרשמת עלייה בכמות הפסולת באתר חירייה.
כמה ימים לפני החג נשבר השיא מהשנים האחרונות בכניסה של פסולת ביתית לאתרים. ביום אחד הגיעו לאתר דודאים 5,875 טון פסולת. מדובר על עלייה של 11% בפסולת הרטובה לעומת יום רגיל וכ-7% בפסולת היבשה. לפארק דודאים הגיעו אלפי רהיטים וחפצים, מדי פעם היה ניתן לראות משאית שפורקת סלונים שלמים, מזנונים ועוד רהיטים.
העובדים באתר דיווחו כי הגיעו אליהם מכונות כביסה וכמות עצומה של מזרונים. בנוסף, היה גידול משמעותי בחומר האורגני והגזם שהגיע לאתר, כפי שציפו במקום לקראת חג האביב. "סיור קצר באתר בימי האחרונים היה כמו סיור במוזיאון - בובות עזובות, רהיטים ועוד - ולכל אחד מהפרטים הללו הסיפור שלו. בגלל העומס הגדול פארק דודאים עבד עד כניסת החג במתכונת של 24 שעות ביממה", הסבירו באתר.
ניר בר דוד, מנכ"ל פארק המחזור והחינוך הסביבתי דודאים שבנגב, אמר כי "לקראת חג הפסח הכנו את דודאים לעלייה בכמות האשפה כיאה לחג האביב. בחודש האחרון זיהינו עלייה משמעותית של כניסת פסולת לאתר. יחד עם זאת, מדובר על כמויות שלא ראינו הרבה זמן. הישראלים מחדשים ומשפצים את ביתם עם בוא האביב וניתן היה לראות רהיטים מכל הסוגים שנזרקים. פעמים רבות ניתן היה לראות רהיטים ראויים שהיה ניתן לתרום או להעביר. אני מאמין שאם כל אחד מאיתנו היה עוצר רגע וחושב לפני שהוא זורק משהו לזבל היינו במצב אחר לחלוטין".
בר דוד הוסיף: "אמנם המודעות לאיכות הסביבה ולמחזור גדלה - אך אנחנו עדיין לא במקום שאנחנו צריכים להיות. בתקופה הקרובה דודאים עובר מהפך ויהפוך להיות הפארק למחזור וחינוך סביבתי בנגב. נעשית השקעה גדולה על מנת להביא את האתר להיות מוביל בעולם מבחינת טכנולוגיות מחזור ומיון, טיפול בפסולת והגנת הסביבה. המטרה היא ליצור שינוי ביחס ובדרך הטיפול לאשפה במדינת ישראל, בצורה כזו שתצמצם למינימום את הצורך בהטמנה מעבר לכך יפעיל הפארק מערך חינוך סביבתי רחב שיכלול גם מרכז מבקרים מחודש ויפנה לכלל האוכלוסייה בדגש על האקדמיה ובני נוער. אני מקווה שבחג הפסח ההבא נוכל להעביר, לתרום ולמחזר יותר – ולזרוק פחות".