כיפה אדומה וסימטרית, הגרסה הגעשית
השירות הגיאולוגי של ארצות הברית פרסם תמונה של התפרצות הר געש בהוואי, שצולמה ב-1969. התיעוד הלא שיגרתי והסימטרי הפך את התמונה לוויראלית
כיפה אדמדמה, ענקית ונדירה, ששיגרה מטחי לבה רותחת לגובה 20 מטרים בשמיים, נתפסה בעין העדשה ופורסמה בימים האחרונים בעמוד הטוויטר של השירות הגיאולוגי של ארצות הברית (USGS) ובאופן טבעי הפכה ויראלית. אבל למקרה שהתמונה גורמת בכם לחשש קטן, אפשר להירגע - מדובר בתמונה שצולמה בהוואי ב-11 באוקטובר, 1969.
בציוץ של USGS נכתב שהמראה המרהיב תועד במהלך התפרצות הר הגעש קילוואה. "כיפות לבה סימטריות מסוג זה הן נדירות", ציינו במוסד האמריקני.
הר הגעש קילוואה כיום (צילום: המרכז הגיאולוגי של ארצות הברית )
באתר "פוקס ניוז" הוסבר כי כיפות לבה, שמכונות גם כיפות געשיות, מגיעות במגוון רחב של גדלים וצורות. הן יכולות להגיע אפילו לגובה של 500 מטרים, אבל לרוב נשארות בתחום "הסביר" שבין 9 עד 100 מטרים, כך לפי המכון הגיאולוגי של ארה"ב. מדובר בתופעה שנחשבת יחסית שכיחה - והסימטריות היא שנדירה. הכיפות הגעשיות נוצרות על ידי מאגמה צמיגית (דביקה) שנערמת בקרבת פתח הר הגעש.
"בדומה לזרמי לבה, בדרך כלל אין בכיפות הלבה מספיק גז או לחץ כדי להתפרץ בפתאומיות או בעוצמה יתרה, אף שלפעמים לתופעה יכולות להצטוות גם התפרצויות וולקניות לפני או אחריה", הסבירו על הנושא באתר אוניברסיטת אורגון סטייט. "עם זאת, בניגוד לזרמי לבה, הלבה שיוצרת את הכיפות הגעשיות היא לרוב עבה מאוד וצמיגית מדי בכדי לגלוש למרחק גדול, ועל כן נערמת בצורה עבה וגבוהה סביב פתח הר הגעש".
התמונה שהפכה ויראלית בימים האחרונים כאמור צולמה לפני כמה עשורים טובים. ההתפרצות שהחלה ב-24 במאי, 1969 בהר הגעש הפעיל קילוואה נמשכה עד 22 ביולי, 1974. "זו הייתה ההתפרצות הארוכה ושופעת ביותר בהר זה לפחות 2,200 שנים", הסבירו ב-USGS, וציינו כי ההתפרצות ארכה בסך הכול 1,774 ימים.
באתר LiveScience הוסבר כי במשך זמן ההתפרצות, יוצרו לא פחות מ-350 מיליון מטרים רבועים של לבה - אבל עדיין לא מדובר בהתפרצות הארוכה ביותר באזור. הר געש נפרד בשם פו אואו פולט לבה מאז 3 בינואר 1983.
ההתפרצות בסוף שנות ה-60'
צילום: השירות הגאולוגי של ארה"ב