שתף קטע נבחר
 

למה בחרתי לעסוק בגרונטולוגיה? (ומה זה?)

אם סברתם שאנשים מבוגרים אינם משתמשים כמעט בטכנולוגיות חדשות - טעות בידיכם. בעבודת הדוקטורט שלי בחנתי למה אנשים מבוגרים משתמשים בפייסבוק ומה הם עושים שם. מצאתי שהם מתייחסים לרשת החברתית המקוונת בצורה שונה מצעירים

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

נתחיל מהסוף: היום, כששואלים אותי למקצועי אני כבר לא עונה "גרונטולוגית" אלא "חוקרת זקנה". כך נמנעת השאלה: "גרונ...מה?" ונמנעת גם ההערה "אה! גריאטריה". אז לא, אני לא רופאה גריאטרית. הגרונטולוגיה עוסקת בחקר הזקנה בכלל בעוד הגריאטריה, שהיא חלק מהגרונטולוגיה, מתמקדת רק בחלק הרפואי-ביולוגי של הזקנה.

 

ועכשיו אפשר להתחיל מההתחלה. כשלאבא שלי מלאו 50, החלה החברה בה עבד - "בזק" – בתהליך הפרטה. תהליך ההפרטה התרחש בד בבד עם שינויים מהותיים במשק - הרפורמות שביצע בזמנו שר האוצר בנימין נתניהו בשוק הפנסיות ובגיל הפנסיה. אבי בחר לקבל את ההצעה לפרישה מוקדמת, שכן חזה את העתיד והבין שטוב יותר - כנראה כבר לא יהיה.

 

אני, שהכרתי את אבי כאיש עבודה, יש שיאמרו וורקוהוליק, חששתי מהמהלך של פרישה מוקדמת. חשבתי שהדבר יזיק לבריאותו, ואף אמרתי לו את זה. אדם שעבד כל חייו לא מפסיק לעשות זאת בבת אחת. אבל אבי לא הקשיב לי, וטוב שכך עשה, שכן דווקא לאחר פרישתו באה לו עדנה.. איך כתב שלום חנוך? "הוא השתנה לנו". הבנתי שמשהו קורה כאן. משהו שכנראה נסתר מעיני אבל שווה בדיקה. במקביל, אחד המרצים בלימודי לתואר ראשון בשירותי אנוש ומדע המדינה, הציג בפנינו מקצוע שעדיין לא עשה עליה לישראל - גרונטולוגיה. כאשר החלטתי להמשיך ללימודי תואר שני כבר היה לי ברור מה אלמד ואכן, כתבתי את עבודת התזה שלי על הפורשים מבזק במסגרת פרישה מוקדמת.

 

לאחר פרישתו, אבי בחר להשקיע את מרצו בפניה לחברי כנסת לשינוי חוק הניידות. עשה והצליח! היום אני יודעת שבחירה זו עולה בקנה אחד עם תיאוריה גרונטולוגית שנקראת "תיאוריית הפעילות" על פיה אנשים שהיו פעילים בעבר צריכים להישאר פעילים על מנת לשמר את איכות חייהם. את בחירתו של אבי ניתן לתלות בתיאוריה גרונטולוגית נוספת - תיאוריית החדשנות לפיה אנשים בוחרים לאחר פרישתם או בזקנתם בתחום עניין חדש.

 

ד"ר סיגל נעים
ד"ר סיגל נעים

 

ואני? המשכתי ללימודי דוקטורט בתקשורת תוך שאני חוקרת תחום חדש בגרונטולוגיה – פנאי מקוון, ומתמקדת בזקנה וטכנולוגיה. כך למשל, אם סברתם שאנשים מבוגרים אינם משתמשים כמעט בטכנולוגיות חדשות - טעות בידיכם. בעבודת הדוקטורט שלי בחנתי למה אנשים מבוגרים משתמשים בפייסבוק ומה הם עושים שם. מצאתי שהם מתייחסים לרשת החברתית המקוונת בצורה שונה מצעירים.

 

במקום לשתף תמונות מחופשת הסקי האחרונה ולהראות "כמה הדשא שלי ירוק", מבוגרים רבים מתייחסים לפייסבוק ככלי שעוזר להם לפתח תחומי עניין חדשים, קריירות חדשות לאחר הפרישה, ושמירה על קשר עם חברים רחוקים. כשם שבחרתי לעסוק בגרונטולוגיה בגלל תחושה שמשהו סמוי מן העין התרחש אצל אבי לאחר פרישתו, כך בחרתי לחקור תחום חדשני בתוך הגרונטולוגיה - טכנולוגיה בזקנה, מתוך תחושה שגם כאן רב הנסתר על הגלוי. ואכן, ממצאי המחקר שלי ומחקרים נוספים מראים שלשימוש בטכנולוגיה בזקנה יתרונות רבים וכי השימוש בה משתנה בהתאם לצרכים ולגיל.

 

לעבודת התזה של ד"ר נעים:

http://iirra.org.il/images/research/sigalnaim.pdf

 

ד"ר סיגל נעים היא כיום תלמידת פוסט-דוקטורט במחלקה לתקשורת באוניברסיטת אריאל, מרצה בחוג לשירותי אנוש במכללה האקדמית עמק יזרעאל, ובחוג לגרונטולוגיה באוניברסיטת בן גוריון.

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים