שתף קטע נבחר

 

השילוב המנצח בין רוח לשמש

שילוב נכון של ייצור חשמל באמצעות אנרגיות ירוקות מלוחות סולאריים ומטורבינות רוח – יביא לירידה ניכרת בזיהום האוויר הנגרם בזמן ייצור חשמל. בעולם כבר עברו לשילוב הזה. ובישראל?

בשיתוף אנרגיית רוח ישראלית

 

אחת הבעיות הגדולות בייצור חשמל מאנרגיה ירוקה נובעת מאי היכולת לייצר אנרגיה סולארית בשעות החשיכה ואנרגיית רוח כשהרוחות חלשות. לכן המטרה היא לאגור את האנרגיה, שבה נוכל להשתמש בשעות "המתות". פתרון לכך מצא לאחרונה המיליארדר אילון מאסק, שפיתח סוללת ענק שיכולה לאגור חשמל ולספק אותו מתי שצריך. את החשמל, אגב, ייצרו חוות של טורבינות רוח.

 

התחממות כדור הארץ והתמותה ממחלות הנגרמות מזיהום אוויר הביאו מדינות רבות בעולם לייצר חשמל ממקורות מתחדשים בלבד. אותן מדינות מנצלות בין היתר את השמש וגם את הרוח לייצר אנרגיה ללא זיהום אוויר. לפני כמה שנים, בשל רוחות חזקות מאוד, ייצאה דנמרק חשמל לגרמניה לאחר שחוות טורבינות הרוח שלה ייצרו מעל 100% מתצרוכת החשמל של המדינה. וזו רק דוגמה אחת לשילוב המנצח בין שתי שיטות ייצור החשמל - באמצעות שילוב של אנרגיה סולארית ואנרגיה המיוצרת בחוות טורבינות רוח.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בישראל המצב רחוק מלהיות אידיאלי בתחום ייצור החשמל מהאנרגיות המתחדשות, אם כי לאחרונה נרשם שיא של ייצור 13.4% מתצרוכת החשמל באמצעות אנרגיית שמש ורוח. מדובר בנתון יפה, אך הוא רחוק מאוד מזה של מדינות מערביות אחרות וגם רחוק מהממוצע של ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות ביום רגיל העומד על כ-3% בלבד. ממחקר של אוניברסיטת סטנפורד עולה כי בישראל ניתן בהחלט לייצר חשמל באמצעות אנרגיית השמש והרוח – ולהגיע ל-100% חשמל ירוק.

 

בין היתרונות בשילוב בין אנרגיית שמש לרוח, בולטת העובדה שדרך השילוב, יפחת בעשרות אחוזים הצורך בגיבוי קונבנציונאלי. אגב, השילוב בין ייצור אנרגיה בשיטה סולארית, רוח ואגירה יבטל לחלוטין את הצורך בגיבוי קונבנציונאלי, כך לפי עבודה של חברת אקוטריידרס, אנרגית רוח בישראל משנת 2016.

 

יתרון נוסף הוא ניצול נכון של שטח קרקע. במדינה כמו שלנו אפשר לעבור מקצה לקצה תוך כחמש שעות נסיעה. לכן, חשוב במיוחד לבנות תמהיל אנרגטי נכון שמאפשר חסכון בשטח קרקע. דונם בודד של חוות רוח יניב אותו הספק מותקן כמו 16 דונמים של שדות סולאריים. במונחי יכולת ייצור היחס אף גבוה יותר- צריכת השטח של מתקני רוח ל MWH (מגה וואט לשעה) מיוצר היא כ 4% מזו של מתקנים סולאריים. בנוסף, חקלאים הבוחרים בדרך הרוח יכולים להמשיך לעבד את אדמתם וליהנות מהכנסה יציבה ואחידה למשך חיי הפרויקט, נוסף על הגידולים החקלאיים.

 

תושבים בגולן בעד הקמת חוות טורבינות רוח    (צילום: אבי חי עריכה : גיא פוקס)

תושבים בגולן בעד הקמת חוות טורבינות רוח    (צילום: אבי חי עריכה : גיא פוקס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תמהיל מאוזן מגביר את בטחון מערכת החשמל

חוקרי המכון למחקרי בטחון לאומי קבעו עוד בשנת 2016 כי "בעולם של אמצעי ייצור מבוססי דלקים פוסיליים, כגון גז, פחם, סולר ומזוט, יש לאנרגיה המתחדשת תפקיד חשוב בגיוון מקורות הייצור ובביזור אתרי הייצור. ניהול מערכת חשמל המחוברת לאתרים של אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח ואגירה שאובה, יכול לשפר את שרידותה ולחזק את ממד הביטחון של מערכת החשמל בכללותה. על כן, ההמלצה היא לקדם ולהאיץ את פיתוחן של האנרגיות המתחדשות בישראל".

 

ראש תחום אנרגיות מתחדשות ברשות החשמל, אמר בדיון ועדת המדע בינואר האחרון כי "ייצור חשמל באנרגיית רוח מתחלק על כל שעות היממה, גם בחורף, והוא מרוכז בצפון. אנרגיית שמש מיוצרת רק במהלך היום ומרוכזת בדרום. המשמעות היא שבשיאי הביקוש בחורף או בקיץ, נדרש גיבוי לחוות הסולאריות".

 

אז אם דיברנו קודם על להתאים את עצמנו לקידמה, הכירו את "בלוקצ'יין". הבלוקצ''ין הוא שיטה, מערכת המאפשרת פעילות עסקית ללא פיקוח של ישות ניהול מרכזית. דוגמה לכך היא הסחר במטבעות דיגיטליים, כמו ביטקוין. את אותו עקרון אפשר ליישם על מיקרו עסקאות לממכר ולקנית אנרגיה על ידי המון צרכנים מהמון יצרנים, בלי פיקוח של מערכות ניהול שליטה ובקרה של "חברת חשמל מרכזית". למשל: מי שיש לו פאנל סולארי על הגג יוכל יהיה למכור חשמל בשעות היום לגן הילדים הסמוך באופן ישיר, כי הוא לא נמצא בבית במהלך היום ולא צריך את החשמל הזה. בלוקציין יכול ליצור אופטימיזציה של אנרגיה ולהוריד בעשרות אחוזים את עלות החשמל.

 

רק בחודש פברואר האחרון פורסם ברחבי העולם הסיפור על פרויקט המיקרו גריד בברוקלין, בשיתוף תאגיד הענק "סימנס": בשיתוף פעולה בין התאגיד לחברת אנרגיה ניו יורקית קטנה, הוקם פרויקט מיקרוגריד על גג בניין. מיקרוגריד היא מערכת חשמל המתנהלת באופן אוטונומי לחלוטין. הוא מייצרת חשמל, צורכת אות ומחוברת לרשת החשמל המרכזית למטרות גיבוי וחירום. אגב, מערכת כזאת בדיוק נבנית בקיבוץ מעלה גלבוע ותהיה הראשונה מסוגה בארץ, הכול על מנת להפחית את זיהום האוויר, להוזיל עלויות, להגביר אפקטיביות ולחזק את מערכת החשמל של ישראל, יחד עם שיפור האוויר שאותו אנחנו נושמים.

 

בשיתוף אנרגיית רוח ישראלית

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה:  dong energy
טורבינות רוח. ארכיון
הדמיה: dong energy
מומלצים