שתף קטע נבחר
 

הביטו הלילה לשמיים: מטר מטאורים - לירידים

הלילה ניתן יהיה לצפות בראשון מבין מטרות המטאורים של האביב והקיץ - מטר הלירידים, שקרוי על שם קבוצת הכוכבים נבל (Lyra). וגם כיצד ניתן לראות את כוכבי הלכת הקרובים אלינו במערכת השמש

מטר הלירידים, שאותו יהיה אפשר לראות הלילה (בין ראשון לשני) הוא הראשון מבין מטרות המטאורים המשמעותיים של האביב והוא פותח למעשה את מצעד מטרות המטאורים של השנה. המטר אינו מטר עשיר - כאשר בשיא המטר צפוי קצב תיאורטי של 20 מטאורים בשעה, אם כי המטר עשוי להפתיע והקצב עשוי להיות גדול יותר.

 

מטר הלירידים נמשך בדרך כלל בין ה-16 ל-25 באפריל והשנה השיא צפוי לקראת חצות של הלילה שבין ה-22 באפריל ל-23 באפריל, כלומר הלילה. נקודת המוצא של המטאורים המצויה בכיוונה של קבוצת נבל בשמים עולה מעל האופק בשעות הערב המאוחרות. אולם הירח, המצוי סמוך לרבע הראשון שלו, שוקע רק לאחר חצות ואורו יפריע לאלה המבקשים לצפות בשעות המוקדמות של הלילה במטאורים. אם מזג האוויר יהיה נוח, אזי צפויים תנאים טובים לצפייה במטר בשעות לפנות בוקר.

 

מטאורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מטאורים(צילום: shutterstock)

 

מקור החלקיקים היוצרים את מטר הלירידים הוא בשביט הקרוי שביט תאצ'ר. זהו שביט ארוך מחזור ומטר הלירידים הינו המטר המשמעותי היחיד שמקורו בשביט ארוך מחזור, כלומר שביט שמקיף את השמש אחת לאלפי שנים. מדי שנה, כדור הארץ חוצה את מסלול החלקיקים הנעים סביב השמש. המסלול דומה למסלול השביט והחלקיקים הנמשכים אליו נכנסים לאטמוספירה במהירות של 48 ק"מ לשנייה ונשרפים, במחזה הנראה לעיננו כמטאור הידוע בשמו העממי "כוכב נופל".

 

כאמור, בדרך כלל נמנים עד כ-20 מטאורים בשיא המטר, אולם יש שנים בהן הקצב אף מגיע לכמה עשרות. בשנת 1803 הייתה התפרצות שנמנו בה מאות מטאורים בשעה.

 

קבוצת נבל 

קבוצת נבל היא קבוצה העולה מעל האופק המזרחי לקראת חצות בימים אלה. היא נראית בחודשי הקיץ ברום השמים. (לזיהוי קבוצת נבל בשמים אפשר להיעזר באחת מהאפליקציות לטלפונים סלולריים המראה את מיקומן של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה - שמה של קבוצת נבל בלטינית הוא LYRA).

 

למרות השטח הזוויתי הקטן שהיא תופסת בשמים, זו אחת מקבוצות הכוכבים החשובות בשמים הצפוניים, הודות לעובדה ששוכן בה הכוכב הבהיר ביותר בשמים הצפוניים - וגה. שם הקבוצה מתאר כלי נגינה, אולם בכל האטלסים מימי קדם ועד היום הקבוצה מתוארת כעיט האוחז בטפריו נבל. גם השם של הכוכב הראשי, וגה, מתאר עוף והוא למעשה שיבוש של שמו הערבי - הנשר הנופל (אל-נאסר אל-וק'יע). קבוצת נבל מהווה את אחת משלוש הקבוצות המתארות את המשולש הגדול של הקיץ. שתי האחרות הן נשר וברבור והכוכבים הראשיים בהם הם אלטאיר (שיבוש השם הערבי - הנשר המעופף) ודנב (זנב התרנגולת)

 

מהו מטר מטאורים 

מקורו של כל מטר מטאורים הוא באבק שנותר במסלולו של שביט או אסטרואיד הנע סביב השמש. מדי שנה, כאשר כדור הארץ חוצה את מסלול חלקיקי האבק הנעים סביב השמש, נלכדים חלקיקי אבק בכבידת כדור הארץ.

 

מטר מטאורים בקיץ האחרון

מטר מטאורים בקיץ האחרון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כאשר הם נכנסים לאטמוספירה במהירות העצומה של עשרות קילומטרים לשנייה, הגזים המצויים בנתיבם מתייננים, והאור הנפלט מהם לאורך נתיב כניסת חלקיקי האבק נראה לעיננו כגוף זוהר החוצה את השמים. מכאן תופעת המטאור (בשפת העם - כוכב נופל) שאנו רואים. הרוב המכריע של גרגירי האבק נשרף כליל בגובה של מאה עד 70 ק"מ מעל פני האדמה.

 

באופן מפתיע, מרבית המטאורים הנראים לעיננו הם לא יותר מגרגירי אבק שמסתם אינה גדולה משברירי הגרם. חלקיקי האבק הנקרעים מהחלקיק הראשוני הנכנס לאטמוספירה עשויים להישאר בגובה רב למשך חודשים רבים. במקרים של מטאורים שנובעים מחלקיקים שמסתם גדולה יותר - אפילו כמה גרמים או עשרות גרמים, תתרחש תופעה הקרויה - כדור אש, שאלה הם מטאורים בהירים במיוחד. לעתים אלה מותירים שובל של גזים מיוננים לאורך מסלולם שנראים למשך דקות ארוכות לאחר נפילת המטאור כעננה קלושה ומארכת שצורתה מתעוותת במהירות כתוצאה מהרוחות המצויות ברום האטמוספירה.

 

כמה מטאורים באמת רואים? 

בכל מטר מטאורים נקוב המספר החזוי של המטאורים בשעת השיא. קצב זה קרוי - קז"ש (קצב זניטי לשעה), אך קצב זה מבטא את הקצב התיאורטי לו מקור המוצא של המטאורים היה בדיוק מעל הראש (בזניט), כאשר תנאי הצפייה הם בתנאים אופטימליים (חושך מוחלט, ללא עננים או אובך וללא ירח).

 

כך שככל שנקודת המוצא של המטר (במקרה הנוכחי קבוצת נבל) קרובה לאופק או שתנאי הצפייה גרועים יותר מבחינת אובך וירח, אזי מספר המטאורים שנראה יקטן. יש לזכור גם שהקצב אינו מדויק והוא מסתמך על נתונים סטטיסטיים שנמדדו במטרות המטאורים הקודמים.

 

מהיכן צופים?

בעיקרון, כל מטר מטאורים הוא תופעה הנראית בכל חצי כדור הארץ המצוי בשעת לילה שבו נראית קבוצת הכוכבים שהיא מקור המטר מעל האופק, לכן אפשר לצפות במטר מכל מקום. אולם, כפי שקורה כמעט בכל תצפית אסטרונומית, המגבלה היחידה היא תאורת העיר שמפריעה לתצפיות אסטרונומיות בכלל ולמטרות מטאורים בפרט.

 

לכן, רצוי מאוד להתרחק ממקומות מוארים. ככל שנתרחק ממקום יישוב, יגדל הסיכוי לראות יותר מטאורים. כמו כן, מומלץ לצפות ממקומות שבהם האופק (בעיקר הצפון-מזרחי במטר הנוכחי) נקי מהסתרות. בשעות הערב, עד לשעת חצות, רצוי להביט לכוון צפון מזרח, לכיוון זריחת קבוצת נבל, אם כי אורו של הירח יפריע בשעות אלה, שהיא מקור המטר (הרדיאנט). ככל שהזמן עובר, נקודת הרדיאנט עולה גבוה יותר בשמים וכיוון שקבוצת נבל זורחת לפני חצות, היא תעלה לרום השמים רק לפנות בוקר. גם הירח, שישקע רק לאחר חצות, יאפשר צפייה מיטבית במטר רק לקראת השעות המאוחרות של הלילה, לפנות בוקר יום שני.

 

כמו בכל מטר מטאורים, ההמלצה הטובה ביותר היא לשכב על הגב, (ולנסות להישאר ערים...).

 

האם צריך משקפת או טלסקופ?  

לא. המטאורים חוצים את השמים במהירות ולכן אי אפשר לכוון אליהם משקפת או טלסקופ, מה גם ששדה הראיה של מכשירים אלה קטן מלהכיל את כל מסלול המטאור ואפילו לא את חלקו הקטן.

 

מה עוד אפשר לראות בשמים הלילה?  

כוכב חמה - החמקמק שבין כוכבי הלכת. חדי העין יוכלו לראותו כשעה לפני זריחת החמה, ממש מעל האופק המזרחי, בולט מעט על רקע שמי הדמדומים

 

נוגה - בשעות הערב המוקמות אפשר לראות את כוכב הלכת נוגה בוהק באורו מיד לאחר השקיעה מעל האופק המערבי. אי אפשר לטעות באורו של נוגה, שהוא גרם השמים הבהיר ביותר לאחר השמש והירח.

 

מאדים, כפי שצולם על-ידי טלסקופ החלל האבל (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
מאדים, כפי שצולם על-ידי טלסקופ החלל האבל(צילום: נאס"א)

 

מאדים - מאדים, כוכב הלכת האדום, ממשיך להתקרב אל כדור הארץ. הוא זורח כשעה לאחר שבתאי ומצוי מעט ממזרח לו כאשר הוא בולט בגונו הכתום-אדמדם. מבט בטלסקופ יראה דסקה אדמדמה וחדי העין אולי יבחינו בכתמים כהים על פניו. אלה המדבריות הכהים של המאדים. מאדים יהיה במיטבו השנה בחודשי הקיץ, מיוני ועד שלהי אוגוסט.

 

צדק - כוכב הלכת צדק זורח בתחילת הערב בכיוון דרום מזרח. הוא גרם השמים הבוהק ביותר לאחר נוגה ואי אפשר לטעות בו. מבט במשקפת שדה יגלה את ארבעת ירחיו הגדולים וטלסקופ קטן יגלה את חגורות העננים הכהות שעל פניו

 

שבתאי - מי שימתין לשעות המאוחרות של הלילה יבחין בכוכב בהיר נוסף, הזורח מעט לאחר חצות בדרום מזרח, ובולט בגונו הצהבהב. מבט במשקפת שדה יגלה את ירחו הגדול טיטאן, וטבעותיו יראו היטב גם מבעד לטלסקופ חובבים קטן

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2018 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , אוניברסיטת בר-אילן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים