שתף קטע נבחר
 

ביצים סרוחות: ניחוחותיו של כוכב הלכת אורנוס

חוקרים שניסו לפענח מה הריח בכוכב הלכת, אמרו: "אם אדם חסר מזל אי פעם ינחת בין ענניו של אורנוס, הוא ייתקל בתנאים ריחניים וגועליים". אבל זו תהיה רק בעיה שולית למי שיגיע לשם

אם אי פעם חלפה במוחכם השאלה איזה ריח יש לכוכב הלכת השביעי במערכת השמש שלנו, מחקר שפורסם לאחרונה על ידי צוות מחקר מאוניברסיטת אוקספורד מספק פתרונים: לאורנוס יש ריח של נפיחות וביצים סרוחות. מסתבר שענניו העליונים של כוכב הלכת מורכבים בין היתר ממימן גופרתי - החומר שמעניק לביצים מקולקלות כאן על כדור הארץ שלנו את הריח המזוויע שלהן.

 

כוכב הלכת אורנוס (צילום:  NASA/JPL-Caltech)
כוכב הלכת אורנוס(צילום: NASA/JPL-Caltech)

 

"אם אדם חסר מזל אי פעם ינחת בין ענניו של אורנוס, הוא ייתקל בתנאים ריחניים וגועליים", אמר החוקר פטריק אירווין, מצוות המדענים שבחן את ההרכב הכימי של כוכב הלכת המרוחק.

 

ובכל זאת, מי שימצא את עצמו מגיע לאורנוס ייתקל בבעיות גדולות בהרבה מהצחנה. "חנק וחשיפה לאטמוספרה עם מינוס 200 מעלות צלזיוס שמורכבת בעיקר ממימן, הליום ומתאן כנראה תגבה את המחיר הרבה לפני הריח", חידד החוקר אירווין.

 

באתרים מדעיים שונים מסבירים כי ענניו של אורנוס מהווים תעלומה גדולה ומאתגרת עבור מדענים זה תקופה ארוכה, חרף העובדה שדווקא עד כה הצליחו ללמוד לא מעט על חלקים אחרים של חברנו לשכונה הגלקטית. המחקר החדש מפצח את המסתורין ארוך השנים, וחושף את התרכובת של העננים שמרחפים מעל פני השטח של אורנוס.

 

החוקרים הגיעו לממצאים באמצעות תצפיות ספקטרוסקופיות שנלקחו מהטלסקופ Gemini North שבהוואי. על ידי ניתוח האור האינפרה-אדום שחוזר מאורנוס, המדענים הצליחו להבין איך העננים של כוכב הלכת נוצרו.

 

זה שנים ארוכות שמתווכחים בקהילה המדעית אם העננים של אורנוס מורכבים ממימן גופרתי או מאמוניה. עד כה לא היו הוכחות תומכות בשום כיוון. "כעת, הודות לנתונים משופרים על ספיגת מימן גופרתי והספקטרום הנהדר של הטלסקופ Gemini, יש לנו את טביעת האצבע שלכדה את הפושע", אמר אירווין בהודעה רשמית.

 

 

משמעותו של הגילוי הזה הוא שאורנוס נבדל מענקי גזים אחרים במערכת השמש שלנו - נפטון וצדק; שני כוכבי הלכת הללו לא הראו כל סימנים לקיום של מימן גופרתי בפני השטח שלהם, ולעומת זאת דווקא נמצא כי אמוניה מרחפת לה מעל העננים. ההבדל הזה, כך הסבירו באתר "אינדיפנדנט" הבריטי, כנראה נקבע כבר בימיה הראשונים של מערכת השמש שלנו ונקבע על ידי הדרך שבה כוכבי הלכת נוצרו.

 

"במהלך ההיווצרות של מערכת השמש שלנו, האיזון בין חנקן לגופרית (ומתוך כך אמוניה והמימן הגופרתי שאותר כעת באורנוס) נקבע על ידי הטמפרטורה והמיקום של היווצרות כוכב הלכת", הסביר לי פלטצ'ר, חוקר מהמחלקה לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת לסטר שגם כן לקח חלק במחקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים