שתף קטע נבחר
 

כוכב (לכת) נולד: הגורם השמימי המסקרן במרחק 600 שנות אור

החוקרים מאמינים כי גרם השמיים ה"פעוט", שנמצא בקבוצת הכוכבים "זיקית", הוא ככל הנראה כוכב מסוג ננס חום קטן או סופר-צדק

חוקרי חלל מהולנד טוענים כי מצאו לאחרונה מה שמסתמן ככוכב לכת צעיר מאוד, "פעוט" אם תרצו, במערכת הכוכבים הבינארית (מערכת עם שני כוכבים) CS Cha שממוקמת בערך 600 שנות אור מאיתנו.

 

הדמיה של הכוכב וכוכב הלכת החדש (צילום: C. Ginski & SPHERE)
הדמיה של הכוכב וכוכב הלכת החדש(צילום: C. Ginski & SPHERE)

 

האסטרונומים השתמשו בכלי שנקרא SPHERE השייך ל"טלסקופ הגדול מאוד" של סוכנות החלל האירופית (איס"א), המוצב במדבר אטקמה בצ'ילה, כדי לנתח את CS Cha שבקבוצת הכוכבים הקטנה "זיקית". בעוד הם הניחו שימצאו בעיקר אבק או קדם-כוכב לכת (גרם שמיים הנמצא בשלב התפתחותי לפני כוכב לכת); אבל במקום זאת מה שנגלה להם הוא ככל הנראה כוכב לכת קטן וצעיר.

 

ברשת "סקיי ניוז" דווח כי לאחר איתור גרם השמיים הזה, החוקרים שלפו נתונים מהארכיון כדי לנסות ולמצוא מידע נוסף על מה שעשוי להיות כוכב לכת בימיו הראשונים. ואכן, תיעוד שהגיע מטלסקופ החלל "האבל" של סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) לפני 19 שנה ותמונות נוספות מהטלסקופ הגדול מאוד הראו את אותה נקודה זוהרת - רק שבעבר היא הייתה עמומה יותר.

 

מדע בין כוכבים: הכל על כוכבי לכת חוץ שמשיים    (יוצר: אסף קוזין קריינות: שירי הדר, עריכה: שי שבתאי)

מדע בין כוכבים: הכל על כוכבי לכת חוץ שמשיים    (יוצר: אסף קוזין קריינות: שירי הדר, עריכה: שי שבתאי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עם זאת בשלב הזה המדענים לא ממש יודעים להסביר איך נוצר כוכב הלכת או איך התפתח. במסגרת המחקר נבחנו שלל תרחישים שונים באמצעות סימולציות ממוחשבות, אבל אף אחת מההדמיות לא הניבה תוצאות אמינות. החוקרים מאמינים כי גרם השמיים הוא ככל הנראה כוכב מסוג ננס חום קטן או סופר-צדק.

 

"החלק המלהיב ביותר הוא שהאור של הגוף הזה מקוטב מאוד", הסביר כריסטיאן גינסקי, אסטרונום באוניברסיטת ליידן ההולנדית, בהודעה רשמית על המחקר. "זה לרוב קורה כשאור מפוזר לאורך הדרך".

 

החוקרים מעריכים כי אותו קיטוב של האור נגרם בשל אבק שסובב סביב הגורם השמימי. "החלק המסובך הוא שהאבק חוסם חלק גדול מהאור, וזו הסיבה שקשה לנו לקבוע את המסה שלו", הוסיף גינסקי. "אז ייתכן שמדובר בננס חום, או אולי סופר-צדק בשנותיו הראשונות. המודלים הקלאסיים של היווצרות כוכבי לכת לא יכולים לעזור לנו".

 

עם זאת, תצפיות נוספות דווקא יכולות לעזור למדענים. האסטרונומים מקווים שבדיקות נוספות בעזרת הטלסקופ ALMA יציעו תובנות חדשות בנוגע למקורותיו של הגורם השמימי. החוקרים הציגו בימים האחרונים את ממצאי המחקר שלהם, והוא אמור להתפרסם במלואו בקרוב בכתב העת המדעי Astronomy and Astrophysics.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: C. Ginski & SPHERE
הדמיה מתוך המחקר
צילום: C. Ginski & SPHERE
מומלצים