מטרת המחקר: לזהות את המפלצת מלוך נס
85 שנה אחרי שבריטניה כולה חיפשה את היצור המיתולוגי, יקחו חוקרים DNA ממימי האגם. מה הם יגלו?
ניסיון נוסף לחפש את המפלצת החמקמקה שקיימת כנראה רק באגדות: מדענים מתכוונים לנסות גישה חדשה בניסיון לאתר את המפלצת מלוך נס. התוכנית שלהם היא לחקור את מי אגם לוך נס שבסקוטלנד בחודש הבא ולהשתמש בדגימות DNA סביבתי של המים כדי לנסות ולזהות מי שחה בהם.
"בכל פעם שיצור נע בסביבתו, הוא משאיר מאחוריו קטעי DNA זעירים מעור, נוצות, פרווה, קשקשים, צואה ושתן", הסביר את הרעיון מוביל המחקר, הפרופ' ניל גמל, בשיחה עם העיתון "ניו זילנד הראלד".
לדברי פרופ' גמל מאוניברסיטת אוטגו בניו זילנד, "את ה-DNA הזה אפשר ללכוד ולסדר, ואחר כך לעשות בו שימוש כדי לזהות את היצור באמצעות השוואה של הרצף הגנטי שנלקח למאגרי נתונים של רצפים גנטיים ממאה אלף אורגניזמים שונים. אם אי אפשר למצוא השוואה מוחלטת, אנחנו יכולים להניח איפה ב'עץ החיים' נמצא הרצף הזה". ב-eDNA, השם המקוצר ל-DNA סביבתי, כבר נעשה שימוש ככלי למעקב אחר כרישים, לווייתנים ובעלי חיים אחרים.
זה שפמנון או חדקן?
החוקרים ישתמשו במידע שישיגו כדי להכין רשימה של כל היצורים החיים בלוך נס ולהשוות זאת לאגמים האחרים באזור, במטרה לבחון מה ההבדל בין לוך נס לאחרים, ואם יש בכלל שוני. פרופ' גמל אמר כי יופתע לגלות עדות לרצפי DNA הדומים לזוחלים ימיים גדולים שנכחדו, אבל הוא מצפה לראות מה ימצא הצוות שלו. "דגים גדולים כשפמנון וחדקן הוצעו כהסברים אפשריים לאגדת המפלצת, ואנחנו נבדוק זאת".
המדענים אמנם לא ויתרו על חיפוש "נסי", אבל הם מתמקדים באיתור עוד מידע על חיידקים באגם. "אמנם תשומת הלב ניתנת לפרויקט עקב הרצון לגלות עדות לקיום המפלצת מלוך נס, אבל מהמחקר נוכל להשיג כמות עצומה של ידע על אודות אורגניזמים בלוך נס, אחד מהאגמים הגדולים בבריטניה", הוסיף גמל.
סיפורים על דמות מיתולוגית באגם יש כבר כ-1,500 שנה, אך הדיווח המודרני הראשון על קיום המפלצת מלוך נס התרחש במאי 1933, לפני 85 שנה. אז פרסם עיתון מקומי סיפור על זוג שראה לדבריו "חיה ענקית מתגלגלת וטובלת באגם". בעקבות אותו דיווח שלחו העיתונים הלונדוניים כתבים רבים לאגם בניסיון להשיג תמונה של ה"מפלצת".