אוצר ששווה 17 מיליארד דולר: כך אותר "הגביע הקדוש" של הספינות הטרופות
האונייה האדירה, שהייתה מצוידת ב-62 תותחים ושלושה תרנים, שקעה במצולות ליד קולומביה ב-8 ביוני, 1708, בלב קרב נגד ספינות בריטיות במהלך מלחמת הירושה הספרדית, ועל סיפונה היו 600 בני אדם ואוצר אדיר של זהב, כסף ואבני ברקת
ספינה ספרדית גדושה באוצרות זהב, שצללה למעמקי הים הקריבי לחופי קולומביה לפני יותר מ-300 שנה, נמצאה לפני שלוש שנים בעזרתו של רכב תת-ימי אוטונומי, כך נחשף לראשונה השבוע על ידי Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) סוכנות המחקר האמריקנית שהייתה אחראית לגילוי המדהים הזה.
הפרטים החדשים על הגילוי של הספינה, שנקראה סן חוזה, נחשפו בימים האחרונים באישורם של כל הגופים שהיו מעורבים בחיפוש אחר אותה ספינה אבודה, בהם הממשל הקולומביאני. "שמרנו על העניין הזה תחת מעטה חשאיות מתוך כבוד לממשלה בקולומביה", מסר רוב מונייר, סמנכ"ל לפעולות ומתקנים ימיים בארגון WHOI.
המיקום המדויק של הספינה סן חוזה, שפעמים רבות גם מכנים אותה "הגביע הקדוש של הספינות הטרופות", נחשב במשך שנים ארוכות לאחת התעלומות הימיות הגדולות ביותר בהיסטוריה. האונייה האדירה, שהייתה מצוידת ב-62 תותחים ושלושה תרנים, שקעה במצולות ב-8 ביוני, 1708, בלב קרב נגד ספינות בריטיות במהלך מלחמת הירושה הספרדית, ועל סיפונה היו 600 בני אדם ואוצר אדיר של זהב, כסף ואבני ברקת. שוויו של האוצר הזה עומד על כ-17 מיליארד דולר במונחים של היום.
הארגון WHOI, שמקום מושבו במסצ'וסטס, הוזמן לקחת חלק בחיפוש אחר המטמון הודות למומחיות שלו בחקר המים העמוקים. הרכב התת-ימי האוטונומי של מכון המחקר, הנקרא REMUS 6000, סייע לחשוף ב-2011 את שרידיו של מטוס אייר פראנס 447, שהתרסק למים כשנתיים לפני כן כמה מאות קילומטרים מחופיה של ברזיל.
היה זה הרכב REMUS 6000 שהביא בנובמבר 2015 תיעוד סונארי חסר תקדים שלמעשה חשף את ספינת סן חוזה בעומק של 600 מטרים במים. הרכב המתקדם צלל לעומק של 9 מטרים מעל לספינה עצמה כדי לצלם את האזור ואת השרידים, וחשף כי אכן מדובר באותו "גביע קדוש" הודות בין היתר לתיעוד אחד מסימני ההיכר של הספינה: עיטורים בדמות דולפינים על תותחי הברונזה שהיו על הסיפון.
"ההריסות היו מכוסות בחלקן על ידי הקרקע, אבל בעזרת התמונות שצולמו מגובה נמוך יותר הצלחנו לראות פרטים חדשים, וגם הרזולוציה הייתה מספיק טובה כדי שנצליח לזהות את חריטות הדולפינים על התותחים", הסביר מייק פורסל, מהנדס ב-WHOI שהוביל את משלחת המחקר.
"הייתה תחושה מאוד חזקה של סיפוק למצוא אותה סוף כל סוף", הוסיף מונייר. "זה היה רגע גדול".
האוצר האבוד עם זאת, באופן צפוי, נתון לקרבות משפטיים בין כמה מדינות שונות כמו גם חברות פרטיות. לפני כמה שבועות, קרא ארגון אונסק"ו לקולומביה שלא לנצל את הספינה הטרופה - שמיקומה המדויק נותר תחת חיסיון המדינה. בנוגע לאוצר עצמו, או לפחות מה שנשאר ממנו - הוא עדיין על קרקעית הים (לעת עתה).