נפתרה תעלומת המכתש ההודי
ה-191 בעולם: לפני כ-150 שנה התגלה מכתש רמגאר שקוטרו 3.2 ק"מ. כעת סבורים מדענים: נוצר מפגיעת מטאוריט
כבר כמעט 150 שנה שמכתש רמגאר בהודו מרתק את הגיאולוגים. כעת קבוצת מדענים שהגיעה למחוז בראן במדינה כדי לפתור את תעלומת מקורו סבורה שגילתה עדות שתוכיח כי נגרם כתוצאה של פגיעת מטאור.
קוטרו של רמגאר 3.2 ק"מ וגובהו 200 מטר מעל פני השטח הסובבים אותו. הוא התגלה לראשונה בסקר גיאולוגי שנערך בהודו ב-1869. כמעט מאה שנה אחר כך, ב-1960, הוא הוגדר רשמית כ"מכתש" על ידי אגודת הגיאולוגים בלונדון.
צוות של ארבעה מדענים הודים ביקר בשבוע שעבר במכתש השוכן ליד כפר רמגאר. "מטאוריט ענק שקוטרו כשלושה ק"מ פגע כנראה במקום לפני מיליוני שנים וגרם למכתש הגדול", העריך פרופ' וינוד אגרוול. לדבריו, "האזור המוגבה של מכתש רמגאר הוא עדות חיה לפגיעת מטאוריט. יש עדויות נוספות במקום שיסייעו להוכיח את התיאוריה הזו".
לפי המדענים, תהליך האישור שמדובר במכתש שנוצר ממטאוריט כבר החל, ובקרוב הוא יוכר על ידי הסוכנות העולמית בקנדה כמכתש ה-191 בעולם והשלישי בהודו.
בנגב הישראלי חמישה מכתשים, והגדול שבהם הוא מכתש רמון. בניגוד למכתש רמגאר שבהודו, המכתשים הללו לא נוצרו מפגיעת מטאור, וגם לא בעקבות פעילות געשית, סיבה עיקרית נוספת להיווצרות מכתשים.
לפי התיאוריות המקובלות, מכתש רמון ויתר המכתשים (המכתש הגדול ששמו כיום הוא מכתש ירוחם, המכתש הקטן המכונה גם מכתש חצרה, וכן צמד מכתשי עריף) נוצרו משחיקה של שכבות סלע רכות הנמצאות תחת שכבות קשות יותר. זאת, בין היתר בעקבות הצפת ים תטיס הקדום.