הפנים לעתיד: למה ישראלים בוחרים ללמוד בארה"ב?
בשנת הלימודים 2016/7 למדו בארה"ב 2,293 סטודנטים ישראלים, רק 40% מהם לתואר ראשון. אחד הסטודנטים: "אפשר להתפתח יותר מבחינה מקצועית ומבחינת שיתופי הפעולה העתידיים - אם הפוסט דוקטורט שלי הוא בחו"ל"
בימים אלו נערכים אלפי ישראלים לקראת מעבר ללימודים אקדמיים בארה"ב, אשר יחלו בחודש אוגוסט. על רקע סיום שנת הלימודים באוניברסיטאות בישראל, מודים חלק מהם, ובמיוחד אלו שפונים לקריירה אקדמית, כי ללא השכלה אקדמית בחו"ל יהיה להם קשה מאוד לקבל תקן במוסד אקדמי בעתיד.
מדו"ח open doors של מחלקת המדינה האמריקנית, שפורסם בנובמבר 2017, עולה כי ישראל נמצאת בין 15 המדינות המובילות באסיה ובמזרח התיכון במספר הסטודנטים במוסדות האקדמיים בארה"ב וכי בשנת הלימודים 2016/2017 למדו במוסדות האקדמיים בארה"ב 2,393 סטודנטים ישראלים.
רלף אמלן, יועץ לענייני חינוך אמריקני בשגרירות ארה"ב בישראל, אומר כי "מערכת היחסים בתחום ההשכלה הגבוהה בין ישראל וארה"ב פוריה, דבר אשר בא לידי ביטוי בכך שאלפי סטודנטים ישראלים מגיעים ללמוד במיטב האוניברסיטאות ומכוני המחקר בארה״ב מידי שנה".
לדברי אמלן כ-60 אחוזים מהסטודנטים הישראלים מגיעים ללימודים מתקדמים: תואר שני, דוקטורט ופוסט דוקטורט, שאר הסטודנטים פונים לתואר ראשון.
"אני הולך מבחינה מקצועית כי זו אחת מהדרישות למסלול אקדמי, שזה הדבר שאני רוצה", מספר דוד הלמן, שייסע בשבועות הקרובים עם אשתו וששת ילדיו לאוניברסיטת ג'ונס הופקינס במרילנד לאחר שקיבל מילגה מפולברייט. "אפשר להתפתח יותר מבחינה מקצועית ומבחינת שיתופי הפעולה העתידיים אם הפוסט דוקטורט שלי הוא בחו"ל. התלבטתי אם לנסוע כי זו החלטה כבדת משקל, בעיקר מבחינת המשפחה. זה היה ברור לכולם שזהו צעד מתבקש אם אני רוצה להתקדם הלאה. כולם מבינים את הסיטואציה, ככה שזה היה די מובן שזה הצעד הנדרש. אני אוהב לגור כאן ולי זה מאוד קשה, אבל הדבר עשוי לחסום את האפשרות שלי לקבל עבודה עתידית". הלמן מוסיף כי בעבר "חשב שזו קפריזה של אוניברסיטאות פה בארץ, אבל ראיתי שיש אנשים שלמדו בחו"ל וזה השפיע עליהם מאוד בקריירה. אם אין לך שיתופי פעולה טובים, אז קשה מאוד להמשיך לפתח את המחקר, וזה יכול להיות מכשול רציני בקבלת המשרה ובקביעות".
ערן מרגלית מתעתד ללמוד תואר שני בשירה ואופרה בברוקלין קולג' בניו יורק. גם הוא קיבל מילגה מפולברייט. "ניו יורק מאוד קוסמת לי בשלב זה", הוא אומר. "אני פה באקדמיה כבר חמש שנים והרגשתי שאני צריך לשנות אווירה. בישראל יש בית אופרה אחד, ובניו יורק יש פשוט הרבה יותר אפשרויות. אני מאוד שמח לקראת הנסיעה אבל כמובן גם נלחץ מזה שאני מעתיק את החיים שלי לצד השני של העולם. ארה"ב היא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות מהבחינה הזו. המגוון האקדמי שם הוא כל כך גדול בכל התחומים שזה מאוד קוסם. הביקוש בארץ למוסיקה קלאסית הוא לא מאוד גדול ומי שרוצה את המקפצה הזו – בחו"ל זה הרבה יותר זמין ונגיש. יש אפשרויות בארץ, אבל אין מספיק".
השבוע ייערך יום עיון למאות ישראלים שצפויים לצאת בשבועות הקרובים ללימודים בארה"ב, ביוזמת קרן חינוך ארה"ב-ישראל הפועלת לקידום היחסים וקשרי הגומלין בין ארצות הברית לישראל באמצעות חילופי ידע, חילופי אקדמאים ופעילות חינוכית.