שתף קטע נבחר
 

סופת אבק ענקית במאדים: נותק הקשר עם "אופרטיוניטי"

הרובר, שחוקר כבר 14 שנים את כוכב הלכת השקט, נכנס למצב "שינה" בשל הסופה החזקה - שמונעת מאור השמש להטעין את המצברים של רכב החלל. מדובר בסופה המשתוללת בשטח גדול יותר מזה של ארצות-הברית, קנדה, מקסיקו ורוסיה ביחד. בנאס"א הודו: "אנחנו מודאגים"

הסופה שהופכת יום ללילה: סופת האבק הענקית, המשתוללת במאדים בימים האחרונים, כיסתה את השמיים ואור השמש אינו חודר לכוכב הלכת השכן. התוצאה: הרובר "אופרטיוניטי" של סוכנות החלל האמריקנית, הפועל על מאדים כבר יותר מ-14 שנה, לא מצליח לתקשר עם כדור הארץ ורוב המחשבים שלו אינם פועלים על מנת לחסוך באנרגיה. עם זאת, בנאס"א אופטימיים לגבי חידוש הקשר עם הרובר.

 

אופורטיוניטי בסרטון של נאס"א מ-2015    (צילום: נאס"א)

אופורטיוניטי בסרטון של נאס"א מ-2015    (צילום: נאס"א)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
ג'ון קאלוס, מנהל המשימה מטעם סוכנות החלל האמריקנית, אמר הערב (יום ד') בתדרוך מיוחד כי בשעות האחרונות הם לא הצליחו ליצור קשר עם רכב החלל, אבל לדבריו כשהשמיים יתבהרו לאחר שהסופה תחלוף - הקשר יחודש ככל הנראה. "אנחנו מודאגים, אבל אנחנו מקווים שהקשר עם הרובר יחזור", הוא אמר בתדרוך. לדבריו, הוא אופטימי כיוון שעכשיו קיץ בחצי הכדור הצפוני של מאדים והטמפרטורות שם גבוהות יחסית לעומת החורף. קאלוס הוסיף כי מצב הרובר באופן כללי הוא "די טוב", למרות שהוא היה אמור לפעול רק כמה חודשים.
 
קאלוס אמר כי הסיכוי ש"אופרטיוניטי" תיקבר מתחת לשכבת אבק היא נמוך מאוד, עם זאת הוא אמר כי בסוכנות החלל יצטרכו להתמודד עם מצב שבו הרובר יהיה מכוסה כולו באבק. הוא אמר כי כאשר הוא יקלוט את אור השמש, הרובר "יתעורר" ואז כל המערכות שלו יערכו בדיקה עצמית. "כל הסימנים כרגע טובים, אבל אנחנו לא יודעים כמה זמן הסופה תימשך ואיך ייראה האזור אחרי תום הסופה". לדבריו, הדאגה הגדולה היא לא האבק, אלא כמות האנרגיה שתישאר ברובר.

 

סופת האבק כפי שתועדה על ידי קיוריוסיטי ב-2 ביוני (צילום: נאס
סופת האבק כפי שתועדה על ידי קיוריוסיטי ב-2 ביוני(צילום: נאס"א)

 

ריץ' זורק, מדען בסוכנות החלל האמריקנית בתוכנית חקר מאדים, אמר כי בעבר היו סופות אבק על כוכב הלכת השכן שנמשכו כמה שבועות ואפילו כמה חודשים.

 

רכב החלל "אופרטיוניטי" (הזדמנות) שוגר למאדים ב-7 ביולי 2003. ב-25 בינואר 2004 הוא נחת על כוכב הלכת השכן, שלושה לאחר נחיתתו של רכב החלל "ספיריט" בצידו השני של מאדים. השניים תוכננו לעבוד כמה חודשים בלבד, אך המשיכו לשדר נתונים הרבה מעבר לפרק הזמן שתוכנן מראש. "ספיריט" הפסיק לשדר במרץ 2010 ושנה לאחר מכן הודיעה נאס"א על סיום המשימה. על-פי דף המשימה של רכב החלל הוא הספיק לנסוע בתקופה זו יותר מ-40 ק"מ.

 

רכב החלל אופורטיוניטי (צילום: נאס
רכב החלל אופורטיוניטי(צילום: נאס"א)

 

על פני מאדים משתוללות סופות אבק ענקיות, שלמעשה מונעות מקרני השמש להגיע אל קולטי השמש המספקים אנרגיה ל"אופרטיוניטי". על-פי הודעת נאס"א, בימים אלה משתוללת סופת אבק ענקית על מאדים, המכסה יותר מ-41 מיליון קמ"ר - יותר מהשטח של צפון אמריקה ורוסיה ביחד.

 

עוד נמסר כי הסערה הגדולה מונעת מקרני השמש להגיע לרכב החלל ולכן המצברים שלו לא הוטענו. רכב החלל נמצא, כך על-פי סוכנות החלל האמריקנית, ממש במרכז הסערה במאדים.

 

אתמול הודיעה נאס"א כי המהנדסים מנסים ליצור קשר מחודש עם "אופרטיוניטי", אך ללא הצלחה. רכב החלל נכנס למצב חיסכון בחשמל וכמעט כל המערכות שלו אינן פועלות, פרט לשעון המשימה. שעון המשימה אמור להדליק את המחשבים שברכב החלל, כשהמצברים יטענו שוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים