שתף קטע נבחר

 

מחקר: פסולת פלסטיק ממצרים ועזה נסחפת לחופי הדרום

מחקר חדש מגלה: חופיה הדרומיים של ישראל הם מוקד אזורי של פסולת צפה בכלל ופסולת פלסטיק בפרט שמקורה בחופי הארץ וחופי רצועת עזה ומצרים

חופיה הדרומיים של ישראל הם אזור שאליו נסחפת פסולת צפה בכלל ופסולת פלסטיק בפרט. אותה פסולת מגיעה מחופי ישראל ומחופי המדינות השכנות מדרום. כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה, בשיתוף המרכז האקדמי רופין ועמותת אקו-אושן.

 

מפת הזרמים בים התיכון (צילום: מתוך המחקר)
מפת הזרמים בים התיכון(צילום: מתוך המחקר)

 

פלסטיק בים מהווה בעיה הולכת וגדלה, שהוגדרה השנה במפגש פסגה של האו"ם, כשווה לבעיית ההתחממות הגלובלית. על פי ההערכות, כ-8% מכ-322 מיליון טון פלסטיק שמיוצרים בשנה מגיעים לים ובשנת 2050, משקל הפלסטיק בים יהיה גדול ממשקל הדגים בו.

 

סרטון על סכנת הפלסטיק בים    (צילום: זווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה)

סרטון על סכנת הפלסטיק בים    (צילום: זווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כמו כל דבר בים, גם הפלסטיק תלוי בזרמים וברוחות, כך שפסולת שנזרקת במדינה אחת, יכולה להגיע ולזהם מדינה אחרת. אלא שעד כה לא נערכו מחקרים שבדקו את השפעת הזרמים על פסולת מוצקה בחופי ישראל וסביבתה.

300 בקבוקי פלסטיק אטומים

במחקר הנוכחי, שפורסם בכתב העת הסביבתי Waste Management, בקשו החוקרים - הדוקטורנטית גליה פסטרנק, פרופסור אהוד שפניר מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, ד"ר דב צביאלי מבית הספר למדעי הים במרכז האקדמי רופין, ד"ר אסף אריאל מעמותת אקו-אושן וד"ר כריסטין ריביק מאוניברסיטת וויסקונסין שבארה"ב, למצוא כיצד משפיע הזרם החופי על פיזור הפסולת הימית באזורנו.

 

השלכת הבקבוקים לים התיכון (צילום: עמותת אקו אושן)
השלכת הבקבוקים לים התיכון(צילום: עמותת אקו אושן)

 

לשם כך, פוזרו בדצמבר 2014, באמצעות ספינת המחקר של עמותת אקו-אושן, 300 בקבוקי פלסטיק אטומים: בעכו צפון, חוף שקמונה (חיפה), חוף פולג, פלמחים, ניצנים וזיקים. הבקבוקים הושלכו בים במרחקים של עשרות עד מספר קילומטרים מהחוף . בכל בקבוק הוכנס מכתב ממוספר ובו הסבר קצר על מטרת המחקר ופנייה למוצא הבקבוק לדווח על מציאת הבקבוק. החוקרים התחייבו לאסוף מהחופים שלושה בקבוקים על כל אחד שלא יוחזר אליהם.

 

בקבוקים שהגיעו לחוף כתוצאה מקריסת מאגר שקמה בחורף 2013-2014 (צילום: גליה פסטרנק)
בקבוקים שהגיעו לחוף כתוצאה מקריסת מאגר שקמה בחורף 2013-2014(צילום: גליה פסטרנק)

 

מתוצאות המחקר עולה כי 37% אחוז (111 בקבוקים) מסך הבקבוקים שפוזרו בים נמצאו בחופים שונים בארץ וכן בקפריסין, טורקיה ויוון. מבט על הבקבוקים שנמצאו בארץ הראה כי בעוד שכל הבקבוקים שפוזרו בצפון לא נמצאו בארץ, כ-56% מהבקבוקים שפוזרו בחופים הדרומיים שנמצאו בישראל - הגיעו בסופו של דבר לחופים אלה. פסטרנק אמרה כי ממצאים אלה עזרו להבין את השפעת הגלים והזרמים במים הרדודים על הפלסטיק הימי, ואיך הם גורמים לפיזורו בחופי ישראל. משמעותם היא שמשטר הזרמים גורם לחופיה הדרומיים של ישראל להוות אזור שמרכז פסולת פלסטיק רבה שמושלכת בישראל, אבל גם מהחופים הסמוכים ברצועת עזה ומצרים.

 

היא הוסיפה כי חלק גדול מפסולת הפלסטיק בים היא כזו שאנשים משאירים בחוף - שקיות פלסטיק, בקבוקי שתיה ועוד - כך שהמשמעות של המחקר היא שפסולת כזו שנשארת בחופים שלנו יכולה להגיע לכל מקום באגן המזרחי של הים התיכון, ופסולת מהחופים של שכנותינו גם מגיעה אלינו. "הפתרונות חייבים להיות שילוב פעולות ברמה הארצית והמקומית. החל מחקיקה ארצית, למשל לצמצום שיווק כלים חד פעמיים ואיסור הכנסת כלי פלסטיק חד פעמיים לחוף וכלה בשיתוף פעולה אזורי, של כל המדינות השכנות, כדי להתמודד עם הבעיה ההולכת וגוברת של פסולת ימית", סיכמו החוקרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמותת אקו אושן
משליכים את הבקבוקים לים
צילום: עמותת אקו אושן
מומלצים