שתף קטע נבחר
 

הגבר מפומפיי לא נמחץ על ידי אבן גדולה אלא נחנק

בסוף מאי פרסמו ארכיאולוגים כי הגבר שנהרג באסון הר הגעש בשנת 79 לספירה נמחץ למוות על ידי אבן גדולה שהועפה בהתפרצות, אלא שמציאת הגולגולת שלו שינתה את התמונה לחלוטין

 

 

 

לפני כחודש פרסמו ארכיאולוגים, החוקרים את העיר הקדומה פומפיי שבדרום חבל קמפניה, כי גבר שנהרג באסון התפרצות הר הגעש וזוב בשנת 79 לספירה מת כתוצאה מאבן גדולה שהועפה וריסקה את גולגולתו. אלא שביום חמישי האחרון השתנתה התמונה כשהחוקרים הודיעו כי מצאו את הגולגולת של הגבר. עכשיו הם סבורים כי הוא לא נמחץ למוות באסון התפרצות הר הגעש, אלא נחנק.

 

בסוף מאי פרסמו הארכיאולוגים בעיר פומפיי תמונות של השלד, שראשו - לפי הסברה הקודמת - נמחץ מתחת לאבן גדולה, שאולי הועפה מעוצמת התפרצות הר הגעש או בזמן התפזרות האפר הוולקני שכיסה את העיר וגרם למותם של תושביה. כלי תקשורת ברחבי העולם, וגם אצלנו ב-ynet, דיווחו על התגלית המרעישה מלפני כ-1,940 שנה.

 

השלד של הגבר (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

מאסימו אוסנה, מנהל האתר הארכיאולוגי האיטלקי, אמר כי יותר מ-1,000 גופות של תושבי העיר שנספו באסון נמצאו במקום, אך זהו השלד הראשון שהתגלה בעשור האחרון. אוסנה הוסיף כי הגולגולת של הגבר נמצאה קבורה עמוק יותר באדמה מאשר יתר השלד, דבר שהוביל את החוקרים למסקנה השגויה כי האיש נמחץ על ידי האבן הגדולה כשניסה לברוח מאזור האסון. "הוא כנראה לא היה יכול לנשום כתוצאה מהתפרצות הר הגעש", אמר אוסנה שהוסיף כי האיש נחנק למוות.

 

אז איך הופרד הראש מהגוף? אוסנה אמר ל"וושינגטון פוסט" כי ארכיאולוגים בעבר חפרו בצורה פזיזה מכיוון שהם חיפשו אוצרות, ולכן ככל הנראה פגעו בעדות ההיסטורית וגרמו לחוקרים הפועלים במקום כיום להגיע למסקנה השגויה. "הארכיאולוגים בעבר רצו למצוא משהו סנסציוני - ברונזה, חפצי שיש. עכשיו אנחנו מקפידים לחקור את השלדים. אנחנו יכולים להשתמש בדי.אן.איי כדי ללמוד על הגיל, המין, האתניות ואפילו על המחלה שממנה סבל הגבר".

השלד של הגבר (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

בשנת 79 לספירה הביאה התפרצות אדירה של הר הגעש וזוב חורבן טוטאלי על העיר פומפיי, שכוסתה במעטה עבה של לבה, פיח ואפר. את האירוע תיאר בבהירות ובפירוט רב פליניוס הצעיר, שישב באנפולי באותה העת. יותר מ-2,000 איש נהרגו באסון.

  

פומפיי נתגלתה מחדש ב-1748, ומאז ועד היום נערכות בה חפירות ארכיאולוגיות. גילויה עורר בבני התקופה תשוקה חדשה לחפש אחר חורבות העבר ולשרטט באמצעותן את תמונתו המלאה. הייתה זו ראשיתו של מדע חדש - הארכאולוגיה.

 

המחקר המדעי בה החל באמצע המאה ה-19. פומפיי נחשפה ברובה, וכיום היא הדוגמה השלמה ביותר של עיר קדומה ששלטה בה התרבות הרומית. חורבנה הפתאומי הקפיא אותה ממש כפי שהייתה בעת התפרצות הר הגעש, ומחקרה מאפשר לימוד מדוקדק של מערכות השלטון המקומי, האמנות לסוגיה ולגוניה, מצבה החברתי והכלכלי ועוד.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
השלד שהתגלה בפומפיי
צילום: EPA
מומלצים