טרור ההצתות: ניידת ניטור איכות אוויר בעוטף עזה
במשרד להגנת הסביבה אמרו: "קיבלנו פנייה בנושא שיש חשש לבריאות הציבור כתוצאה מהשריפות. בשריפות נפלטים לאוויר חומרים רעילים ומסרטנים ולכן הוחלט להציב את ניידת הניטור"
המשרד להגנת הסביבה הציב אתמול (יום ג') ניידת לניטור איכות האוויר בעוטף עזה בשל השריפות הנגרמות מטרור העפיפונים והבלונים.
במשרד אמרו כי השר להגנת הסביבה זאב אלקין הורה לאנשי הדרג המקצועי במשרד להציב את הניידת בעוטף עזה. בשבוע שעבר פנה ח"כ חיים ילין, המתגורר בעוטף עזה, לשר בבקשה שיורה למדוד את רמות הזיהום. ילין כתב: "ככל שהזמן עובר והשריפות ממשיכות, מגיעים ילדים ואנשים מבוגרים רבים למרפאות האזוריות ומתלוננים על קשיי נשימה וצריבות בעיניים. ברצוני לבקש ממך, לבצע ניטור מקצועי של המשרד להגנת הסביבה, על מנת שנוכל להבין את ההשלכות לטווח הקצר, לפחות כצעד ראשון".
הניידת תמדוד את מזהמי האוויר הבאים: חלקיקים נשימים קטנים (PM2.5) המסוכנים לבריאות הציבור והוכחו כמסרטנים, תחמוצות חנקן, חנקן דו-חמצני ואוזון. בנוסף, נמדדים כיוון ומהירות רוח לשם שיוך מקורות הזיהום.
החלקיקים הנשימים הקטנים נגרמים, בין היתר, מסופות אבק ושריפות יער ושריפות גזם, דוגמת אלה שנגרמו מבלוני ועפיפוני התבערה בחודשים האחרונים. ההשפעה הבריאותית של החשיפה לחלקיקים קשורה ישירות למקור החלקיקים, גודלם והרכבם הכימי. ככל שהחלקיק קטן יותר, הוא יחדור עמוק יותר למערכת הנשימה, יעבור לדם ואף יכול להגיע למוח. על-פי ארגון הבריאות העולמי, מבחינה בריאותית אין סף בטוח לחשיפה נשימתית לחלקיקים הקטנים. כמו כן ישנן אוכלוסיות שרגישות יותר, בעיקר ילדים עד גיל 10, מבוגרים מעל גיל 64, אוכלוסייה בעלת תחלואת רקע נשימתית ולבבית ונשים בהריון.
מנהלת מערך ניטור אוויר במשרד להגנת הסביבה, לבנה קורדובה ביז'ונר, הסבירה כי "קיבלנו פנייה בנושא שיש חשש לבריאות הציבור כתוצאה מהשריפות. בשריפות נפלטים לאוויר חומרים רעילים ומסרטנים ולכן הוחלט להציב את ניידת הניטור. בשלב הראשוני הניידת תוצב בכיסופים על מנת לקבל תמונת ראשונית. אם נראה שקיים זיהום אוויר בנקודה שבה הצבנו את הניידת, ייתכן ונרחיב את המדידות גם לחומרים נוספים - כאלה שאנחנו לא מנטרים באופן רציף - ובמקומות נוספים".
התושבים בעוטף עזה יוכלו לקבל מידע בזמן אמת על איכות האוויר באתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה www.svivaaqm.net.