שתף קטע נבחר
 

כלי חרס ומטבע מהתקופה ההלינסטית התגלו ליד הכנרת

בחפירות חדשות בבית צידה, הסמוכה לכנרת, התגלו גם חרוזים, מפתחות לבתים וגם שער הכניסה אל העיר "צר", שבמקרא מזוהה כעיר מרכזית בתחום שבט נפתלי

 

 

אתר בית צידה    (צילום: תיירות גולן)

אתר בית צידה    (צילום: תיירות גולן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במהלך חפירות ארכיאולוגיות שנערכו לאחרונה בבית צידה, בשטחי פארק הירדן צפונית-מזרחית לכנרת, נתגלו ממצאים חדשים ששופכים אור על החיים בעיר בתקופה ההלניסטית. בין היתר נמצאו באתר החפירות, הנמצא סמוך למקדש עתיק - מטבעות, חרוזים, כדי חרס גדולים, מפתחות לבתים ומטבע המתוארך לשנת 35 לפני הספירה, שהנציח את ביקורם בארץ של קליאופטרה ומרקוס אנטוניוס. באזור חפירות נוסף נתגלה שער הכניסה אל העיר "צר", שהוביל אל העיר הקדומה שפעלה במקום בימי בית המקדש הראשון.

 

הממצאים התגלו על-ידי קבוצת  ארכיאולוגים מרחבי העולם, הפועלים במקום בשבועות האחרונים. פרופ' רמי ערב, ארכיאולוג שערך חפירות באתר כבר לפני 30 שנה, שב למקום בתקווה שירידת מפלס הכנרת תאפשר גילוי ממצאים חדשים. "ירידת המפלס טומנת בחובה אפשרויות חדשות וגם הפתעות", הוא אמר. "קו המים המתרחק מאפשר לערוך סקרים על שפת הכנרת ולגלות אתרים ארכיאולוגיים שלא ידענו על קיומם".

 

מטבע שהתגלה במקום (צילום: חנן שפיר)
מטבע שהתגלה במקום(צילום: חנן שפיר)

אחד הפריטים שהתגלה בבית ציידה (צילום: חנן שפיר)
אחד הפריטים שהתגלה בבית ציידה(צילום: חנן שפיר)

האתר שבו נערכות החפירות (צילום: חנן שפיר)
האתר שבו נערכות החפירות(צילום: חנן שפיר)

 

במהלך החפירות, שנערכו בחסות האוניברסיטה העברית בירושלים, נתגלו הממצאים מתחת למרצפותיו של מקדש רומי עתיק. בין המטבעות, נמצא מטבע המתוארך לשנת 35 לפני הספירה. הארכיאולוגים מציינים כי בסך הכול נמצאו בארץ 12 מטבעות המזוהים עם אותה הנפקה.

האתר שבו נערכות החפירות (צילום: חנן שפיר)
(צילום: חנן שפיר)

במקום נמצאו כלי חרס גדולים (צילום: חנן שפיר)
(צילום: חנן שפיר)

האתר שבו נערכות החפירות (צילום: חנן שפיר)
(צילום: חנן שפיר)

 

תגלית נוספת שנמצאה באתר הוא שער הכניסה אל העיר "צר", שבמקרא מזוהה כעיר מרכזית בתחום שבט נפתלי. "גודלה, עושרה וביצוריה המרשימים מעידים כי הייתה עיר מרכזית ורבים מן החוקרים סבורים שהייתה בירת הממלכה", הסביר פרופ' ערב. "אין הרבה שערים בארץ מהתקופה הזאת, בית צידה היה שמה של העיר בתקופת בית שני, אבל בתקופת בית ראשון זו הייתה העיר צר המופיעה בספר יהושע".

 

באזור החפירות התגלו בעבר בתים פרטיים מהתקופה הרומית הקדומה ובהם כלי חרס וחפצי יומיום אופייניים כמו מטבעות, משקולות דיג וקרסים. עם השנים, הממצאים שנתגלו באתר הפעימו את הארכיאולוגים, בין היתר לפני שנתיים נמצא באתר מטבע זהב המתוארך לשנת 38 לפני הספירה. "עד היום התגלו שלושה מטבעות כאלה", הסביר פרופ' ערב. "בכל רחבי האימפריה הרומית, שחלשה על השטח מסקוטלנד ועד לאיראן, אחד מהמטבעות נמצא בבית צידה שבגולן".

 

אבי ליברמן, מנהל פארק הירדן שבתחומו נמצאת בית צידה, אמר: "הצוות בפארק הירדן ותיירות גולן שמחים על רבבות המבקרים הפוקדים את הפארק מדיי יום. הפארק הנפלא שלנו הוא גם פינת טבע ירוקה ומקסימה בלב הגולן וגם אתר ארכיאולוגי מרשים. אני נפעם כל פעם מחדש לנוכח הגעתם של אלפי מבקרים אוונגליסטים לבית צידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן שפיר
כד חרס גדול שהתגלה במקום
צילום: חנן שפיר
מומלצים