מראה מרהיב: חמישה כוכבי לכת מעל האופק
כוכב חמה, נוגה, מאדים, צדק ושבתאי נראים מעל האופק באותה השעה - מיד לאחר שקיעת החמה. אז איך ניתן לראות אותם? כל הפרטים
חודש יולי מזמן לנו שתי אטרקציות אסטרונומיות חשובות: האחת - ליקוי הירח המלא שייראה ב-27 ביולי (ט"ו באב, שישי בערב). השנייה - הניגוד והקירבה המירבית של מאדים אלינו ב-15 השנים האחרונות ב-31 ביולי, שעליהם עוד נרחיב בימים הקרובים.
אבל כבר השבוע נוכל לצפות באטרקציה נוספת, שאותנו כולנו נוכל לראות - בעין או כמובן מבעד לעדשת הטלסקופ - כוכב חמה, נוגה, מאדים, צדק ושבתאי נראים מעל האופק באותה השעה - מיד לאחר שקיעת החמה. תוסיפו לכך את העובדה שמאדים גם מצוי סמוך לקרבה המירבית לכדור הארץ - והנה חגיגה של ממש.
נתחיל את הסיור מכיוון מערב, שם, אפשר לראות מיד לאחר שקיעת החמה, עדיין באור הדמדומים, מבליח בקושי רב, את כוכב חמה, כוכב הלכת הקרוב ביותר לשמש. כוכב לכת זה הוא חמקמק ונראה תמיד בקרבה זוויתית קטנה לשמש ומשום כך קשה לצפות בו - (כ-40 יום בלבד בשנה) פעם מעליה (בערב) ופעם מתחתיה (בבוקר) ותמיד לאור הדימדומים. מה שהופך את כוכב הלכת להכי פחות נצפה. גודלו אגב קטן למדי - קצת יותר מקוטר הירח שלנו ויש אף ירחים במערכת השמש (שמקיפים את צדק ושבתאי) שגדולים ממנו, מה שמקשה על צפייה בפרטים עליו כגון מכתשיו הרבים גם באמצעות טלסקופים.
מיד לאחריו (אלכסונית לכיוון דרום) אי אפשר שלא להבחין בכוכב הלכת הבוהק - נוגה. הוא נראה כפנס קטן התלוי בשמים מעל האופק המערבי בשעות שלאחר שקיעת החמה. אפשר להבחין בו באור דמדומי הערב וככל שמחשיך הוא מתגלה במלוא הדרו. נוגה מצוי עדיין בצד המרוחק של מסלולו מהשמש. עובדה זו והעובדות שגודלו קטן יחסית והוא מכוסה בשכבת עננים, אינה מאפשרת לצפות בפרטים על פניו. מבט מבעד לטלסקופ יראה רק חצי מפניו המופנות לשמש. נוגה, אגב, צפוי להגיע לשיא גובהו בשמיים (מרחק זוויתי הגדול ביותר מהשמש) באמצע אוגוסט וייראה כ-3.5 שעות לאחר שקיעת השמש.
כל מה שרציתם לדעת על מערכת השמש (יוצר: אסף קוזין קריינות: שירי הדר, עריכה: אסף קוזין)
מזרחית מנוגה ושני לו בבהירותו על כיפת השמים, בוהק באור צהבהב בכיוון דרום זהו כוכב הלכת הענק צדק. צדק הוא הגדול בכוכבי הלכת (כדור הארץ יכול להיבלע בתוכו כ-1,300 פעמים) ומבעד לטלסקופ קטן אפשר לראות את שתי חגורות העננים שעל פניו וכן את ארבעת ירחיו הגדולים (הגליליאנים) הנעים סביבו, שניתן לראותם אפילו במשקפת שדה. צדק נראה מרבית שעות הלילה עד לאחר חצות עת הוא שוקע במערב. צדק מצוי בימים אלה בקבוצת מאזניים. בסמוך אליו ניתן להבחין בכוכב קטן. שמו הוא זובין אנלנג'ובי - כוכב כפול יפיפיה שבטלסקופ ניתן גם להבחין בצבעו הירקרק והוא מסמל את קצה מוט המאזניים. אגב, תוכלו להבחין בתנועתו של צדק אם תעקבו אחר היחס בין הכוכבים לאורך תקופה של כחודש.
מיד לאחר שמחשיך ניתן לראות ממזרח - שמאלה מצדק, כוכב בהיר למדי ולקראת חצות הוא גם יגיע לשיא גובהו בשמיים. זהו כוכב הלכת שבתאי. אין לטעות בינו לבין אנטרס, הענק האדום המציין את לב העקרב המצוי בין שבתאי לצדק. גונו של שבתאי צהבהב-כתום ומבעד לטלסקופ אפשר להבחין בטבעותיו המפורסמות וכן לפחות בירח הענק שלו - טיטאן, שהוא הגוף הרחוק ביותר במערכת השמש שזכה לנחיתה של חללית מעשה ידי אדם. לפני כשבועיים שבתאי היה בניגוד (כ-1.35 מיליארד קילומטרים) ולכן בטלסקופים בינוניים ניתן גם להבחין בירחים נוספים הנראים כנקודות זעירות המרחפות סביב שבתאי.
ולבסוף - מאדים שבוהק בגונו האדום-כתום, המצוי לקראת חצות מעל האופק הדרום מזרחי. מאדים זורח רק רבע שעה לפני שקיעתו של כוכב חמה, והם מצויים זה מול זה - כוכב חמה במערב ומאדים במזרח. בשל קרבתו היתרה אלינו - הקטנה ביותר מאז שנת 2003 - מאדים זוהר מאוד ואי אפשר לטעות בו. מבט מבעד לטלסקופ קטן הוא אמור להראות את כיפת הקוטב הדרומי שלו המכוסה קרח של פחמן דו חמצני. יש לציין כי בשבועות האחרונים התחוללה סופת חול אדירה על פניו (לא דבר נדיר במיוחד) שהסתירה את תוואי פניו. נקווה שעד יום הניגוד בסוף החודש הסופה תירגע לחלוטין ונוכל לצפות בכל הערוצים וכיפות הקרח בצורה מיטבית.
מי שיעמוד על מבנה גבוה כאשר כל האופק פרוש לפניו, ובתקווה שהשבוע יהיה צלול וללא עננים, יוכל לראות את כוכבי הלכת - מכוכב חמה במערב ומאדים במזרח. אפשר גם יהיה לראות שכולם מצויים על קו המהווה מעין קשת, שהיא מישור הקפתם את השמש.
מידע נוסף על התצפית בצדק, בכתם האדום בתופעות של ירחיו וכן ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2018 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל ובעמוד הפייסבוק שירת הכוכבים.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, אוניברסיטת בר-אילן, משה גלנץ, שירת הכוכבים
מכוכב חמה ועד שבתאי. חמשת כוכבי הלכת
צילום: עופר גבזו, מצפה הכוכבים גבעתיים