שתף קטע נבחר
 

ביום שישי בערב: ליקוי הירח של המאה

הליקוי המלא יחל בשעה 22:30 ויימשך עד 13 דקות לאחר חצות. אפשר יהיה לצפות בליקוי, הארוך ביותר מזה עשרות שנים, מכל מקום בישראל. אז איך לצפות בליקוי? כל הפרטים

ביום שישי בערב, ט"ו באב,ייראה בישראל ליקוי הירח המלא הארוך ביותר עד סוף המאה הנוכחית. הליקוי המלא יתחיל בשעה 22:30 ושיאו יהיה ב-23:21.

 

ליקוי ירח מתרחש כאשר הירח, שמקבל את אורו מהשמש, מוסתר ממנה על ידי כדור הארץ. במילים אחרות - כאשר הירח נכנס לצלו של כדור הארץ, מתרחש ליקוי ירח. הירח יכול להיכנס לצלו של כדור הארץ רק כאשר כדור הארץ מצוי בינו לבין השמש. אירוע זה מתרחש רק כאשר הירח מלא - כיוון שרק אז הוא מצוי מול השמש.

 

ליקוי ירח ב-2015    (צילום: רויטרס)

ליקוי ירח ב-2015    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מדוע אם כן אין לנו ליקויי ירח מדי חודש? כיוון שבנוסף להיותו מלא, הירח גם אמור להימצא על אותו מישור שבו מצויים כדור הארץ והשמש. מישור זה קרוי - מישור המילקה (מלשון ליקוי) ומישור הקפת הירח את כדור הארץ נטוי בזווית קטנה ביחס לאותו המישור. לכן, מדי חודש, כאשר הירח מלא, הוא מצוי או מעל או מתחת לאותו מישור ולכן אין לנו ליקוי מדי חודש כאשר הירח מלא.

 

זמני ליקוי הירח ()
זמני ליקוי הירח

 

לכן, כדי שיתרחש ליקוי צריכים שני תנאים: 

1. שהירח יהיה מלא ואז כדור הארץ יהיה בינו לבין השמש

2. שהירח יהיה על מישור המילקה או סמוך מאוד אליו, וזאת כיוון שכדור הארץ, הירח והשמש אינם גופים נקודתיים

 

מכיוון שכל הגופים אינם נקודתיים, יש שני סוגי צל שכדור הארץ מטיל:

חרוט הצל המלא, שבו מי שנמצא מוסתר לגמרי מהשמש

הצל החלקי - זה מקיף את חרוט הצל המלא ומי שמצוי בו רואה רק חלק מהשמש מוסתר. ככל שנתקרב לשולי הצל החלקי, יגדל חלק דיסקת השמש נראית ממנו.

 

ליקוי ירח (איור: ד
ליקוי ירח(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

כדי שיהיה ליקוי ירח מלא, על הירח להיות כולו בתוך חרוט הצל המלא. בגלל יחסי הגדלים והמרחקים, חרוט הצל המלא רחב פי 3 בערך מהירח.

 

ומדוע הליקוי השנה ארוך? 

1. אורכו של הליקוי המלא השנה יהיה שעה ו-43 דקות. הסיבה לכך היא שבעת הליקוי הירח יהיה במרחק הגדול ביותר במסלולו מכדור הארץ. לכן הירח יהיה קטן יותר ביחס לחרוט הצל וגם ינוע לאט יותר על כיפת השמים.

 

2. כמו כן, הירח יהיה מאוד קרוב למישור המילקה. כלומר, ינוע קרוב למרכז הצל ואז משך שהייתו באזור הצל המלא תהיה ארוכה יותר. באיור הנלווה לזמני הליקוי אפשר לראות את תנועת הירח בתוך חתך הצל המלא כאשר העגול האפרפר מציין את איזור הצל החלקי.

 

הליקוי הנוכחי שייך לסדרת ליקויים מספר 129, שהחלה בשנת 1351 ותסתיים בשנת 2613. בסדרה 71 ליקויים וההפרש בין שני ליקויים עוקבים הוא 18 שנים ו-11 ימים. כל סדרה כזו הקרויה בשם הבבלי סארוס, מתחילה בליקוי זעיר שבו הירח משיק לאזור הצל החלקי ומתקדמת לכיוון מרכז הצל. במחצית הסדרה הירח מצוי בנקודה הטובה והקרובה ביותר למרכז הצל. בסדרה הזו אירוע כזה התרחש לפני שני ליקויים, בשנת 1982, אז משך הליקוי היה שעה ו-46 דקות. מאז הירח מתרחק ממרכז הצל מדי ליקוי וכל ליקוי בסדרה יהיה פחות טוב עד שהסדרה תסתיים.

 

תופעה נוספת הנראית בליקוי הוא צבעו של הירח. כיוון שכדור הארץ אפוף אטמוספירה, חלק מקרני השמש, האדומות בעיקר, נשברות על ידי האטמוספירה לתוך אזור הצל ולכן צובעות את הירח באדום. ככל שהירח קרוב למרכז הצל, פחות קרניים יפלו עליו ולכן הוא יהיה כהה יותר.

 

אפשר לראות את הליקוי מכל מקום בכדור הארץ שבו הירח מצוי מעל האופק. בישראל אנו נראה את רובו החשוב של הליקוי. כיוון שמדובר בירח, אפשר לראות את הליקוי גם מתוך עיר וללא טלסקופ. מבט במשקפת שדה או טלסקופים מעצים את החוויה.

 

ליקוי ירח (איור: ד
ליקוי ירח(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

הירח ומאדים

ממש בעת הליקוי, מאדים, כוכב הלכת האדום, יהיה בניגוד - כלומר, כדור הארץ יהיה בינו לבין השמש. שלושה ימים לאחר מכן מאדים יהיה בקרבה הגדולה ביותר לכדור הארץ מאז 2003 ועד שנת 2035.

 

זו העת הטובה ביותר לצפות בו כאשר כיפות הקוטב שלו נראות גם בטלסקופ קטן. כיוון שגם הירח וגם מאדים מצויים בעת הליקוי מול השמש, בעת הליקוי ייראו שניהם בסמיכות זה לזה, כאשר הירח יחלוף 6 מעלות צפונית למאדים, כשלשניהם גוון אדום - תופעה שמעצימה את הצפייה בליקוי. אנו נרחיב על הניגוד של מאדים בכתבה נפרדת

 

כיצד לצפות?  

באזור מצפה רמון מתבצעת פעילות רבה בקשר לירח ומאדים. מרכז הפעילות מאורגן על ידי נדב סילברט מחברת בטבע, שלרגל האירוע התחדש בטלסקופ הנייד הגדול ביותר בארץ, שקוטרו 60 ס"מ.

 

האגודה הישראלית לאסטרונומיה מפעילה תצפיות רחוב במוקדים שונים בארץ, תצפיות המופעלות על ידי מתנדבים ובהם יוצבו טלסקופים רבים.

 

אם תנאי מזג האוויר יאפשרו, נעביר את ליקוי הירח המלא בשידור חי ב-ynet וגם בדף הפייסבוק של קוסמוס טלסקופים, אנו כמובן נעדכן ביום הליקוי.

 

מידע נוסף על הליקוי ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2018 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל .

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , אוניברסיטת בר-אילן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ליקוי ירח. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים