צפו בתמונות מליקוי הירח של המאה
ברחבי אירופה, אסיה ואפריקה - יצאו המונים לפארקים כדי לצפות בליקוי הירח המלא הארוך ביותר במאה ה-21, שנמשך שעה ו-43 דקות. צפו בתמונות שצולמו בזמן הליקוי
זו הייתה חוויה של פעם ביותר מ-100 שנה: במשך 103 דקות הסתיר צילו של כדור הארץ לחלוטין את הירח המלא של אמצע החודש העברי. ישראלים רבים וכך גם תושבים במדינות ביבשות אסיה, אירופה ואפריקה - צפו בליקוי הירח הארוך ביותר במאה הנוכחית. צפו בתמונות מהליקוי.
הליקוי המלא החל אמש (יום ו') בשעה 22:30 והוא נמשך שעה ו-43 דקות עד 0:13. קודם לכן, הירח נכנס אמש ב-21:24 לחרוט הצל המלא שמטיל כדור הארץ והצללה נראתה בצד המזרחי שלו.
ליקוי ירח מתרחש כאשר הירח, שמקבל את אורו מהשמש, מוסתר ממנה על ידי כדור הארץ. במילים אחרות - כאשר הירח נכנס לצלו של כדור הארץ, מתרחש ליקוי ירח. הירח יכול להיכנס לצלו של כדור הארץ רק כאשר כדור הארץ מצוי בינו לבין השמש. אירוע זה מתרחש רק כאשר הירח מלא - כיוון שרק אז הוא מצוי מול השמש.
ומדוע הליקוי השנה ארוך?
1. אורכו של הליקוי המלא השנה הוא שעה ו-43 דקות. הסיבה לכך היא שבעת הליקוי הירח יהיה במרחק הגדול ביותר במסלולו מכדור הארץ. לכן הירח יהיה קטן יותר ביחס לחרוט הצל וגם ינוע לאט יותר על כיפת השמים.
2. כמו כן, הירח יהיה מאוד קרוב למישור המילקה. כלומר, ינוע קרוב למרכז הצל ואז משך שהייתו באזור הצל המלא תהיה ארוכה יותר. באיור הנלווה לזמני הליקוי אפשר לראות את תנועת הירח בתוך חתך הצל המלא כאשר העגול האפרפר מציין את איזור הצל החלקי.
הליקוי הנוכחי שייך לסדרת ליקויים מספר 129, שהחלה בשנת 1351 ותסתיים בשנת 2613. בסדרה 71 ליקויים וההפרש בין שני ליקויים עוקבים הוא 18 שנים ו-11 ימים. כל סדרה כזו הקרויה בשם הבבלי סארוס, מתחילה בליקוי זעיר שבו הירח משיק לאזור הצל החלקי ומתקדמת לכיוון מרכז הצל. במחצית הסדרה הירח מצוי בנקודה הטובה והקרובה ביותר למרכז הצל. בסדרה הזו אירוע כזה התרחש לפני שני ליקויים, בשנת 1982, אז משך הליקוי היה שעה ו-46 דקות. מאז הירח מתרחק ממרכז הצל מדי ליקוי וכל ליקוי בסדרה יהיה פחות טוב עד שהסדרה תסתיים.
תופעה נוספת הנראית בליקוי הוא צבעו של הירח. כיוון שכדור הארץ אפוף אטמוספירה, חלק מקרני השמש, האדומות בעיקר, נשברות על ידי האטמוספירה לתוך אזור הצל ולכן צובעות את הירח באדום. ככל שהירח קרוב למרכז הצל, פחות קרניים יפלו עליו ולכן הוא יהיה כהה יותר.
מידע נוסף על הליקוי ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2018 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל .
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , אוניברסיטת בר-אילן