שתף קטע נבחר
 

פסיפס מלפני 1,700 שנה התגלה בחפירות בלוד

במהלך עבודות לבניית מרכז ארכיאולוגי בלוד, שם צפויים להציג פספסים שנתגלו בעיר בשנים האחרונות, נחשף פסיפס חדש בן 1,700 שנה. "הפסיפס החדש עשוי לספק מידע חדש על הווילה המפוארת שעמדה כאן בתקפה הרומית", אמרו החוקרים

 

 

הוצאת הפסיפס מהשטח לצורך שימורו במעבדות השימור ברשות העתיקות

הוצאת הפסיפס מהשטח לצורך שימורו במעבדות השימור ברשות העתיקות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פסיפס צבעוני מרשים בן 1,700 שנה התגלה לאחרונה בחפירות ארכיאולוגיות בלוד, שערכה רשות העתיקות בחודש האחרון כהכנה להקמת מרכז מבקרים שיציג פסיפסים שנחשפו בעיר בשנים האחרונות. השבוע, לאחר שהפסיפס הוצא מהשטח לצורך שימורו, נכנס הקבלן לשטח, ובכך יצאו לדרך עבודות הבנייה של "מרכז ארכיאולוגי פסיפס לוד ע"ש שלבי וייט ולאון לוי".

 

החפירות שנערכו בכניסה ללוד, סמוך לצומת גינתון, מבוצעות לסירוגין החל בשנת 1996, אז נתגלה פסיפס במהלך עבודות לסלילת כביש. במקום נחשפו שרידים של וילה מפוארת מהתקופה הרומית לפני 1,700 שנה. הווילה רוצפה בפסיפסים ייחודים ומרהיבים ביופיים, כך ציינו הארכיאולוגים, במצב השתמרות יוצא מן הכלל.

 

הפסיפס שנחשף בלוד בחודש האחרון (צילום: אמיר גורזלזני, רשות העתיקות)
הפסיפס שנחשף בלוד בחודש האחרון(צילום: אמיר גורזלזני, רשות העתיקות)

הפסיפס שנחשף בלוד בחודש האחרון ( צילום: ניקי דוידוב, רשות העתיקות )
הפסיפס שנחשף בלוד בחודש האחרון( צילום: ניקי דוידוב, רשות העתיקות )

 

מנהל החפירה, ד"ר אמיר גורזלזני, אמר: "בחפירות הנרחבות באתר הסתבר שהווילה כללה טרקלין אירוח מפואר ורחב ידיים, וכן חצר פנימית מוקפת עמודים שרוצפה אף היא בפסיפס, ומערכות מים. מצאנו עדויות לרמת חיים גבוהה המאופיינת במותרות רבות, כגון שרידי שיש ופרסקאות (ציורי קיר) שעיטרו את הקירות".

 

הפסיפסים שנחשפו בלוד מציגים בעלי חיים אמיתיים ודמיוניים, צורות גיאומטריות מורכבות וסצנות ימיות הכוללות שלל דגים וספינות. גיוון הצבעים, איכות הביצוע ומצב ההשתמרות הנדיר עוררו התעניינות עצומה בארץ ובעולם. החלק המרכזי של הפסיפס נשלח לתערוכות במוזיאונים החשובים בעולם, בהם המטרופוליטן בניו יורק, הלובר בפריז והארמיטז' בסנט פטרבורג. לאורך השנים חזו בו מאות אלפי מבקרים ברחבי תבל, תוך כיסוי תקשורתי ומדעי ענפים ביותר.

עבודות חשיפת הפסיפס (צילום: אמיר גורזלזני, רשות העתיקות)
עבודות חשיפת הפסיפס(צילום: אמיר גורזלזני, רשות העתיקות)

מומחי השימור ברשות העתיקות מכינים את הפסיפס להוצאה מהשטח לצורך שימורו. כשיוקם מרכז המבקרים הוא יוצג בו (צילום: ראלב אבו דיאב, רשות העתיקות)
מומחי השימור ברשות העתיקות מכינים את הפסיפס להוצאה מהשטח לצורך שימורו. כשיוקם מרכז המבקרים הוא יוצג בו(צילום: ראלב אבו דיאב, רשות העתיקות)
  

הפסיפס האחרון שנחשף, יוצג אף הוא במרכז המבקרים. "החפירה הארכיאולוגית שערכנו החודש בשטח הייתה קטנה יחסית, אך היא תרמה מידע חשוב שיסייע לנו להבין טוב יותר את מבנה הווילה", אומר ד"ר גורזלזני מרשות העתיקות. "רצפת הפסיפס שנחשפה מרהיבה ושמורה לא פחות מהפסיפסים שנתגלו בשנים קודמות. לשמחתנו, השתמר ממנה בעיקר החלק המרכזי. הדמויות שבו, שרובן מוכרות מהפסיפסים שנחשפו במקום בעבר, כוללות בעלי חיים בלבד - דגים ובעלי כנף. מעניין לציין שפסיפס דומה ביותר התגלה בעבר בירושלים, במורדות הר ציון. ההבדל הבולט ביניהם הוא שבפסיפס בלוד, כמו בכל הפסיפסים שנחשפו בווילה בעונות הקודמות, נעדרות דמויות אדם. מאוד ייתכן שאותו האומן ביצע את שתי העבודות, או ששני אומנים עבדו לפי אותו הדגם. סוג זה של פסיפס מוכר בעיקר בחלק המערבי של האימפריה הרומית".

 

נקודה מעניינת נוספת, לדברי ד"ר גורזלזני, היא סימון בצורת מלבן, שנעשה באמצעות רצועה משולשת של אבני פסיפס שכיוונן שונה מזה של כלל האבנים בסביבתן. להערכת החוקר, "מלבן זה, עשוי לציין את מקום הצבתה של ספה, שעליה ישבו או נשענו משתתפי אירועי אוכל או משתאות. סימונים אלה הינם תופעה נפוצה בווילות דומות, ומרמזים על השימוש שנעשה בחלל".

דגמי חיות בפסיפס (צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות)
דגמי חיות בפסיפס(צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות)

 

גורזלזני מעריך כי הפסיפס שנתגלה עיטר חדר אירוח שהתווסף לטרקלין שנחשף בשנת 1996. "אם זה המצב, הרי שממדי המבנה גדולים יותר מאשר שיערנו קודם לכן. הגילוי - במרחק מה מהטרקלין המוכר - מעורר שאלות חדשות, על גודל המבנה וצורתו". 

 

"מרכז המבקרים בלוד יהיה הגשמת חלום"

מרכז המבקרים צפוי להיפתח בעוד כשנתיים. הפרויקט מתנהל בשיתוף פעולה של התורמת שלבי וויט, קרן לאון לוי, עיריית לוד, החברה הכלכלית לוד ורשות העתיקות.

דגמי חיות בפסיפס (צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות)
(צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות)

 

שלבי וייט אמרה: “מרכז המבקרים יהיה הגשמת חלום, שנולד כשבעלי לאון לוי ואני ראינו לראשונה את הפסיפס המרהיב, לפני יותר מ-20 שנה. היוזמה הזו לא היתה יכולה לצאת לפועל ללא התמיכה החזקה של קהילת לוד ורשות העתיקות".

 

ראש עיריית לוד, יאיר רביבו, אמר: "מרתק לראות איך כבר לפני מאות ואף אלפי שנים, אנשים זיהו את הפוטנציאל האדיר, הטמון באדמת לוד ובמיקומה המרכזי. מרכז המבקרים, אשר יציג את עברה המפואר של לוד, הוא חלק ממהלך כולל של מיתוג העיר כמרכז מסחר, תיירות ותרבות. המוזיאון החדש לצד מיקומה האסטרטגי של העיר בקרבת נמל התעופה בן גוריון ישימו את העיר על מפת התיירות העולמית".

 

מנהל רשות העתיקות, ישראל חסון, הוסיף: "לאחר 20 שנות התמדה יחד עם שותפה נחושה ונאמנה, אני שמח שנזכה את אזרחי העולם והעולם ליהנות מהנכס התרבותי שהמתין לנו 2,000 שנה בסבלנות, וכעת יקבל את הכבוד הראוי לו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות
חלק מהפסיפס שהתגלה בלוד
צילום: אסף פרץ, רשות העתיקות
מומלצים