שתף קטע נבחר

 

עולם חממה: תרחיש האימים של כדור הארץ

המערכות ששומרות עלינו יהפכו לאויבותינו, וגובה פני הים יעלה ב-60 מטר: זה מה שעלול לקרות אם הטמפרטורות ימשיכו לטפס

השנה היא 2300. אירועי מזג אוויר קיצוני כמו הוריקנים שמשטחים בניינים, בצורות ארוכות שנים ושריפות אדירות בשטחים פתוחים כל כך נפוצים עד שאינם מגיעים לכותרות. בני האדם האחרונים שגרים ליד קו המשווה הלוהט אורזים את התיקים ועוברים לקוטב הצפוני ולקוטב הדרומי, שהפכו להיות מיושבים.

 

זה נשמע כמו תסריט מדע בדיוני, ובאנגלית כותרת התרחיש - Hothouse Earth ("עולם חממה", אם תרצו) - נראית כלקוחה מסרט דל תקציב, אבל בעוד קצת פחות מ-300 שנה זה עלול להפוך למציאות, מציאות איומה. מדענים מעריכים כי בקרוב אנחנו עלולים לחצות את הסף בדרך לטמפרטורות גבוהות במיוחד ולעלייה דרמטית בגובה פני הים.

 

לפני שנה: ארה"ב פורשת מהסכם האקלים    (צילום: רויטרס)

לפני שנה: ארה"ב פורשת מהסכם האקלים    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

החשש: העולם צועד בנתיב בלתי הפיך (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החשש: העולם צועד בנתיב בלתי הפיך(צילום: רויטרס)

לא די בהורדת פליטות גזי החממה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא די בהורדת פליטות גזי החממה(צילום: רויטרס)

לפי החוקרים שצוטטו ב-BBC, אפילו אם מדינות יצליחו להגיע ליעדי פליטת הפחמן הדו-חמצני שהוצבו עבורן בהסכם פריז, עדיין קיימת אפשרות מדאיגה מאוד שאנחנו בדרך ל"נתיב בלתי הפיך". המחקר שלהם מראה מה יכול לקרות אם הטמפרטורות יעלו בשתי מעלות.

 

צוות מדעני אקלים בינלאומי, שפרסם את המחקר במגזין Proceedings of the National Academy of Sciences, אמר כי ההתחממות שצפויה בעשורים הקרובים עלולה להפוך כמה מאיתני הטבע שמגינים עלינו כיום לאויבינו.

 

בכל שנה סופגים היערות, האוקיינוסים והקרקע 4.5 מיליארד טונות של פחמן, ובכך מונעים עליית טמפרטורות גבוהה עוד יותר, אבל במקרה של התחממות מתמשכת אותו "ביב שופכין" של פחמן עלול להפוך למקור של פחמן - ואז הבעיה תהיה חמורה בהרבה.

יערות הגשם באמזונס. יפלטו את הפחמן הדו-חמצני שהם סופגים? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יערות הגשם באמזונס. יפלטו את הפחמן הדו-חמצני שהם סופגים?(צילום: AFP)

קרחונים בדיסקו ביי, גרינלנד (צילום: ארז מרום)
חשש כבד שקרחונים יימסו וגובה פני הים יעלה דרמטית(צילום: ארז מרום)

לפני שלוש שנים התחייבו ממשלות העולם בהסכם פריז, שממנו פרשה באחרונה ארצות הברית, כי ידאגו לכך שעליית הטמפרטורות תהיה פחותה משתי מעלות ביחס לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית. אבל לפי כותבי המחקר, התוכניות הנוכחיות להפחתת פליטות הפחמן הדו-חמצני כנראה לא יספיקו.

 

"כרגע אנחנו בשליטה, אבל כאשר נעבור את סף שתי המעלות אנחנו מעבירים את גורלנו לכדור הארץ עצמו, ואז אנו עלולים לראות חלק ממערכות כדור הארץ הופכות מידיד לאויב", אמר ל-BBC פרופ' יוהאן רוקסטרום, אחד מכותבי המחקר.

 

כיום, הטמפרטורות בכדור הארץ גבוהות במעלה ביחס לעידן שלפני המהפכה התעשייתית, והן עולות ב-0.17 מעלות בכל עשור. במחקר שלהם מצביעים המדענים על עשר מערכות טבע. החשש הוא שאם אחת מהן "תתהפך", ותעביר כמויות אדירות של פחמן דו-חמצני לאטמוספרה, היתר ילכו בעקבותיה, בדומה לאפקט דומינו. מעבר למצב "עולם חממה" יוביל לטמפרטורות גבוהות יותר על כדור הארץ מאלו שהיו ב-1.2 מיליון השנים האחרונות.

 

האקלים עשוי להתייצב בטמפרטורות הגבוהות ב-5-4 מעלות ביחס ללפני המהפכה התעשייתית, אבל עקב המסת קרחונים גובה הים עלול לעלות ב-10 עד 60 מטרים - והדבר יהפוך אזורים שונים בכדור הארץ לבלתי מיושבים. הדבר החיובי היחיד הוא שההשפעות הקשות הללו לא יתרחשו במאה הקרובה. הבעיה היא שצאצאינו לא יוכלו לעשות דבר כדי לעצור זאת מרגע שהתהליך יתחיל.

 

אז איך כן מונעים מהאסון האקלימי להתרחש? לצד הפסקת שריפת דלק מאובנים מאמצע המאה הנוכחית, המדענים מצביעים על הצורך בשתילה מסיבית של עצים, בהגנה על היערות, במציאת דרכים לחסימת קרני השמש ובפיתוח דרכים לשאיבת פחמן מהאוויר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לא מספיק להפחית את פליטות גזי החממה
צילום: רויטרס
מומלצים