שתף קטע נבחר
 

בנאס"א מקווים: תגלית המים תחזיר את האדם אל הירח

תגלית המים-קרח על פני הירח מציתה את חזונו של ראש נאס"א: רכבי חלל שנעים הלך ושוב בין הירח לתחנת חלל מסביבו וחזרה של האדם לירח לראשונה אחרי כחצי מאה. אבל יש מי שמצנן את האווירה. חוקרת בנאס"א: "עוד מוקדם לדעת כמה מים יש והאם אפשר יהיה לעשות בהם שימוש פרקטי"

למנהל נאס"א ג'ים בריידנסטין יש חזון לחדש ולהפוך לבר-קיימא את החקר האנושי על פני הירח והוא מציין את קיומם של מים-קרח על פני השטח הירחיים כמפתח לסיכויי הצלחה.

 

האזורים בהם יש קרח-מים בקטבים של הירח (צילום: מתוך המחקר)
האזורים בהם יש קרח-מים בקטבים של הירח(צילום: מתוך המחקר)

 

"אנחנו יודעים שי מאות מיליארדי טונות של מי קרח על פני השטח של הירח", אמר בריידנסטין בריאיון השבוע לסוכנות הידיעות רויטרס, אחרי שנאס"א חשפה את ניתוח הנתונים שנאספו מהמסלול ההיקפי סביב הירח על-ידי מכשירים שהגיעו לירח על-ידי חללית הודית ב-2009.

 

זו הפעם הראשונה שבה מדענים אישרו בעזרתן של תצפיות ישירות קיומם של מים על פני השטח של הירח - במאות כתמים של קרח שנמצאו באזור החשוך והקר ביותר שמשתרע באזורי הקטבים. התגלית מכילה בתוכה השלכות מפתות למאמצים לחזרה של האדם לירח לראשונה מאז 1972. הימצאותם של מים מציעה משאב פוטנציאלי בעל ערך לא רק לשתייה, אלא גם לייצור נוסף של דלק טילים וחמצן לנשימה.

 

בריידנסטין, טייס קרב לשעבר וחבר בקונגרס בעבר ממדינת אוקלהומה, שמונה על-ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לתפקיד מנהל נאס"א, דיבר על "מאות מיליארדי טונות" של מי קרח, שלדבריו עכשיו ידועים כזמינים על פני השטח של הירח.

 

אבל יש עוד הרבה ללמוד. חוקרת הירח של נאס"א שרה נובל אמרה לרויטרס כי עדיין לא ברור כמה קרח קיים באמת על הירח ועד כמה יהיה אפשרי להפיק ממנו כמויות מספקות לטובת שימוש פרקטי.

 

מדע בין כוכבים: הירח    (יוצר: אסף קוזין, קרינות: שירי הדר, עריכה: שי שבתאי)

מדע בין כוכבים: הירח    (יוצר: אסף קוזין, קרינות: שירי הדר, עריכה: שי שבתאי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"יש לנו הרבה מודלים שנותנים לנו תשובות שונות. אנחנו לא יכולים לדעת כמה מים יש", אמרה המדענית והוסיפה כי בסופו של דבר תידרש חקירה של פני הקרקע בעזרת רכב חלל רובוטי ביותר ממקום אחד בכדי לגלות. מרבית המים שקיומם אושר לאחרונה מרוכזים בצללים של מכתשים בשני הקטבים, מקומות שבהם הטמפרטורה לא מגיעה ליותר ממינוס 157 מעלות צלזיוס.

 

להפוך את גילוי הירח לבר-קיימא

למרות שזמן רב האמינו שהירח לגמרי יבש, או כמעט חסר לחות, מדענים גילו עדויות גוברות בשנים האחרונות לקיומם של מים.

 

טיל של נאס"א שנשלח והתרסק בכוונה ב-2009 על מכתש ירחי, שמוצל באופן קבוע ליד קוטב הירח הדרומי, גרם להתרוממות ענן של חומר מתחת לפני השטח, שהכיל בתוכו מים.

 

מחקר שפורסם בשנה שלאחר מכן באסופת מאמרים של האקדמיה הלאומית למדעים בארצותה הברית הסיק כי מים נפוצים בתוך הפנים הסלעי בריכוזים שנעים בין 64 חלקיקים פר מיליארד עד לחמישה פר מיליון.

 

ראש נאס"א סיפר לרויטרס על הכוונה להפוך את הדור הבא של חקר הירח ל"מיזם בר קיימא" על ידי שימוש בטילים ורכבי חלל נוספים שניתן יהיה להשתמש בהם שוב ושוב.  "אנחנו רוצים לאפשר שימוש חוזר בגוררות שנעות מהמסלול הלוויני של כדור הארץ אל המסלול ההיקפי של הירח. אנחנו רוצים שתחנת חלל תוכל לשהות מסביב לירח לתקופה ארוכה מאוד של זמן, ואנחנו רוצים רכבי חלל שייסעו הלוך ושוב בין תחנת החלל מסביב לירח לפני השטח של הירח", פרש בריידנסטין את חזונו.

 

בסוף הוא החזיק מעמד. אלדרין ניצב מול הדגל האמריקאי, סמוך לרכב הנחיתה על הירח (צילום: נאס
אפולו 11. המשימה הראשונה על הירח ב-1969 (צילום: נאס"א)

 

התוכנית המאוישת הקודמת של נאס"א לחקר הירח הסתיימה עם משימתה של אפולו 17 ב-1972. בדצמבר האחרון הודיע טראמפ על תוכניתו לשלוח אסטרונאוטים אמריקניים בחזרה לירח, כשהמטרה הסופית היא לבסס "יסודות למשימה סופית על מאדים".

 

הצעת התקציב של ממשל טראמפ לנאס"א בגובה 19.9 מיליארד דולר, לשנת הכספים שמתחילה ב-1 באוקטובר, כוללת בתוכה 10.5 מיליארד דולר לחקר אנושי של החלל. התקציב תומך בפיתוח של מערכת חדשה לשיגור טילים וחללית אוריון שתוכננה לשאת צוות אל החלל. ההנהלה צופה טיסת ניסוי של חללית מסביב לירח ללא צוות ב-2020, שלאחריה תבוא משימה של טיסה מסביב עם אסטרונאוטים ב-2023.

 

כחלק מהצעת התקציב, נאס"א מתכננת גם פלטפורמת-שער מסלולית היקפית לירח - תחנת חלל במסלול הירח - במהלך 2020. בנאס"א אומרים כי הרכיב הראשוני של יחידת הכוח וההנעה מתוכנן ל-2022.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך המחקר
הקרח על הקטבים
צילום: מתוך המחקר
מומלצים