ללכת על המים ל"אי הציפורים" בכינרת: "רגע מאוד מתסכל"
ברקע הנבואות השחורות שנקשרו לעתיד האגן בצפון, ביקר כתב ynet ב"אי הציפורים" המרהיב. המסקנות עגומות: "האי גדל יותר ויותר משנה לשנה"
כמה ימים אחרי שרשות המים הודיעה כי מפלס הכינרת עלול להתקרב למדד הנמוך ביותר אי פעם, שמכונה "הקו השחור", יצאנו לשטח כדי לראות מקרוב עד כמה את נזקי הבצורת המתמשכת. "אי הציפורים" שנחשף מול קיבוץ מעגן ממשיך להתרחב, ומעיד יותר מכול על מצבה העגום של הכינרת.
"ציפיתי שנשחה אל האי, אבל זה לא קרה", סיפר אסף קמר בריאיון לאולפן ynet. "זה מאוד מתסכל שאתה רואה אי באמצע הכינרת, זה מעיד על מצב הכינרת ומשק המים. אני מאמין שבשנה הבאה כבר יהיה חצי אי". קמר סיפר עוד כי "האי הזה שצץ לפני כמה שנים גדל יותר ויותר משנה לשנה. יש עליו יותר צמחים ולמעשה מדובר בשטח נדל"ני".
אלי קדם, חבר קיבוץ מעגן, אמר: "אני מכיר את האי הזה כבר די הרבה שנים. יש פה קטע עצוב, הכינרת שגדלנו על המיתוס שלה נמצאת במפלס כל כך נמוך. אנחנו מודאגים ומקווים שהחורף הבא יהיה הרבה יותר גשום".
ייתכן שהאי יהפוך לאטרקציה תיירותית?
"אני עושה פה סיורים לתיירים, ותמיד נהגתי לומר שהכינרת מספק כ-28% ממי השתייה של ישראל. היום שיניתי את הטקסט ואני אומר שבכלל לא שואבים מכאן. זו בעיה בפני עצמה. האי הוא אטרקציה תיירותית, אנשים באים לראות אותו, ועלו גם כל מיני רעיונות בעניין הנדל"ן כמו למשל לעשות פה קזינו או מלון. אנחנו מקווים שהוא יתכסה במים ואז גם הרעיונות האלה יתכסו במים".
ד"ר דני קורצמן, הידרולוג ממכון וולקני, הזהיר באחרונה בריאיון לאולפן ynet כי אם יימשך המצב והבצורת תמשיך גם בשנים הקרובות - ייתכן שלא יהיו מים בברזים באזורים מסוימים: "יש אזורים בישראל שאין להם את היכולת לקבל את המים המותפלים והמצב שם שונה לחלוטין. אם יהיו עוד חמש שנות בצורת כאלה, כן יהיו בעיות גם לספק מים לבתים - מזרח הארץ יהיה בבעיה רצינית, מערב הארץ בבעיה פחות רצינית".
ד"ר קורצמן סיפר על המצב הקשה שבו נמצא משק המים: "אנחנו במצב מאוד לא טוב מבחינת הכינרת. זה בעצם המצב אולי השני הכי גרוע שהיה לכנרת, פרט ל-2001. אז המצב היה גרוע מבחינה לאומית, כי זה היה לפני פרויקט ההתפלה והיו לנו פחות אלטרנטיבות מאשר היום. היום המצב לא טוב באזור הכינרת ובכל מזרח הארץ, שהוא אזור שאין לו אלטרנטיבות, מים מותפלים לא יכולים להגיע למזרח הארץ, לא לגולן, לא לאצבע הגליל".
שר האנרגיה יובל שטייניץ פירט כיצד מתכוונת הממשלה לטפל במשבר המים: "בשנה הבאה נתחיל להזרים מים לכינרת, ותוך שנתיים-שלוש אנחנו בונים מערכת שתאפשר לנו להתפיל מים בכמות עודפת נוספת כדי להזרים מים לכינרת ולהציל את האגם הלאומי שלנו". לדבריו, "הסכנה ברורה ומוחשית, הבצורת ההידרולוגית היא החמורה ביותר בתולדות מדינת ישראל, הכינרת קרובה יותר מאי פעם מאז הקמת המדינה לקו השחור, אבל מצב האקוויפרים והנהרות והנחלים אפילו עוד יותר חמור".
שטייניץ אמר כי נקבע עיקרון חדש, שלפיו מערכת המים בישראל תתמודד עם הבצורת לא רק במובן של אספקת מים לאזרחים ולחקלאות, "אלא גם במובן של דאגה לטבע, לכינרת ולנחלים והצלתם". הוא ציין כי הממשלה כבר אישרה תוכנית אב חדשה להכפלת כמויות המים המותפלים בישראל ולבניית המוביל הארצי כך שיוכל להזרים מים לא מהכינרת אלא ממרכז הארץ, ממתקני ההתפלה לכינרת, כדי להעלות את המפלס ולהציל את הכינרת, "כי יש לה גם ערך היסטורי-לאומי".