שתף קטע נבחר
 

ההפצצות במלחמת העולם הורגשו בקצה החלל

1,000 ק"מ מעלינו: מחקר חדש גילה כי המתקפות האוויריות האדירות של בעלות הברית נגד הנאצים הובילו להחלשת האטמוספירה העליונה

 

ההפצצות בהמבורג, מתוך הארכיון הבריטי

ההפצצות בהמבורג, מתוך הארכיון הבריטי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ההפצצות שביצעו באירופה במלחמת העולם השנייה בעלות הברית נגד הנאצים היו כל כך חזקות עד שהורגשו אפילו בקצה החלל ולמעשה גרמו להתחממות האטמוספירה העליונה של כדור הארץ. כך עולה ממחקר חדש.

 

חוקרים באוניברסיטת רדינג בדקו את תגובות האטמוספירה העליונה ל-152 הפצצות של בעלות הברית בין 1943 ל-1945, באמצעות נתונים שנאספו על ידי תחנת המחקר דיטון פארק בסלואו שבבריטניה. הממצאים פורסמו בשבוע שעבר במגזין הרשת המדעי "Annales Geophysicae".

 

"התמונות של שכונות ברחבי אירופה שהפכו לחורבות מההפצצות האוויריות הן תזכורת להרס מעשה ידי אדם שיכול להיגרם. אבל העובדה שההשפעה של אותן פצצות הורגשה גם באטמוספירה לא הייתה ידועה עד היום", אמר פרופ' כריס סקוט, חוקר חלל ופיזיקה אטמוספירית.

הפצצות על המבורג במלחמת העולם השנייה ()
מטוסי בעלות הברית בדרך להפצצת המבורג

הפצצות על המבורג במלחמת העולם השנייה ()

המתקפות האוויריות שלחו גלי הלם לקצה החלל וגרמו לחימום האטמוספירה העליונה (היונוספירה), ובכך להחלשתה. היונוספירה מתחילה בגובה 60 ק"מ מפני כדור הארץ עד לסוף האטמוספירה, 1,000 ק"מ מעל פני הקרקע. בנוסף, הם גם גרמו לירידת כמות האלקטרונים באותה שכבה. ההשפעות נמשכו למשך כיממה, אך קשה לומר מה ההשפעה שהייתה לכך על בני האדם בכדור הארץ.

 

החוקרים בחנו נתונים יומיים מתחנת דיטון פארק, שם נמדדו נתונים על היונוספירה ברצף מ-1933 עד 1996. הם בחרו להתמקד בהפצצות המסיביות על ערי גרמניה ולא בבליץ על לונדון כי הבליץ נמשך ברצף קרוב לעשרה חודשים, ולכן היה קשה להפריד את השפעתו מהשפעות עונתיות שונות.

 

בנוסף, מטוסי הלופטוופה הדו-מנועיים של הנאצים לא יכלו לשאת את הפצצות הגדולות בהרבה שנשאו מטוסי בעלות הברית הארבע-מנועיים. לדוגמה, מטוסי חיל האוויר הגרמני יכלו לשאת פצצות במשקל 2,000 ק"ג ואילו פצצת "ילד גבוה" של בעלות הברית שקלה 5,440 ק"ג ואילו "גראנד סלאם" שקלה 10,000 ק"ג.

דרזדן ב-1945, וכיום (צילום: AP) (צילום: AP)
דרזדן ב-1945, וכיום(צילום: AP)

"מדהים לראות כיצד גלים שנוצרו מפיצוצים מעשה ידי אדם יכולים להשפיע על קצה החלל", הוסיף סקוט. "כל תקיפה אווירית שחררה אנרגיה הזהה ל-300 מכות ברק. העוצמה האדירה אפשרה לנו לבחון כיצד אירועים על קרקע כדור הארץ יכולים להשפיע על היונוספירה".

 

היונוספירה מושפעת מפעילות סולרית, ולכן סופות ברקים ותופעות טבע אחרות יכולות להשפיע עליה. המחקר יסייע להבין טוב יותר כיצד תופעות טבע כברקים, התפרצויות געשיות ורעידות אדמה משפיעות על האטמוספירה העליונה.

 

"אנשי צוות אוויר שהיו מעורבים בהפצצות דיווחו כי מטוסים נפגעו מגלי ההדף, אף שהיו מעל הגובה המומלץ", אמר פרופ' פטריק מאג'ור מאוניברסיטת רדינג, שהשתתף במחקר. "העוצמה חסרת התקדים של ההפצצות הללו הוכחה כשימושית עבור מדענים שרצו למדוד את ההשפעה של אירועים כאלה מאות קילומטרים מעל כדור הארץ".

 

למחקר:

https://www.ann-geophys.net/36/1243/2018/

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים