שתף קטע נבחר
 

הענק הקופץ: כרישי בסקינג תועדו מזנקים באוויר

כרישי ענק (בסקינג) נחשבים לדגים מגושמים וגדולים, הניזונים מפלנקטון והם השניים בגודלם אחרי כרישי הלוויתן. מחקר משותף לחוקרים מאירלנד, בריטניה, ישראל ודרום אפריקה גילה כי הם מסוגלים לזנק מחוץ למים במהירות דומה לעמלץ הלבן

 

עריכה: ארז ארליכמן

עריכה: ארז ארליכמן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לכרישי העמלץ הלבנים המפורסמים בטכניקת ציד הכוללת הגחה מהירה מהמים וזינוק מרשים כדי לצוד כלבי ים, יש מתחרים חדשים בכל הנוגע למהירות וריחוף באוויר.

 

כריש בסקינג (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

פה גדול: הכוח המתפרץ של הענק העדין

מחקר חדש המשותף לצוות חוקרים מאירלנד, מאוניברסיטת רוהאמפטון בבריטניה, פרופ' גיל יוסילבסקי מהטכניון בישראל, אוניברסיטת קייפטאון בדרום אפריקה והמכון לחקר המגוון הביולוגי הימי בדרום אפריקה, חושף ממצאים חדשים על הכוח המתפרץ של של אחד הדגים הגדולים בעולם, שנחשב עד כה לדג מגושם ואיטי.

 

כריש בסקינג מזנק (צילום: Youen Jacob)
(צילום: Youen Jacob)

 

הדג השני בגודלו בעולם

כרישי הענק (בסקינג - Basking) נחשבים לדגים השניים בגודלם בים, אחרי כרישי הלוויתן. הם מסוגלים להגיע לאורך של כ-6-10 מטרים ולמשקל של כ-6 טון.

 

בדומה לכריש הלוויתן,  גם כריש הענק זכה לכינוי "הענק העדין" ושניהם ניזונים מפלנקטון. הוא מצוייד במספר זימים הסובבים את ראשו ומאפשרים לו לסנן את המים שבלע בעת ציד הפלנקטון הזעיר. הוא בעל שיניים רבות אך זעירות ביותר ולמרות המראה המאיים שלו במיוחד כשהוא פוער את הפה העצום במטרה ללכוד פלנקטון, לא מדובר בכריש הנחשב למסוכן לבני אדם.

 

כריש בסקינג (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מסוגלים להגיח במהירות מהמים

לא רבות ידוע על התנהגות כרישי הענק - מבנה הגוף המגושם ותנועתם האיטית במים יצרה להם במרוצת השנים "מוניטין" של בעל חיים מסורבל ואיטי, אך מסתבר כי הם מהירים יותר מכפי שסברו חוקרים עד כה. הם מסוגלים להגיח במהירות מהמים ולבצע קפיצות גבוהות ומרשימות, בדומה לקרובי משפחתם - העמלצים הלבנים.
 

כריש עמלץ לבן מזנק (צילום: Morne Hardenberg)
(צילום: Morne Hardenberg)

 

צוות החוקרים מאירלנד, עקב אחרי כרישי הענק באזור אירלנד, האי מאן, קורנוול וסקוטלנד שם מצויים מאות כרישים בסמוך לחופים ותיעד אותם לפני כשלוש שנים. חוקרים נוספים תיעדו כרישי עמלץ לבן בשני אתרים בדרום אפריקה במהלך 2009, בהם נעשה שימוש בפיתיון של כלב ים מלאכותי כדי לתעד את נסיונות התקיפה מחוץ למים.

 

כריש עמלץ לבן (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בנוסף, החוקרים ניתחו את צילומי הווידאו והנתונים שהתקבלו ממכשיר המעקב שהוצמד לכריש ענק באורך של כ-8 מטר, ונבדקו מהירות השחייה בין שני מיני הכרישים ברגע בו עזבו את פני המים ושהו באוויר לפרק זמן קצר. 

 

כריש בסקינג (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

קופץ לגובה של 1.2 מטר

החוקרים גילו כי כריש הענק הגיע מעומק של 28 מטר אל פני הים תוך תשע שניות בסיוע של 10 תנועות זנב מהירות ואז הגיח בזווית של 90 מעלות מהמים וקפץ באוויר. הוא שהה באוויר לשנייה והגיע לגובה של 1.2 מטר מעל פני הים.

 

לדברי החוקרים, כדי להציג סוג זה של התנהגות, הכריש הגביר את מהירות הזנב שלו עד שהגיע למהירות של 5.1 קמ"ש. מניתוח ממצאי הצילום, עולה כי גם פרטים אחרים של כרישי הענק ועמלצים לבנים הראו מהירות דומות. אחת ההערכות לסיבת הזינוקים מהמים של כרישי הענק היא ככל הנראה ניסיון להיפטר מטפילים על גופם או להפגין התנהגות טריטוריאלית.

 

כריש עמלץ לבן מזנק (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

"כמו לגלות כי פרות מהירות כמו זאבים"

המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי " international journal Biology Letters" וד"ר ניק פיין, אחד ממחברי המחקר, מקולג' טריניטי בדאבלין, הסביר כי כי גילוי מהירותו של כריש הענק, מראה כי יש עדיין רבות ללמוד על עולמם של בעלי החיים הימיים וגם הגדולים שביניהם.

 

עמיתו למחקר, ד"ר ג'ונתן היוטון מאוניברסיטת קווינס בבלפסט, אמר כי "משמעות הממצאים הללו היא כי כרישי הענק אינם טורפים חשאיים ששוחים במהירות גבוהה, אלא ענקים עדינים שניזונים בשמחה מפלנקטון. זה כמו לגלות כי פרות מהירות כמו זאבים (כשאתה לא מסתכל עליהן)".  

 

כריש בסקינג מזנק (צילום: Bren whelan)
(צילום: Bren whelan)
  

 

כיום מצבו בטבע של כריש הענק מוגדר כפגיע עקב ציד מאסיבי של הכרישים למטרות סחר ושימוש בכבד העצום של הכריש המשמש לייצור חומרים מעוררי תשוקה, שמן וקוסמטיקה, וכן שימוש בסנפירי הכריש למרק סנפיר באסיה. על פי הערכות שונות, אוכלוסיית הכרישים בעולם צנחה בכ-80 אחוז מאז שנות ה-50. בים התיכון הכריש הענק נחשב לדג הגדול ביותר ואף נצפה מספר פעמים בסמוך לחופי ישראל.

 


פורסם לראשונה 03/10/2018 21:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Youen Jacob
כריש בסקינד מזנק באוויר
צילום: Youen Jacob
מומלצים