כוכבי הלכת מפנים את הזירה
אנו בעיצומו של הסתיו האסטרונומי, והגיע הזמן לראות מה קורה בשמים שמעלינו. מערכת השמש, שסיפקה לנו לילות קיץ עשירים בכוכבי לכת בוהקים, מפנה את הזירה לכוכבי החורף המרשימים
חודשי קיץ עמוסים עברנו עם לא מעט אירועים אסטרנומים מעניינים. רגע לפני חודשי החורף קבלו סיקור שמימי שיעשה קצת סדר באוביקטים שתוכלו לראות בשמיים, והפעם בלי דרמות יוצאות דופן. הערב (יום ג') ועד לסוף השבוע, חדי העין יוכלו להבחין בכוכב הלכת חמה, מעל האופק המערבי, מיד לאחר השקיעה. זהו המרחק הגדול ביותר שכוכב חמה מגיע מהשמש ככוכב ערב, ולאחר מכן יחל להתקרב אליה במהירות כדי להתקבץ עמה ולהופיע ככוכב בוקר בחודש הבא.
מבין כוכבי הלכת הבהירים (נוגה, צדק, מאדים ושבתאי) שכיכבו בשמי הקיץ, נוגה הראשון שמיהר לפנות את הזירה ולהתקבץ עם השמש. כוכב הלכת הבהיר שכה בלט בשמי הערב המערביים מיד לאחר השקיעה, התקבץ עם השמש ובימים אלה, אפשר לראותו על רקע שמי הדמדומים במזרח כשעה לפני זריחת החמה.
כוכב הלכת השני שהתקבץ עם השמש הוא כוכב הלכת הענק צדק. בימים אלו עדיין ניתן לראותו על רקע דימדומי המערב ממש בסמוך לקו האופק בדקות שלאחר השקיעה ובמהלך החודש הקרוב הוא ייעלם לחלוטין משמי הערב ולא יהיה ניתן לראותו למשך כחודשיים. אולם, כבר בתחילת השנה הבאה, משכימי הקום יוכלו לצפות בו ובירחיו בשעות הקטנות של הלילה.
כוכב הלכת שבתאי הוא הבא בתור. בימים אלו הוא נראה באופק הדרום מערבי ככוכב זוהר מיד לאחר השקיעה, והוא שוקע כשעתיים לאחר שקיעת החמה. מי שעדיין רוצה ליהנות מיופיין של טבעותיו, יכול לצפות בשבתאי בשעות הערב המוקדמות, כאשר הטבעות וכמה מירחיו הגדולים מתגלים גם בעזרת טלסקופים קטנים. ב-11 בחודש, מיד לאחר השקיעה, יחלוף חרמש הירח פחות ממעלת קשת צפונית לשבתאי - לא להחמיץ!
התנועה של מאדים
מיד לאחר שבתאי, מעט מזרחית ממנו, אפשר לראות את הכוכב הבהיר ביותר בשמים בשעות הערב. זהו מאדים, הבוהק בגונו הכתום-אדום, בכיוון דרום, מיד לאחר השקיעה. מאדים הספיק להתרחק מאוד מאז הקרבה המירבית שלו אלינו בשלהי חודש יולי, ולמעשה הכפיל את מרחקו מאיתנו. אמנם עדיין אפשר לצפות בו באמצעות טלסקופים קטנים, אולם משבוע לשבוע הוא הולך ומתרחק וקשה לראות פרטים על פניו. מאדים ילווה אותנו בשעות הערב המוקדמות עוד הרבה חודשים, לתוך שנת 2019. חדי העין יוכלו להבחין בכוכב בהיר יחסית המצוי מעט דרום מזרחית למאדים, במרחק השווה לגודלו הזוויתי של הירח המלא. זהו הכוכב דלתא בקבוצת גדי, הקרוי - זנב הגדי. מבט במשקפת שדה יגלה את הבדלי הגוונים בין מאדים האדום לדנב אל גדי התכול. בנוסף, מי שיעקוב אחר מיקומו של מאדים ביחס לכוכב זנב הגדי במשך מספר לילות עוקבים יוכל להבחין בתנועתו המהירה של כוכב הלכת הנע על רקע כוכבי השבת.
מזרחית למאדים אנו מגיעים לכוכבי הלכת הרחוקים, שאפשר לראותם רק בטלסקופ. הראשון הינו אורנוס, שייראה כדיסקה קטנה וירקרקה בטלסקופ קטן בהגדלה של x100 לערך. אורנוס רחוק מאיתנו פי 2 מאשר שבתאי ובערך פי 20 מאשר מאדים ובימים אלה הוא מצוי בקרבה המירבית לכדור הארץ השנה, עת הוא מזדחל לאיטו בקבוצת הכוכבים טלה. מעט מערבית לאורנוס אפשר לראות את כוכב הלכת הרחוק ביותר. זהו נפטון. גם נפטון ייראה כדיסקה כחולה קטנטנה, בהגדלה של x150 לפחות בטלסקופ איכותי. אורנוס מזדחל בקבוצת דלי, מרחק של 30 יחידות אסטרונומיות (פי 30 המרחק שלנו מהשמש)
פלוטו באירוע של פעם בחיים
דווקא כוכב הלכת הננסי פלוטו, שפעם עוד החזיק בתואר של כוכב הלכת הרחוק ביותר במערכת השמש, מספק את החדשה של החודש. פלוטו רחוק מאיתנו 34 יחידות אסטרונומיות, כ-5 מיליארד ק"מ. אולם, בימים אלה עובר על פלוטו מאורע של פעם בחיים - פלוטו חוצה את מישור המילקה מצפון לדרום בפעם הראשונה מאז גילויו ב-1930.
כל כוכב לכת חוצה בכל סיבוב שלם של הקפתו סביב לשמש את מישור המילקה פעמיים - פעם מצפון לדרום ופעם מדרום לצפון. והנה, בסוף חודש אוקטובר, חצה פלוטו את מישור המילקה מצפון לדרום. במשך כל השנים מאז גילויו, פלוטו שהה מעל (צפונית) למישור המילקה וזו הפעם הראשונה למעשה מאז גילויו שהוא חוצה את מישור המילקה מצפון לדרום.
כל כוכבי הלכת חגים סביב השמש פחות או יותר באותו המישור ובאותו הכיוון. המישור שבו חג כדור הארץ קרוי מישור המילקה (מלשון ליקוי), אך פלוטו חריג בשל נטיית מסלולו מהמישור בזווית של 17 מעלות. אגב מבין כוכבי הלכת הקלאסיים, למישור מסלולו של כוכב חמה יש את הזווית (נטייה) הגדולה ביותר ביחס למישור המילקה, כ-7 מעלות.
פלוטו יחצה חזרה את מישור המילקה רק באוגוסט 2178, והפעם הבאה שבה יחצה את מישור המילקה מצפון לדרום תהיה בחודש פברואר 2267. הזמן הרב בין המעברים הוא בגלל מסלולו הארוך סביב לשמש שאורך כ-248 שנים. אגב, נטיית מסלולו של פלוטו ביחס למישור המלקה, היה אחד הגורמים שהשפיעו על הורדתו בדרגה בשנת 2006 מכוכב לכת לכוכב לכת ננסי.
אך חשוב לציין שמבחינה תצפיתית איך לכך משמעות רבה כיוון שפלוטו נראה רק בטלסקופים גדולים, אולם סמיכותו למישור המילקה מביאה אותו ואת הירח למצב שבו הירח עשוי לכסות את פלוטו מדי פעם. אך קחו בחשבון שזהו אירוע שכמעט בלתי ניתן לתצפית וגם צילום של אירוע כזו הוא מאוד קשה.
קבוצות וכוכבי החורף
שמי החורף מאופיינים בכוכבים בהירים מאוד ובימים אלו בשעות הראשונות של הלילה תוכלו להבחין ברבים מהם כשחלקם שייכים לקבוצת הכוכבים המרשימה של החורף - "הצייד אוריון" שעולה מהמזרח כבר בסביבות השעה 21:30.
הקבוצה על כוכביה הבהירים ריגל וביטלג'וז (ניתן להבחין בהבדלי הצבעים ביניהם - ריגל הכחלחל וביטלג'וז הכתום) יחד עם החגורה המוכרת יבלטו בחודשים הקרובים בשמיים. בתוך הקבוצה שוכנת לה הערפילת הגז הגדולה והיפה בשמיים - ערפילית אוריון, אותה ניתן לראות באמצעות טלסקופים קטנים. מעט מתחת לקבוצה בכיוון דרום עולה קצת אחרי השעה 22:00 גם הכוכב סיריוס - כוכב השבת הבהיר ביותר בשמיים, שתוכלו להבחין בו בקלות גם בעזרת הנצנוץ החזק שלו. סיריוס הוא הכוכב הראשי בקבוצת הכלב הגדול. שווה מבט. סקירה מפורטת על קבוצות החורף נפרסם בהמשך.
תצפית נעימה!
מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2018 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל ובעמוד הפייסבוק שירת הכוכבים .
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , אוניברסיטת בר-אילן