שתף קטע נבחר
 

מצלמים את ציפורי ישראל לזכרו של עמית גפן

לפני 11 שנה הלך לעולמו הצפר והצלם עמית גפן בגיל 21 לאחר שהתמודד עם מחלה גנטית קשה. לאחר מותו, מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע בשיתוף עם משפחת גפן והאגודה הישראלית לצילום טבע, מקיימים תערוכה ותחרות לצילום ציפורים. צלמים וצלמות מוזמנים לשלוח צילומים עד ה-22 לנובמבר

תערוכה ותחרות לצילום ציפורים לזכרו של של הצפר, הצייר וצלם הטבע עמית גפן, שנפטר ב-2007 בגיל 21 בעקבות מחלה קשה, תציין השנה 12 שנה לקיומה.

 

התחרות שנוסדה על ידי מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע בשיתוף עם משפחת גפן, נועדה להנציח את זכרו של עמית ולהגביר את המודעות למצב ציפורי הבר בטבע הישראלי.  

 

 (צילום: באדיבות משפחת גפן) (צילום: באדיבות משפחת גפן)
(צילום: באדיבות משפחת גפן)
  

 

עמית גפן, יליד קיבוץ גדות, נולד עם מחלה גנטית קשה אך למרות המגבלות הפיזיות, הוא התחבר לטבע כמו אוויר לנשימה. בגיל 11 התוודע עמית לעולם הצפרות.

 

 (צילום: עמית גפן) (צילום: עמית גפן)
(צילום: עמית גפן)
 

 

כישרון הציור והרישום שלו, שהתגלה עוד בילדותו, שימש לו כלי מצויין לתיעוד התצפיות ולציור ציפורים מהסיורים שערך מחוץ לשעות הלימודים.  

 

בשנותיו האחרונות בתיכון למד עמית בבית הספר לחינוך סביבתי בשדה בוקר, שם פגש את יואב פרלמן, חוקר במרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע.

 

  (צילום: משפחת גפן)
(צילום: משפחת גפן)

 

בהמשך, כשנאלץ לוותר על השירות הצבאי מפאת מחלתו, התנדב לשירות לאומי במרכז הצפרות בעמק החולה. בשנת 2007, לאחר הידרדרות במצבו הבריאותי, נפטר עמית ביום הולדתו העברי, בי"ב באייר, בגיל 21.

 

לאחר מותו החליטו אביו של עמית, אהוד גפן ויואב פרלמן לחלוק עם אוהבי הטבע בישראל את אהבתו של עמית לבעלי החיים ולטבע המקומי, והוציאו לזכרו חוברת צבעונית, המכילה כתבים, רישומים וצילומים של עמית.

 

 (צילום: עמית גפן) (צילום: עמית גפן)
(צילום: עמית גפן)
  

לצלם טבע בזהירות

השנה הוחלט על ידי הנהלת התחרות לקיים מסלול שאינו תחרותי לטובת תערוכת צילום ציפורים בדגש על צילום לשמירת טבע, בו יבחר צוות השיפוט 12 צילומים ומסלול נושא פרסים המיועד לבחירת חביב הקהל ונוער (עד גיל 18).

 

"לאור אתגרי שמירת הטבע ההולכים וגוברים בישראל, עולה הצורך בגיוס צלמי הטבע בישראל לחזית המאבק לשמירה על הטבע. בשנים האחרונות, תחביב צילום הטבע הפך נגיש הרבה יותר ושותפים בו חובבים במספרים גדלים והולכים", מסביר ד"ר יואב פרלמן ממרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע. 

 

"רוב צלמי הטבע בישראל פועלים בטבע באחריות רבה ובזהירות, תוך הקפדה לא לפגוע בבעלי החיים אותם הם מצלמים, ברכוש ובזולת. אולם, בשנים האחרונות התרחשו מספר מקרים בהם צלמי טבע חסרי ידע ומקצועיות גרמו לנזקים. מקרים אלה גורמים ליצירת לחצים נוספים, לא רצויים, למשל על ציפורים מקננות או נודדות".

 

סנונית רפתות | גדי שמילה. הצילום הזוכה אשתקד בקטגוריה המקצוענית (צילום: גדי שמילה) (צילום: גדי שמילה)
סנונית רפתות | גדי שמילה. הצילום הזוכה אשתקד בקטגוריה המקצוענית

מקום 1 מקצוענים 2016 (צילום: שחר כהן)
נץ מצוי | הצילום הזוכה בקטגוריית מקצוענים 2016 | שחר כהן(צילום: שחר כהן)

 

תערוכת שמירת טבע לצד תחרות

במטרה לקדם את סוגיית צילום אחראי לשמירת טבע, פועלים מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע בשיתוף עם האגודה הישראלית לצילום טבע בנושא. 

 

מקום 1 חביב הקהל 2017 (צילום: אלרואי אסרף)
מקום 1 חביב הקהל 2017(צילום: אלרואי אסרף)

 

פרלמן מדגיש כי תערוכת הצילומים לזכרו של עמית גפן, תוקדש השנה להצגת צילומים הממחישים את שמירת  הטבע באמצעות "תיעוד של סיטואציות טבעיות, ללא מניפולציה של הצלם. לא יתקבלו צילומים מהם עולה חשש כי לצורך הצילום נעשה שימוש באמצעים מלאכותיים ליצירת הסיטואציה, למשל האכלה, השמעת קולות, ושל מינים הרגישים להפרעות ובמיוחד בעונת הקינון".

 

צלמים מוזמנים לשלוח צילומים של ציפורי בר בטבע המקומי להשתתפות בקטגוריית חביב הקהל שייבחר על ידי גולשי ynet ולקטגוריית המיועדת לבני נוער (עד גיל 18). לזוכים יוענקו חבילות אירוח שונות לפסטיבל הצפרות הבינלאומי באילת במרץ 2019 ופרסים נוספים בדמות קורס צילום ציפורים מטעם האגודה הישראלית לצילום טבע וסיורים של מועדון הצפרות הישראלי.

 

מקום 1 חובבים לשנת 2016 (צילום: גבי דנצינגר)
מקום 1 חובבים לשנת 2016(צילום: גבי דנצינגר)

 

כמדי שנה, גולשי ynet יבחרו מבין התמונות שעלו לגמר בקטגוריית החובבים את הצילום האהוב עליהם במיוחד. המארגנים מדגישים כי לא יתקבלו צילומים של ציפורים בשבי או במצוקה, ציפורים ממינים המוגדרים כפולשים או צילומים אשר במהלכם נגרמה פגיעה או הפרעה לציפורים ובבתי הגידול שלהן. אין לשלוח תצלומים שזכו בעבר בתחרויות ארציות ובינלאומיות. 

 

צוות השופטים יכלול נציג ממשפחתו של עמית גפן, נציג ממרכז הצפרות הישראלי והמרכז הבינ"ל לחקר נדידת הציפורים בלטרון, נציג מהאגודה הישראלית לצילום טבע ושלושה צלמי ציפורים מקצוענים בכירים.

 

שליחת התמונות תתבצע אך ורק באמצעות אתר התחרות בלבד עד ה-22 לנובמבר.

 

ההכרזה על הזוכים תתקיים במסגרת יום העיון השנתי לצפרות של מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע בשיתוף עם המרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, שיתקיים בחנוכה ב-10.12 באוניברסיטת ת"א ובמהלכו תוצג תערוכת הצילומים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים