שתף קטע נבחר

 

שמורת טבע ימית תוקם בחיפה בשטח של 50 אלף דונם

במטרה לשמור על בעלי החיים הנדירים ועל ערכי הטבע הייחודיים, יוכרזו בקרוב שתי שמורות טבע ימיות חדשות - האחת במפרץ חיפה והשנייה באזור מעגן מיכאל

 

 

 

הוועדה לשמירה על הסביבה החופית (ולחו"ף) שבמינהל התכנון אישרה לאחרונה שתי תוכניות לשמורות טבע ימיות חדשות - שמורת טבע חוף נחל תנינים סמוך לקיבוץ מעגן מיכאל, ושמורת טבע ראש כרמל במפרץ חיפה.

 

גן הספוגים בראש הכרמל (צילום: טל אידן, ממעבדת פרופ' מיכה אילן, באוניברסיטת תל אביב באמצעות רובוט תת ימי)
גן הספוגים בראש הכרמל(צילום: טל אידן, ממעבדת פרופ' מיכה אילן, באוניברסיטת תל אביב באמצעות רובוט תת ימי)

גן הספוגים בראש הכרמל (צילום: טל אידן, ממעבדת פרופ' מיכה אילן, באוניברסיטת תל אביב באמצעות רובוט תת ימי)
גן הספוגים בראש הכרמל(צילום: טל אידן, ממעבדת פרופ' מיכה אילן, באוניברסיטת תל אביב באמצעות רובוט תת ימי)

 

שמורה טבע ימית ראש כרמל במפרץ חיפה תוקם על שטח נרחב של כ-50 אלף דונם. תוכנית השמורה הינה ביוזמת רשות הטבע והגנים והיא מקודמת בשיתוף פעולה עם החברה להגנת הטבע, ובזכות עבודות מחקר של חוקרים מהמכון לחקר ימים ואגמים, מאוניברסיטת תל אביב, שחשפו את ייחודיותו של האזור, וכן מידע שנאסף על ידי המרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, העמותה למחקר והצלת יונקים ימיים וצפרים המתמחים בעופות ים.

 

צבי ים דרומית לחיפה (צילום: רשות הטבע והגנים)
צבי ים דרומית לחיפה(צילום: רשות הטבע והגנים)

צב ים (צילום: דוד רזק)
צב ים(צילום: דוד רזק)

 

השמורה כוללת את החלק התת ימי של רכס הכרמל, החל מעומק קרקעית של 15 מטר מתחת לפני הים ועד לעומק של יותר מ-350 מטר מתחת לפני הים. בעומק של 135-80 מטרים התגלה באזור ריכוז גדול של ספוגי ים, שהוא עשיר וייחודי לחופי ישראל. כמו כן באזור זה קיים עושר של בעלי חיים מקבוצות שונות: דקרים, צבי ים שבאים לסעוד באחו הרחב של האצות הימיות, דולפינים, עופות ים חשובים, גני ספוגים בעומק הים ועוד.

 

מטרתה של השמורה להגן ולשמר את רכס הכרמל התת ימי, בין השאר על ידי איסור עקרוני של דיג, מגבלות על עגינה וצמצום פעילות פיתוח בתחום השמורה.

השמורה סומנה במסמך המדיניות למרחב הימי המקודם במנהל התכנון והתכנית שמקודמת על ידי רשות הטבע והגנים מוציאה לפועל את המלצות המסמך. שימור אזור טבעי זה מהווה נדבך חשוב בצמיחה הכחולה של מדינת ישראל בים התיכון. 

 

שחפית גמדית (צילום: דוד רזק)
שחפית גמדית(צילום: דוד רזק)

 

השמורה השנייה, שמורת חוף נחל תנינים, נמצאת מדרום לבריכות הדגים של קיבוץ מעגן מיכאל. מדובר ברצועת חוף חולית המתפרסת על שטח של 1.2 קמ"ר וכוללת מגוון עשיר של ערכי טבע ייחודיים ומיני בעלי חיים. בזכות השילוב של אזור חופי ובריכות דגים משמש המקום ל"תדלוק" עשרות מינים של ציפורים נודדות, והשמורה היא אזור הקינון היחיד בארץ של השחפית הגמדית.

 

תוכנית השמורה, ביוזמת המועצה האזורית חוף הכרמל, כוללת בין השאר מתחמים לקינון השחפיות, חוות הטלה לצבי ים, ואיסור בנייה בשטח השמורה מלבד מתקנים עבור חיות הבר.

מפת השמורה באזור מעגן מיכאל (צילום: רשות הטבע והגנים)
מפת השמורה באזור מעגן מיכאל(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

השמורה החדשה תצטרף לרצף השמורות שלחופי המועצה האזורית חוף הכרמל, החל בקיסריה, דרך גן לאומי ג'סר א־זרקא, וכלה בשמורת נחל תנינים ותל נחל תנינים. "אנו רואים חשיבות רבה בשמירת המערכת האקולוגית בחוף ובים לטובת הציבור הרחב", אמרה רונית מזר, ממלאת מקום יו"ר ולחו"ף.

מנכ"ל רשות הטבע והגנים' שאול גולדשטיין, אמר: "אנו מברכים על אישור התוכניות של שמורות הטבע החדשות ומקווים כי השלבים הבאים בדרך להכרזה הרשמית והסופית של השמורות יושלמו בהקדם מול הגופים המאשרים. לצערנו, תהליכי ההכרזה של שמורות בישראל הם ארוכים מדי ובסופו של דבר זה בא על חשבון הטבע היפה של ישראל".

 

גולדשטיין הוסיף: "שמורת טבע ימית ראש כרמל מקודמת בהתאם לתוכנית אב כוללת לשמורות טבע ימיות שהוכנה ברשות, שבחנה באופן מעמיק את בתי הגידול בים התיכון ונתנה מענה לצורך בשימור אזורים יחודיים ואזוריים שמייצגים בתי גידול שונים בהתאם לכללים מקובלים בעולם. כיום רק שליש אחוז מהמים הריבוניים של ישראל הם שמורות טבע מוכרזות ויש לפעול על מנת להגדיל את ההיקף למען שמירת הטבע בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל אידן, ממעבדת פרופ' מיכה אילן, באוניברסיטת תל אביב באמצעות רובוט תת ימי
השמורה הימית בחיפה
צילום: טל אידן, ממעבדת פרופ' מיכה אילן, באוניברסיטת תל אביב באמצעות רובוט תת ימי
מומלצים