שתף קטע נבחר

 

השנה הגרועה ביותר בהיסטוריה

ערפל מסתורי, חשיכה כל השנה, שלג בקיץ ובצורת קיצונית: מחקר מגלה - שנת 536 הייתה כנראה האיומה ביותר בהיסטוריה המתועדת

 

 

ההיסטוריה רצופה במגפות, באסונות ובמלחמות, אבל לפחות לפי מחקר חדש שנה אחת מתבלטת מעל כולן מבחינת הסבל שגרמה לאלו שחיו במהלכה. על פי המחקר, שנעשה על ידי פרופסור מהרווארד, שנת 536 היא המועמדת הבכירה לתואר הבלתי מחמיא - השנה האיומה ביותר בהיסטוריה.

 

באותה עת, במשך 18 חודשים רצופים אירופה, המזרח התיכון וחלקים מאסיה היו בחשיכה קבועה, עקב ערפל מסתורי. הדבר גרם לשלגים בקיץ בסין, ליבול אפסי ביבשת שלמה, וכן לבצורת קיצונית, רעב ומחלות ברוב חצי הכדור הצפוני.

 

לפי החוקרים, כל אלו היו תוצאה של אסון טבע - התפרצות געשית באיסלנד - והיו המבוא למאה שנה עגומות של סבל ומוות. מייקל מקורמיק, ארכיאולוג והיסטוריון מהרווארד, אמר ל"Science Magazine" כי העולם לא הראה סימני התאוששות עד שנת 640. "זו הייתה ההתחלה של אחת התקופות הכי גרועות לחיות בה", אמר.

ענן אפר וולקני באיסלנד. לפני כמעט 1,500 שנה הוא גרם לאסון טבע עצום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ענן אפר וולקני באיסלנד. לפני כמעט 1,500 שנה הוא גרם לאסון טבע עצום(צילום: רויטרס)

השפעת הערפל על האקלים הייתה עצומה. על פי ה"דיילי מייל", בכתבים מאותה עת מאירלנד צוין כי בין השנים 536 ל-539 היה מחסור בלחם. הטמפרטורה בקיץ של 536 צנחה ב-1.5 עד 2.5 מעלות, והדבר היווה את ההתחלה של העשור הקר ביותר ב-2,300 השנים האחרונות.

 

אותו ערפל הוביל גם לשימוש במונח "התקופה החשוכה" או "התקופה האפלה" לציון תחילת ימי הביניים. מאז שהתגלה בעזרת מחקר המבוסס על טבעות עצים כי הטמפרטורה בעולם צנחה באותה עת הסיבות לכך לא היו ידועות. ד"ר מקורמיק וחוקר הקרחונים פול מייבסקי מאוניברסיטת מיין סבורים כי פתרו את התעלומה.

 

במחקר שלהם, שפורסם במגזין Antiquity, הם חשפו כי הסיבה היא כאמור התפרצות געשית באיסלנד. מחקר מהרי האלפים של ליבות קרח - קפסולות זמן טבעיות של העבר הגאולוגי של כדור הארץ - חשף ששתי התפרצויות כאלה התרחשו גם בשנים שלאחר מכן – ב-540 וב-547.

ענן אפר באיסלנד. ב-536 התוצאה הייתה צניחה של הטמפרטורות בעולם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ענן אפר באיסלנד. ב-536 התוצאה הייתה צניחה של הטמפרטורות בעולם(צילום: AFP)

האסונות הללו אירעו 60 שנה לאחר נפילת האימפריה הרומית, בזמנים קשים גם כך, שבהם קרסו תשתיות כמו אמות מים, מרחצאות ציבוריים וכבישים. בשנת 541 המצב רק החריף. אז פרצה מחלת הדבר בקצוות האימפריה הביזנטית ושנה לאחר מכן החלה להתפשט בקונסטנטיפול (איסטנבול), לאחר שבאוניות שהגיעו ממצרים היו עכברים שנדבקו במחלה.

 

תוך זמן קצר רוב תושבי העיר נדבקו, ובהם הקיסר יוסטניאן שעל שמו נקראה המגפה - מגפת יוסטניאן. בסופו של דבר גרמה התפרצות הדבר למותם של 25% מתושבי אגן הים התיכון המזרחי.

 

ובחזרה להתפרצויות הגעשיות שאחת מהן אירעה כאמור ב-536. על פי ההערכה, ההתפרצויות הובילו לפיזור מיליוני טונות של אפר באזורים נרחבים בעולם. מחקר ליבות הקרח מצא כי עלייה במרבצי גופרית, היסוד הכימי ביסמות וכן טפרה (החומר שנפלט לאוויר בהתפרצות הר געש) קדמה לכל חורף קר במיוחד, וכך גם התגלה באותה שנה. רק מאה שנה לאחר מכן החלו להיפתח מכרות כסף רבים, והעולם יצא מהמשבר הכלכלי העצום.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אפר וולקני. גרם לחשיכה קבועה
צילום: רויטרס
מומלצים