שתף קטע נבחר
 

ה"מוח מרחף" החל לפעול בתחנת החלל

הסייען CIMON, ששוגר לחלל בחודש יוני, זיהה את האסטרונאוט הגרמני אלכסנדר גרסט ומעתה הוא יסייע לצוות הנמצא בתחנת החלל. CIMON מבוסס על בינה מלאכותית של IBM

CIMON, סייען אינטרקטיבי לאסטרונאוטים המבוסס על בינה מלאכותית של IBM, הופעל לראשונה בתחנת החלל הבינלאומית.

 

סיימון העוזר האישי מתעורר בתחנת החלל

סיימון העוזר האישי מתעורר בתחנת החלל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

איש צוות תחנת החלל, האסטרונאוט אלכסנדר גרסט, הוציא את ההתקן המשוכלל ממארז האחסון שלו, ולאחר כמה בדיקות נתן לו את פקודת ההפעלה הראשונית: "סיימון, התעורר". סיימון "פקח את העיניים" המופיעות על הצג הקדמי שלו, זיהה את גרסט, הישיר אליו מבט והשיב: "מה אני יכול לעשות עבורך, אלכסנדר?"

 

הסייען CIMON, שנראה כמו כדור פלסטיק לבן עם כפתורים ומסך בחזית, פותח ונבנה על ידי איירבאס עבור סוכנות החלל הגרמנית. הוא הוטס לתחנת החלל ביוני וזוהי הפעם הראשונה שבה הוכנס לפעילות. סיימון, ראשי תיבות של Crew Interactive Mobile CompanioN, אמור לסייע לאסטרונאוטים לבצע בדיקות, לנהל רשימות, לבצע ולעקוב אחר ניסויים מדעיים וגם להשמיע מוזיקה ולהקרין סרטים.

 

לאחר ה"היכרות" הראשונה ביצע סיימון כמה תמרוני תנועה בתא המעבדה של תחנת החלל, הקליט וידאו וצילם תמונות. לאחר מכן הציג לגרסט הוראות לביצוע אחד מהניסויים המדעיים הרבים שממלאים את שגרת יומו - ניסוי בחקר הגבישים - ואף השמיע לו מוזיקה על פי בחירתו.

 

CIMON והאסטרונאוט הגרמני אלכסנדר גרסט (צילום: ESA)
CIMON והאסטרונאוט הגרמני אלכסנדר גרסט(צילום: ESA)

 

עוד כשהיה על הקרקע, המהנדסים של איירבאס לימדו את פלטפורמת הבינה המלאכותית ווטסון שב"מוחו" של סיימון, את מפת תחנת החלל על חלקיה השונים, והודות למערכת הנעה עצמאית, מערכת ניווט, מצלמות ויכולת זיהוי אובייקטים - הוא יכול לנווט באופן עצמאי בתחנה. המהנדסים גם הראו לסיימון מגוון תמונות של גרסט כך שהוא זיהה את פניו מיד כשהופעל לראשונה.

 

ווטסון, מערכת הבינה המלאכותית של IBM שבתוך סיימון, מספקת לו יכולות הבנת שפה טבעית (NLP) ועיבוד תמונה, ויכולת לשלוף מידע ולהציג ממצאים, תזכורות, רשימות וכדומה. סיימון גם מכיר את כל השלבים של יותר ממאה הניסויים המדעיים שצפויים להיערך בתחנת החלל, ויכול לשמש כעוזר לכל דבר לאסטרונאוט, במקום מדריכים מודפסים או מחשבים ניידים. מערכת הבינה המלאכותית ווטסון שמפעילה את סיימון, מעבירה את הנתונים לעיבוד בענן, כשמאגר המידע המלא שלו מצוי על הקרקע, באתר בפרנקפורט.

 

הפעלת CIMON על סיפון תחנת החלל מהווה אבן דרך שמסמנת שנתיים וחצי של מחקר ופיתוח שהתבצעה ברובה באוניברסיטת לוצרן שבשווייץ. בפיתוח היו מעורבים גם מומחים מבית החולים האוניברסיטאי של מינכן, שהיו אמונים על ההיבט של האינטראקציה האנושית של סיימון. הם צופים כי היכולת של סיימון לנהל דיאלוג "אנושי" בשפה טבעית תעזור לא רק לייעל את העבודה ולהקל על העומס הרב בתחנת החלל, אלא גם תהפוך אותו לחבר צוות דיגיטלי שיפחית גם מעט מהעומס הנפשי בו נתונים האסטרונאוטים בחודשים הארוכים בחלל.

 

חלק מהמחקר של סיימון קשור בבחינה של האינטראקציה בין בני אדם ומכונות בעלות אינטליגנציה, ויכולת הבעה בעל פה וזיהוי אינטליגנציה רגשית. בטווח הארוך צופים ב-IBM כי מערכות סיוע מסוג זה עשויות לשמש גם בכדור הארץ, למשל בעבודה בבתי חולים או סיוע לקשישים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ESA
CIMON והאסטרונאוט הגרמני
צילום: ESA
מומלצים