"תאומות מהונדסות - מזעזע ולא מוסרי"
מה קרה לננה ולולו, מה הסכנות בהנדסה גנטית של תינוקות והאם זה חוקי? שאלות ותשובות בעקבות הצהרת המדען הסיני
העולם מזדעזע ורוב המדענים סבורים שהקו האדום נחצה - אבל כנראה שהנדסה גנטית של תינוקות קרובה אלינו יותר מתמיד. הצהרת מדען סיני על יצירת תינוקות מהונדסות גנטית עדיין לא אומתה וגם לא ברור כיצד יגדלו התאומות שה-DNA שלהן שונה לכאורה, אבל כבר כעת ברור – השאלה התאורטית הפכה למעשית.
קיימת הסכמה מדעית רחבה ששכתוב DNA לפני לידה, כדי למנוע מחלה תורשתית או על מנת להעניק לתינוק מאפיין גנטי מסוים - עדיין אינו בטוח מספיק על מנת לנסות מחוץ למעבדה ולהוביל ללידה עצמה. הביואתיקאי האמריקני הנרי גרילי מאוניברסיטת סטנפורד כינה זאת "מוקדם מדי באופן מזעזע ומאוד לא מוסרי".
המדען הסיני, הה ג'יאנקוי משנז'ן, אמר כי התערב בעוברים כאשר הוריהם עברו טיפולי פוריות במטרה לשנות גנים כדי שהתינוקות שלהם, שקיבלו את השמות ננה ולולו, יקבלו את מה שיש למעטים מאוד – הגנה עתידית מהידבקות בנגיף האיידס.
לדברי שוקראת מיטליפוב מאוניברסיטת אורגון לבריאות ומדע, שמבצע ניסויים בתיקון פגמים גנטיים בעוברים אבל במעבדה בלבד, "זה כנראה הגן הגרוע ביותר שאפשר לבחור" לבחינה בהריון כי הוא לא מטפל במחלה שילדים עתידים לקבל. "מאיפה הביטחון שהשינוי הגנטי הזה יוביל לעמידות ל-HIV? הוא בוחן את השערת המחקר שלו על תינוקות". הנה שאלות ותשובות בעקבות סערת התאומות המהונדסות.
מהי עריכת גנים?
עריכת גנים היא סוג של הנדסה גנטית. זו טכנולוגיה שמאפשרת למדענים לשנות DNA של תאים חיים – מצמחים, בעלי חיים ואפילו בני אדם – יותר מאשר אי פעם בעבר. אפשר לדמות זאת לגזור והדבק ביולוגי: אנזים שפועל כמו מולקולת מספריים חותך מקטע של גן, ומאפשר למדענים למחוק, לתקן או להחליף אותו.
מה השימוש של זה?
מדעים משתמשים באופן תדיר בכלים של עריכת גנים במעבדות כדי לחקור מחלות בתאים או בבעלי חיים, והם משנים יבולים ואוכל לבעלי חיים לצורך שיפור החקלאות. אבל בבני אדם עריכת גנים היא עדיין בשלב הניסיוני.
בין היתר נעשו ניסויים בעריכת גנים במטרה להילחם במחלת חילוף חומרים קטלנית ועל מנת לפתח דרכים לעריכת גנים בתאים פגומים אצל חולים הסובלים מהפרעות שונות. אבל עד ההצהרה של המדען הסיני השבוע, אף אחד מהניסויים האלה לא כלל שינוי DNA שאותו הורים אמורים להעביר לילדיהם.
מה עשה המדען הסיני?
המדען אמר כי השתמש בכלי עריכת גנים שנקרא קריספר כדי לשנות גן המכונה CCR5 בעוברים אצל שבעה זוגות במהלך טיפולי הפוריות שלהם. התוצאה הייתה הריון אחד. על פי הערכות שונות, מוטציה באותו גן CCR5 עשויה להעניק עמידות מסוימת ל-HIV בכך שהיא מקשה על הנגיף לחדור לתאים.
הטיפולים של היום הפכו את ה-HIV ממחלה שהיא בעצם גזר דין מוות למחלה שניתן להתמודד איתה, לפחות בחלקים נרחבים של העולם, אבל הה אמר כי בחר בגן זה מכיוון ש-HIV היא עדיין בעיה גדולה בסין. טענותיו של הה על הנדסה גנטית של תינוקות לא אומתה על ידי מדענים נוספים, ועלו תהיות בנוגע לאופן שבו ביצע את עבודתו.
מדוע זה כה מעורר מחלוקת?
שינוי גנים בזרע, ביציות ועוברים משמעותו ששינויים אלה יכולים לעבור הלאה לדורות הבאים – ובהחלט ייתכן שעל השפעות שליליות ארוכות טווח נדע רק בעוד שנים. ב-2017 האקדמיה האמריקנית הלאומית למדעים, הנדסה ורפואה קבעה כי מחקר תוך-מעבדתי במטרה לבצע שינויים בעוברים הוא אתי – אבל הבהירה כי הדבר אינו כולל הריונות. האקדמיה אמרה כי אם אי פעם זה יאושר, צריך להותיר זאת רק על מנת לטפל או למנוע במחלות קשות, כשאין אלטרנטיבה אחרת.
מבקרים אמרו כי הצהרת המדען הסיני פותחת את הדלת ל"פיתוח תינוקות". מרסי דרנובסקי מהמרכז לגנטיקה וחברה אמרה כי "אם לא יקראו על כך תיגר, עוד נוכלים יציעו בקרוב להורים עשירים שיפורים גנטיים כביכול עבור ילדיהם".
מה קרה לתינוקות?
אף גורם חיצוני מוסמך עדיין לא יודע, וזו אחת הסיבות שהמדענים כה מוטרדים. המדען הסיני הה טען כי לאחת התאומות יש שני עותקים של הגן ששונה ואילו לאחרת יש רק אחד. אנשים עם עותק אחד של המוטציה עדיין יכולים לקבל HIV. מדענים שבחנו את טענותיו אמרו כי השינויים אינו זהים בדיוק למוטציות CCR5 טבעיות, וכלל לא ברור אם הגן שונה בכל תא.
לדברי דיטריש אגלי מאוניברסיטת קולומביה, הטכניקה הספציפית הזו נפוצה במחקר במעבדה, אבל אינה מדויקת מספיק ומבוקרת מספיק לשימוש בעוברים. "זה ביסודו ונדליזם של הגנום", אמר.
מה הסכנות?
הדאגה המרכזית – אותו דיוק, או למעשה חוסר הדיוק. מוטציות לא רצויות עלולות לפגוע בבריאות, במקום לסייע.
האם עריכת גנים בהריונות חוקית?
האפשרות החוקית לביצוע מחקר על עוברים של בני אדם, ואיזה סוג מחקר בדיוק, תלויה כמובן במדינה שבה מתבצע המחקר. בארצות הברית מדענים יכולים לבצע מחקר על עוברים רק במעבדה ובעזרת מימון פרטי – לא בסיוע כספים של משלמי המסים. כל ניסיון להריון דורש אישורים ממנהל המזון והתרופות האמריקני, שבינתיים הקונגרס אוסר עליו אפילו לבחון בקשה כזו.
יש דרכים אחרות למנוע מחלות תורשתיות?
אנשים שעוברים טיפולי פוריות שכוללים הפריה חוץ גופית יכולים לבדוק אם לעוברים יש מוטציות קטלניות שעוברות במשפחה כמו מחלת הנטינגטון, ואז לבחור רק את העוברים שאין להם את המוטציות הללו.