בוטלה המתת 110 חתולים וכלבים שחולצו מעמותה
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד ביטל את ההחלטה להמית 110 כלבים וחתולים שהוחרמו מעמותה וחלקם נמצאו חולים בלישמניה. עמותת "נוח" - ההתאחדות הישראלית של ארגונים להגנת בע"ח עתרה נגד משרד החקלאות שביקש להמית באופן גורף את החיות שחולצו. בית המשפט קבע כי המדינה פעלה ב"חוסר תום לב ולא נתנה את המשקל הראוי לשיקול של זכות בעלי החיים לחיות"
בית המשפט המחוזי מרכז בלוד ביטל היום (ג') את החלטת השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות להמית באופן גורף עשרות כלבים וחתולים שהוחרמו מעמותת "גרגורים" בצפון הארץ בקיץ האחרון.
על פי בית המשפט, "רוב הכלבים אינם נגועים במחלה וחלק נכבד מהחתולים אף הם אינם נגועים בה. למרות זאת, התקבלה החלטה גורפת לפיה יומתו כולם, ללא כל אבחנה ביניהם", ציין השופט אברהם יעקב וקבע כי המדינה הייתה צריכה "לתת משקל ראוי לערך של שמירה על בריאות הציבור, וכן משקל ראוי לערך השמירה על חיי בעלי חיים וזכויותיהם...לאזן בין הערכים ולמצוא פתרון שיגשים במידת האפשר את שניהם".
משרד החקלאות הציב "דרישות מחמירות בצורה קיצונית"
מספר דיונים התקיימו בנושא בחודשים האחרונים במהלכם נדחתה בקשת ההמתה של בעלי החיים. השופט ציין כי הוצעו במהלך הדיונים מגוון פתרונות לטיפול בנושא שאינם כוללים המתת החיות.
במשרד החקלאות טענו מאז החרמת החיות כי מרבית בעלי החיים התגלו כנגועים "בטפיל לישמניה אינפנטום הגורם ל-'לישמניאזיס ויסצרלית'- מחלה קשה ומדבקת לבעלי חיים ולבני אדם, שפוגעת באיברים פנימיים עד כדי מוות, ומסוכנת במיוחד לתינוקות ולאוכלוסיות עם מערכת חיסונית מוחלשת. יצוין כי מדובר בסוג טפיל לישמניה שונה מזה שגורם ללישמניאזיס של העור- שושנת יריחו".
בין היתר, הוצע להקים מתקן סגור ומבודד בדרום הארץ בו ישהו הכלבים והחתולים כך שהסבירות לפגיעה בבני אדם תהיה נמוכה מאוד. יש לציין כי מדובר עוד צויין, כי הוצע לקיים אימוץ של בעלי החיים באזור עמק יזרעאל, אזור הנגוע בלישמניה וכי ניתן לטפל בכלבים ובחתולים הנגועים במחלה באמצעות קולר מיוחד ואין צורך בהשמדת בעלי החיים.
כיום הטיפול הרווח במחלה המתגלה בכלבים וחתולים מסייע בהחלמה מלאה וחלקית של סימני המחלה, אך בעלי החיים עדיין נחשבים לנשאים ועלולים לסבול ממנה שוב בעתיד. אחד האמצעים הנפוצים לטיפול במחלה ומניעתה הוא באמצעות קולרים ותכשירים נוספים לדחיית זבובי החול.
על פי בית המשפט, משרד החקלאות דחה את ההצעות והציב "דרישות מחמירות בצורה קיצונית באשר לאמצעי האבטחה באותו המתקן". השופט הדגיש כי המתקן של משרד החקלאות בו מוחזקים בעלי החיים מזה חודשים רבים אינו עומד בדרישות של המשרד. "אני סבור שעצם העמדת הדרישה הקיצונית בחומרתה, היא פעולה שבחוסר תום לב", כתב השופט בהחלטתו וכי המדינה "לא שקלה את השיקולים הראויים ולא נתנה את המשקל הראוי לשיקול של זכות בעלי החיים לחיות".
לעמותה שיוצגה על ידי עורכי הדין ד"ר רענן הר-זהב ויונתן ברמן ממשרד הר זהב, אדלשטיין ברמן, נקבעו החזר הוצאות משפט בסך 25 אלף שקל על ידי המדינה.
עמותת "נוח": "הדרך הכי קלה היא להמית"
"מדובר בפסק דין חסר תקדים ששם את זכויות בעלי החיים באיזון נכון. מראה את ההתנהלות הבלתי תקינה של משרד החקלאות שפעל בחוסר תום לב ודרך הכי קלה, שהיא ההמתה. אנחנו כארגון, נמשיך להיאבק למען בעלי החיים שיזכו לחיים ולטיפול ראוי, אחרי כל כך הרבה שנים של סבל. אותו משרד החקלאות שאמון על חוק צער בעלי חיים ותפקידו למנוע מקרים כאלו של סבל ולא נקף אצבע. משרד החקלאות אשם בכך שידע מהמקרה של ההזנחה בעמותה ואיפשר להתעללות להימשך. לאחר החרמת החיות ולדאוג להן, החליט להמיתן. המשרד בזבז כספי מיסים וזמן בית המשפט כדי להצדיק את ההחלטה הפסולה של ההמתה", אומרת ל-ynet אלה אבין, מזכ"ל עמותת "נוח" לאחר החלטת בית המשפט.
לדבריה, לא נקבע עדיין מה ייעשה כעת בבעלי החיים. "לאור אמירתו המפורשת של בית המשפט, לפיה לא ברור מדוע אי אפשר למסור את בעלי החיים לאימוץ תוך שימוש בקולר מתאים, כפי שנעשה עם כלבים וחתולים שיש להם בעלים ונמצא שהם נגועים בלישמניה - יש למסור את בעלי החיים לאימוץ, ואם לא יימצאו מאמצים לכל בעלי החיים, על משרד החקלאות להחזיק אותם במתקן הולם".
ממשרד החקלאות נמסר ל-ynet כי "המחוקק קבע זכות ערעור על מנת לתקן פסקי דין והחלטות שגויות כפי שניתנו בענייננו. בכוונת המשרד להגיש ערעור על ההחלטה על מנת לשמור על בריאות הציבור ובריאות בעלי החיים בישראל".