תיעוד: המבצע המסוכן לאיסוף ביצי תניני ים
האבוריג'ינים באוסטרליה צדו בעבר תנינים כדי לאכול את בשרם ואת ביציהם, ממשיכים גם כיום לסכן את חייהם כדי לאסוף מדי עונה אלפי ביצים מהקנים של הנקבות. הצצה לפרק השני בעונה השנייה של סדרת הטבע החדשה של ה-BBC, "פלאי כדור הארץ", שתשודר מדי מוצ"ש ב-21:50 ב-כאן 11
בחוף הצפוני של אוסטרליה, בשטח פראי בגודל של 90 אלף קמ"ר, לאורך חופו הסלעי מצויה מערכת אקולוגית שיד אדם כמעט ולא נגעה בה. מדובר באיזור עצום של ביצות ומלחות גאות המוזנות על ידי גשמי המונסון מהאוקיינוס ההודי.
בנחלים והאגמים הרבים בהם, חיים תניני ים, אחד מהטורפים הקטלניים ביותר שמגיעים לאורך של כשישה מטרים ומשקלם עשוי להגיע גם לטון.
במשך אלפי שנים מילאו תניני הים תפקיד חיוני בהישרדותם של האבוריג'ינים. הקהילות המקומיות צדו תנינים כדי לאכול את בשרם וביציהם וגם כיום, צאצאיהם עדיין משתמשים במיומנויות מסורתיות כדי לאסוף ביצי תנינים.
גרג וילסון, ריינג'ר וחבר בשבט גונארדפה, יוצא עם צוותו במשימה מסכנת חיים כדי לאסוף ביצים עבור חוות תנינים באזור, בה יגדלו את התנינים כדי להשתמש בעורם למוצרים שונים. לריינג'רים יש שמונה שבועות בלבד לאסוף עד 2,500 ביצי תנינים בעונת הטלת הביצים.
המכסה המותרת לאיסוף ע"י הממשלה המקומית היא אחת השיטות בה מנסים לשמור על מספר התנינים בטבע, לאחר שנאסר לצוד אותם.
אך בשנים האחרונות מספר התנינים נמצא בנסיקה ועמן גם מספר ההתקפות על בני האדם שאף הסתיימו במוות. "לפני 40 שנה לא היה דבר. עכשיו הם מתרבים בכל מקום, בכל ביצה, בכל נחל", אומר גרג.
הקנים השנה קשים לאיתור וקבורים מתחת למים עקב הגשמים הכבדים העונה, דבר שהופך את מבצע חיפוש הביצים למסוכן יותר. התנין חשוב לאמונות הדתיות של שבט גונארדפה ולאחדים ממנו, התנין מהווה גם דמות רוחנית ובחלקו אויב אכזר. "אני קורא לה אימא. אני קורא לה אם, אם תנין. אבל היא לא אימא שלי. היא תהרוג אותי. התנין איננו חבר לך ולי", הוא מסביר.
גרג ושותפו דיקסון מוטסים לאחד האזורים במסוק. הולכים בשטח ובוחנים אותו בקפידה. נקבות התנין יכולות להסתתר בכל מקום. כדי שהם יוכלו לקחת ביצים, הם יהיו חייבים להרחיק את האמהות מהקן בעזרת מקל גדול.
גרג ודיקסון צריכים לפעול במהירות מאחר ולא ידוע מתי הטורפת תשוב שוב לקן, והם צריכים לטפל בביצים בזהירות, כדי שהעוברים בפנים לא ימותו. במים שורצי התנינים צפוייה לגרג וצוותו עבודה מאומצת בקרקעות הלחות של הטריטוריה הצפונית של אוסטרליה.
האבוריג'ינים מצאו דרך לנצל את הכישורים עתיקי היומין שלהם כדי לשרוד בעולם המודרני ולחלוק את הטבע הפראי לצד תניני הים.
מדי שבוע תפורסם הצצה פראית לכל פרק בסדרת "פלאי כדור הארץ", רצועת סדרות הטבע של BBC. הפרק השני בעונה השנייה ישודר במוצ"ש, ה-29.12, בשעה 21:50 ב-כאן 11 ובדיגיטל.