העילה לבקשה לפסילת שופט: "הוא צוללן"
עורך הדין של חברת קצא"א, המואשמת בפגיעה באלמוגים במפרץ אילת, טען: "מי שצולל במקום אינו יכול להיות אובייקטיבי"
נאשמים ועורכי דינם מבקשים לפסול שופטים בשל עילות שונות, אבל סביר להניח שזו שהוצגה בעניינו של השופט תומר אורינוב לא הופנתה בעבר לאף אחד מהיושבים על הכס.
אורינוב, שופט בבית משפט השלום באילת, מנהל את התיק שבו נאשמת חברת קצא"א (קו צינורות נפט אילת־אשקלון) בפגיעה קשה באלמוגים המוגנים במפרץ אילת, שאירעה במהלך עבודות תת-ימיות שביצעה. מדובר בתיק שמתנהל מאז שנת 2015.
את כתב האישום הגישה רשות הטבע והגנים באמצעות עורך דין יאיר הלר. הנאשמים בתיק הם קצא"א, מנהל בחברה ששמו זאב צל, חברת "מרינה דרומית דייוורס" ומנהלה אייל בר ציון. לטענת הרשות, למעלה מ־2,600 אלמוגים מוגנים נפגעו בעבודות תת־ימיות שבוצעו ללא היתר, מה שהוביל למותם של דגים וחסרי חוליות שתלויים בהם למחייתם. כמו כן נטען כי נפגעו 665 אלמוגים גדולים שגילם מעל 50 שנים, וששיקומם יארך שנים רבות.
במהלך הדיונים הפתיע עורך הדין של קצא"א ושל זאב צל, אמיר פיש, כשביקש לפסול את השופט אורינוב בטענה ש"התבטאויותיו אינן מותירות ספק כי עמדתו של בית המשפט, עוד בטרם נשמעו ראיות הגנה, נחרצה לחובת הנאשמים".
לטענת עו"ד פיש, לאחר שנשמעו עדי התביעה אמר השופט אורינוב כי "הדברים ברורים", והשאלה שנותר לברר אותה היא מי היה צריך לפנות לרשות הטבע והגנים ולתאם איתה את העבודות, קצא"א או החברה הקבלנית. עוד אמר כי "הנאשמים היו 'ראש קטן' וכולם צריכים לקחת אחריות".
אלא שאז הוסיף עו"ד פיש ניתוח לגישתו של השופט: "הדופי שהוא מוצא במעשי הנאשמים נובע בין השאר מתחביבו האישי". לאחר מכן מגיע ההסבר: "באחד הדיונים מצא בית המשפט לנכון לציין בפני הנוכחים כי הוא חובב צלילה ועוסק בתחביבו זה במפרץ אילת. הוא אף הרחיב בשיחות בעניין תחביבו זה עם כמה מעדי התביעה - בעודם על דוכן העדים". לטענת עו"ד פיש, "כשנושא התיק הוא פגיעה באלמוגים, התבטאות זו שוללת אפילו מראית עין של אובייקטיביות".
אולם אז חלה תפנית: רגע לפני שהצדדים הגיעו לשפל עכור ניהלו הצדדים שיחה שלא מופיעה בפרוטוקול התיק, קצא"א משכה את בקשתה והשופט אורינוב ימשיך לדון בתביעה.