המתת חסד לעוף דורס שנפגע מלהבי טורבינות רוח
עקב עיטי שנמצא על ידי חקלאים בשדות הסמוכים לחוות טורבינות הרוח ברמת סירין, הועבר ע"י מתנדבי החי-בולנס לטיפול בביה"ח לחיות בר בספארי ברמת-גן. "זו הפעם הראשונה שאנחנו מקבלים בעל חיים שנפצע מטורבינה ושרד", אומרים הווטרינרים. עקב חומרת הפציעה בכנף של העוף הדורס הוחלט לגאול אותו מייסוריו
אלפי חיות בר מגיעות מדי שנה לטיפול בבית החולים לחיות בר של הספארי ברמת גן ורשות הטבע והגנים, אך לראשונה הגיע בעל חיים ששרד פגיעה מלהבי טורבינת רוח. לפני מספר שבועות נמצא עוף דורס מסוג עקב עיטי שנמצא פצוע קשה באזור הסמוך לחווה של 11 טורבינות רוח ברמת סירין במזרח הגליל.
הזואולוג עמית אלמוג, מתנדב ב-"חי-בולנס" של רשות הטבע והגנים לטיפול ראשוני והסעת חיות בר פצועות לטיפול מספר כי "אני רואה מחלון ביתי בקיבוץ בית קשת את הטורבינות של רמת סירין. קיבלתי את ההודעה כי חקלאים מקיבוץ דגניה שמעבדים את החלקות מתחת לטורבינות, מצאו אותו פצוע על הקרקע", מספר אלמוג ל-ynet. העקב בילה את הלילה בפינת החי של הקיבוץ והועבר לטיפול ראשוני לאלמוג בעזרתו של אמיר גולדשמיט המסייע להעברת חיות לטיפול באזור.
לרוב בעלי החיים לא שורדים את הפגיעה
עמית שעבר במסגרת התנדבותו קורס למתן עזרה ראשונה לחיות בר פצועות, מספר כי מדי שנה מגיעות אליו כ-150 חיות בר פצועות הזקוקות לטיפול ראשוני. "החל מגורי שועלים ונמיות, ועד אוח, חיוויאי, וגם עקב עיטי". מדובר בזכר יפהפה. חבשתי לו את הכנף השמאלית הפגועה ולאחר ששהה לילה אצלי בבית בחימום ובסיוע של תושבי הקיבוץ, הוא הגיע למחרת לספארי ברמת גן".
ד"ר אריאלה רוזצנווייג-בולר, וטרינרית בבית החולים לחיות בר של הספארי ברמת גן ורשות הטבע והגנים מספרת כי העוף הדורס הגיע במצב קשה. "הוא היה עירני, אך לא גסס. ניתן היה לראות פציעה חריפה מאוד בכנף שמאל, עם שבר מורכב ומרוסק במישוש", היא אומרת. צילום הרנטגן אישר את החשש של הווטרינרים.
"זו הפעם הראשונה שאנחנו מקבלים בעל חיים שנפצע מטורבינה ושרד. לרוב בעלי החיים לא שורדים ולא מגיעים בכלל לטיפול. ניתן לראות את עוצמת הפגיעה של הטורבינה בעוף הדורס", היא מסבירה. "זה היה שבר שאינו בר תיקון. בטבע הוא לא יכול לתפקד עם מצב הכנף ולא היה שורד ונאלצנו לבצע עימו חסד".
כיום ידוע על קינונים פעילים של מספר עקבים עיטיים באזור הגלבוע ועקבים נצפו חולפים בסמוך לאזור. בבית החולים לחיות בר ציינו כי "טורבינות הרוח הפועלות בארצנו גבו לא מעט חיים של בעלי כנף שמסלול הנדידה שלהם עובר באזורי החוות. בשל עוצמת פעולת הטורבינות הם נשאבים אליהן ונפגעים לא פעם באורח קשה מהלהבים העצומים. ברוב המקרים בעלי חיים שנפגעים מהטורבינות אינם מגיעים אלינו לבית החולים לטיפול, מכיוון שהם מתים מיד מעוצמת הפגיעה".
בשנים האחרונות התקיימו מאבקים ציבוריים נגד הקמת חוות טורבינות באזורים שונים ברחבי הארץ, מחשש לפגיעה בבעלי כנף. חברות האנרגיה מחוייבות כיום בעריכת סקרים באזורי ההקמה והפעלת מערך זיהוי וגילוי של בעלי כנף (ציפורים ועטלפים) המתקרבים לטורבינות.