האוקיינוסים מתחממים: היכונו ליותר סופות גשמים קיצוניות
בכל שנה הולכים ומתחממים האוקיינוסים. מה המשמעות? מחקר חדש של נאס"א מצא כי עליית הטמפרטורות מגבירה את שכיחותן של סופות גשמים קיצוניות. על הנבואה האפוקליפטית לסוף המאה
עוד הוכחה לסכנות בהתחממות כדור הארץ: מחקר חדש של נאס"א, שהתפרסם ב-Geophysical Research Letters journal, מראה כי התחממות האוקיינוסים הטרופיים בשל שינויי האקלים עלולה להוביל לעלייה ניכרת בשכיחותן של סופות גשמים קיצוניות עד לסוף המאה.
צוות המחקר, בהובלתו של הרטמוט אומן מהמעבדה להנעה סילונית של נאס"א בפסדינה שבקליפורניה, סרק נתונים שנאספו במשך 15 שנה בעזרת מכשיר אטמוספרי לצלילי אינפרא-אדום מעל האוקיינוסים הטרופיים, כדי לקבוע מה היחסים בין טמפרטורת פני הים הממוצעת והתפתחותן של סופות קשות.
החוקרים מצאו כי סופות קיצוניות, כאלו המייצרות לפחות 3 מילימטרים של גשם בשעה באזור של 25 ק"מ, נוצרו כשטמפרטורת פני הים הייתה גבוהה מ-28 מעלות צלזיוס. עוד גילו החוקרים, בהתבסס על הנתונים, כי חלה עלייה של 21% בכמות הסופות על כל עלייה של מעלה אחת בטמפרטורת פני האוקיינוס.
"במובן מסוים ההיגיון הפשוט אומר כי הסיכוי לסופות קשות יגבר בסביבה חמה יותר. סופות רעמים בדרך כלל קורות בעונה החמה של השנה", הסביר אומן. "אבל הנתונים שלנו מספקים לראשונה את ההערכה הכמותית בכמה סביר שהן יגברו, לפחות בכל הנוגע לאוקיינוסים הטרופיים".
מודלים אקלימיים מקובלים כיום צופים כי עם עלייה יציבה של הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה (1% בשנה), טמפרטורת פני הים של האוקיינוסים הטרופיים עשויה לעלות ב-2.7 מעלות צלזיוס עד לסוף המאה. צוות המחקר מסיק כי אם הדבר אכן יקרה, עלינו לצפות כי שכיחותן של סופות קיצוניות תעלה ב-60% בזמן הזה.
למרות שמודלים אקלימיים אינם מושלמים, תוצאות מעין אלו יכולות לשמש כקו מנחה למי שמבקש להיערך להשפעות הפוטנציאליות שיכולות להתרחש בשל שינויי האקלים."התוצאות שלנו מכמתות ומספקות עוד משמעות חזותית להשלכות של התחממות האוקיינוסים הצפויה", אמר אומן. "המשמעות של יותר סופות היא - יותר שיטפונות, נזק למבנים, ליבולים וכדומה, אלא אם יופעלו אמצעים ממתנים".
להודעה של סוכנות החלל האמריקנית לגבי המחקר:
https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7319