הפרסומת שתגרום לכם "אורגזמה מוחית"
סרטוני הברשת שיער והעברת דפים בספר - ועכשיו גם לחישות ונקישות בפרסומת לבירה בסופרבול. כל מה שרציתם לדעת על ASMR
אם נשארתם לישון הלילה במקום לצפות בסופרבול, לא הפסדתם הרבה. גמר ליגת ה-NFL הסתיים עם כמות הנקודות הנמוכה ביותר במעמד, הופעת המחצית של "מארון 5" הייתה בינונית וגם התוצאה הסופית הייתה צפויה - זכייה שישית של ניו אינגלנד פטריוטס. אבל אם הפוטבול אכזב, אחת מפרסומות הסופרבול הרבות הפכה לסנסציה. צפו בה.
בפרסומת לבירה נראית השחקנית זואי קרביץ לוחשת לזוג מיקרופונים ומקישה קלות על הבקבוק. מאז הופצה בשבוע שעבר ראו אותה ביוטיוב כבר יותר מ-13 מיליון איש, ונחשפו לתופעת רשת המכונה ASMR - תגובת מרידיאן חושית אוטונומית.
יש שמעבירים שעות בצפייה בסרטונים של הברשת שיער וקימוט ניירות כי לדבריהם זה גורם עקצוצים למוח שלהם. הם מדווחים על ריגוש מהמראות והקולות העדינים והחוזרים על עצמם – אבל האם הכול למעשה נמצא בראש שלהם?
לא כולם חשים ב-ASMR. ועד כה, אין מספיק עדויות כדי להמליץ על כך לטיפול נגד דיכאון, לחץ, נדודי שינה או תופעות אחרות שנפתרות לטענת חובבי ה-ASMR. עם זאת, מדענים כבר החלו לחקור את ה-ASMR, ויש עדויות מדעיות שאכן לסרטונים יש השפעה אמיתית על הגוף.
מה זה ASMR?
רוב האנשים מסכימים שרעש של ציפורניים על לוח הוא מאוד לא נעים. ASMR מתואר כהרגשה הפוכה – תגובה עקצוצית אופורית, שמתחילה בראש ובקרקפת, ולעתים מתפשטת אל הצוואר, הזרועות והגב. הגורמים לכך הם בין היתר סרטונים של העברת דפים בספר, בדיקת עיניים או נקישה על אוסף ארנקים. יש שקוראים לזה "אורגזמה מוחית", אך הרוב מסכימים כי אין מדובר בדבר מיני. הם אומרים כי זה מרגיע מאוד, בשונה מצמרמורת או עור ברווז למשל. יש האומרים כי ההרגשה מסייעת להם להירדם.
"אני ארגיש שהעפעפיים שלי מתחילים לצנוח. אני ארגיש תחושה של עקצוץ שמתחילה בראש ויורדת באיטיות לצוואר, לכתפיים ולקצות האצבעות", אמר רוברט קלסטו, בן 24 מרידג'ווד, ניו ג'רזי, שצופה בסרטונים מדי לילה כדי להירדם ולפעמים גם אחרי העבודה. "האזנה לסרטונים כאלה עוזרת למוח שלי להירגע".
קרייג ריצ'רד, מחבר הספר "עקצוץ מוחי" ופרופסור באוניברסיטה בווירג'יניה, סבור שתחילת הסיפור היא ב-2007, אז פוסט שכותרתו "תחושה מוזרה עושה טוב" גרם לדיון ער בפורום בריאות ברשת. קבוצת פייסבוק וערוצי יוטיוב היו הבאים בתור ואנשים החלו לשתף את הטריגרים – דיבור איטי או שקט, צחצוח שיניים או רעשי לעיסה.
כיום, מיליונים מנויים לתוכן שמייצרים אמני ASMR פופולריים. איקאה וחברות גדולות אחרות השתמשו בכך בפרסומות וסצינה בסרט "קרב המינים" מ-2017, שבה מתועדת תספורת, נועדה לגרום לתגובה דומה.
האם זה אמיתי?
בנושא פורסמו עד כה כ-12 מחקרים, מספר קטן יחסית. באנגליה, חוקרים באוניברסיטה בשפילד מצאו דבר מפתיע כשחיברו 112 מתנדבים לאלקטרודות במטרות לאסוף נתונים ביופיזיים במהלך סרטוני ASMR - הם נראו מרוגשים, אבל קצב פעימות הלב שלהם הואט. חצי מהמתנדבים כינו עצמם "חובבי ASMR". אצל אלו הירידה בקצב פעימות הלב הייתה גדולה יותר – בערך ב-3 פעימות לדקה – לעומת האחרים. גם הגוף שלהם הפך לנרגש יותר, דבר שנמדד על פי הולכת החשמל בעור.
חוקרים באוניברסיטת ויניפג בקנדה ערכו סריקות מוח ל-11 איש שחשים ב-ASMR, ול-11 שלא. הם מדדו אילו חלקים של המוח הוארו בזמן הסריקה, כשהמתנדבים לא צופים באף סרטון. אצל אנשי ה-ASMR הם גילו במפתיע "צוותים" של נוירונים מוארים יחדיו, דבר שמרמז כי קבוצות שאינן קשורות מתחברות להן יחדיו. הם שיערו שיש אפשרות ש-ASMR דומה לסינסתזיה, תופעה מוכרת יותר שבה אנשים מתארים שהם רואים מוזיקה או מספרים בצבעים ברורים.
אפקט הפלסיבו
באוניברסיטת לואיזיאנה סטייט בארצות הברית ניסו לבדוק אם הידע על התופעה הוא שגורם לתגובות בסרטונים. זה קרה, אבל רק אצל אנשים שלא חשו לפני כן ASMR. 210 איש, ובהם חובבי ASMR שגויסו מפורום רשת ברדיט, השתתפו בניסוי – ולכולם הוסבר האפקט. לחצי מהאנשים נאמר שסרטונים יגרמו לאפקט זה, לאחרים נאמר ההפך. בחלק מהקליפים נשמרו קולות שמובילים ל-ASMR כמו לחישה ונקישה, אך אחרים היו "פייק" - צרחות ומוזיקה מפסנתר.
ההוראות הובילו לשינוי דרמטי אצל אלו שמעולם לא חוו ASMR. רובם חשו עקצוצים כאשר נאמר להם לחוש כאלו. אבל על חובבי התופעה לא הצליחו החוקרים לעבוד. הם דיווחו על עקצוצים רבים יותר כאשר שמעו סרטוני ASMR אמיתיים. "האמת היא שזה לא משנה כל עוד המשתמש חווה הקלה או ירידה בלחץ", אמרה מייגן פאפש, שהובילה את המחקר. "זה נראה לא מזיק, וזה בחינם – שזה נפלא".