נבחתי במשרד: הכלבים שהולכים עם הבעלים לעבודה
לא קל להשאיר את חיית המחמד האהובה לבד בבית לשעות ארוכות, אך ישנם בעלי כלבים שלוקחים איתם את הכלב לעבודה. איך עוזרים לכלב להשתלב בין האנשים? מה עושים כשיש מספר כלבים במקום העבודה והאם אפשר לעבוד בין הליטופים והנביחות?
הם מריחים את הרגע מתקרב אחרי טיול הבוקר הראשון. רשרוש המפתחות, הפסיעות האיטיות לעבר הדלת, הליטוף הקטן שמנסה לדחוס לתוכו כמה שעות של אהבה לפני הפרידה לשעות הבאות. זה קורה מדי יום בכל העולם - אנשים הולכים לעבודה והכלבים שלהם נשארים בבית לדבר עם הספות.
זו הפעם הראשונה שצח בניאש, מהנדס דאטה בחברת "FundBox" בתל אביב, מגיע עם כלבו, ג'וני, בן הארבע וחצי ליום עבודה. צח שעובד כשנה וחצי בחברה, צפה בחודשים האחרונים בחבריו למשרד, כשחלקם באים עם כלביהם לעבודה ומצליחים לעבוד תוך כדי מתן ליטופים ומשחקים עם חיית המחמד.
ג'וני וברונו יוצאים לעבודה
"את ג'וני מצאו משוטט כגור ברחובות יהוד, מתחמק בין גלגלים של רכבים. תפסו אותו וחיפשו מישהו שייקח אותו לבינתיים. באותו הזמן, אשתי ואני חיפשנו לאמץ כלב והכל התאים כמו כפפה. הוא הגיע לבית שלנו במושב וכבר חמש שנים שהוא חלק מהמשפחה שלנו", אומר צח ל-ynet.
"כשאני ואשתי יוצאים לעבודה בבוקר, אז ג'וני גם יוצא ליום העבודה שלו בחצר של הבית. יש לו אזור מתוחם והוא כל יום נמצא בחצר, עד שאנחנו חוזרים. במהלך היום הוא בעיקר צופה על העוברים והשבים, או נובח על חתולה שעוברת באזור וכשאנחנו חוזרים מהעבודה, הוא חוזר איתנו לבית".
גם בן לבני, מהנדס תוכנה בצוות ניהול סיכונים בחברה התלבט רבות באם להביא איתו את ברונו, כלב מגזע פאג סיני שחור ונמרץ, במיוחד נוכח הנסיעה שאורכת כשעה מהבית למשרד. בסופו של דבר החליט להביאו לעבודה לניסיון.
"בדרך כלל כשאני חוזר מהעבודה, ברונו סורק לי את כל הגוף, מריח אותי מכף רגל עד לאן שהוא יכול להגיע כי הוא כלב נמוך ומוודא עם מי בגדתי איתו במהלך היום. הוא רוצה להבין מה הוא פיספס", צוחק בן. "התרגשתי להביא אותו למשרד, כאילו אני יוצא פעם ראשונה עם הילד מחוץ לבית. הייתי סקרן לראות איך הוא יתנהג, איך יגיב לכלבים אחרים ומה תהיה הדינמיקה במשרד. ברונו הוא כלב מאוד אנרגטי ולא כל כלב יכול לעכל את זה שהוא מרחרח, מתרוצץ סביבו ואוכל לו את האוכל מהקערה".
חבלי קליטה עם נביחות
המראה של כלבים, מטיילים, משחקים או מנמנמים בשתי הקומות, הוא חלק בלתי נפרד משגרת היום של עובדים רבים, שמגיעים עם כלביהם לעבודה, במקום להשאירם לבד שעות ארוכות בבית. בן וצח החליטו לעשות את הצעד הגדול דווקא ביום פינוקים שיזמו בחברה למען הכלבים שמגיעים לתמוך בבעליהם.
בפאנדבוקס החליטו לפרגן להולכים על ארבע. בכניסה לקומה, מחכה להם איה גור-לביא, ממאפיית "פומרי" שהגיעה עם קאפ-קייקס, עוגות וחטיפים מיוחדים לכלבים.
בדקות הראשונות, ברונו וג'וני סובלים מחבלי קליטה ראשונים ומתקשים להשתלב. בעוד ששאר הכלבים הוותיקים במשרד מורגלים זה לזה, העובדים החדשים מעוררים עניין רב בקרב העובדים והכלבים, אך בין ברונו וג'וני, מתגלים חילוקי דעות, נביחות וחשיפת שיניים.
למזלם, עדי ברנע, מחברת “DogMen” להולכה, הרצה ואילוף כלבים, מנסה לפשר בין הצדדים ולשלב את הכלבים החדשים עם הוותיקים. "במקום כמו פאנדבוקס, שמביאים עשרה כלבים ויותר ביום, יש אתגר גדול להביא כלבים למשרד, כי לכל כלב יש את האופי שלו והיכולות שהוא מציג. יש כלבים שהם יותר אגרסיביים ויש כאלה שהם פחות, לכן מדובר בענין די מורכב", הוא מפרט.
לדברי ברנע, "הוכח במחקרים מדעיים שכלבים במקום העבודה מעודדים עבודה ומקדמים אותה. מצד אחד נוכחות כלבים מעודדת עבודה, אך כאשר יש מספר רב של כלבים במקום עבודה אחד, זה עשוי ליצור לחץ על האנשים ולגרום לתוצאה הפוכה".
הוא ממליץ לפני שמביאים כלב למקום העבודה, לברר היטב מי הכלבים שנמצאים שם. "כדאי להביא את הכלב לכמה שעות באותו יום עבודה ראשון, על מנת שיבוא ויכיר את המקום, יכיר את הכלבים ואז להחזיר אותו הביתה", הוא מפרט.
"חשוב ליצור סביבה ידידותית לכלב, בין אם זה באמצעות הבאת כרית ויצירת מקום שיהיה לו נוח עם כלבים ואנשים אחרים, שתהיה לו עמדה בה יוכל לגשת לאכול ולשתות. סביבה שקטה ונקייה מהפרעות תסייע לכלב להשתלב, כי אחרת זה ישפיע על העובד ועל סביבת העבודה".
ברנע מספר שעל מנת לאפשר לעובדים להתרכז בעבודתם, הוא ועובדיו מגיעים להוציא את הכלבים לטיולים בהם יוכלו לעשות את צרכיהם, להוציא אנרגיה ולחזור למשרד כשהם מוכנים לנמנום ורגועים יותר.
להביא את הבית לעבודה
מבחינתו של בן, העובדה שהכלב האהוב שלו נמצא איתו בעבודה, משפרת את מצב הרוח שלו והיווה גם את השיקולים בבחירת מקום העבודה בנוסף לעניין המקצועי. "חלק מהדברים שהכי התחברתי אליהם ומשכו לי את העין, עוד בשלבי הראיון, היה כשהגעתי והרגשתי אנרגיה מאוד חיובית", הוא משתף.
"כשחזרתי הביתה, ניסיתי לחשוב במה זה היה שונה ממקומות אחרים רבים וחלק מהשוני, נבע מכך שהיו כלבים. כמו שכלב מכניס שמחה והתלהבות לבית שהוא נמצא פה, על אחת כמה וכמה במקום העבודה. זה כיף שאתה מביא איתך משהו מהסביבה המאוד בטוחה והמוכרת מהבית למקום העבודה. זה נותן לך התרוממות רוח, שחלק מהבית שלי נמצא פה איתי".
צח מספר כי זו הפעם הראשונה שכלבו ג'וני יוצא מהמושב לעיר הגדולה. "לא הבאתי אותו במשך תקופה ארוכה עקב הנסיעות הארוכות מחוץ לתל אביב, אך כעת כשהתקרבתי יותר לאזור, יהיה לנו יותר קל. לג'וני הייתה התרגשות גדולה מהרעשים, המכוניות, הבניינים ומהמעלית שהיא דבר מופלא. הוא אוהב אנשים ואנשים אוהבים אותו. רציתי שהוא ייהנה מהחיבה הזו".
הליך ההתאקלמות של השניים עבר בסופו של דבר בהצלחה. ג'וני מצא לו חבר חדש, זוכה לליטופים מהעובדים ומטייל ללא הפסקה ברחבי הקומה, כשצח משגיח עליו מקרוב. "מה שכיף פה במשרד, זה שיש מרחבים. ג'וני הוא כלב גדול ואני לא מרגיש שהוא חנוק באיזו שהיא צורה. יש לו מקום לרוץ ולשחק. בעיקר כשיש פה עוד כלבים, אז יש לו עם מי לשחק ואינטראקציה כיפית עם הכלבים והעובדים".
מתנות על הרצפה
בזמן שצח מלטף את ג'וני ואת חברו הפודל, מגיע אחד העובדים עם בשורה. ג'וני סימן את אחד התיקים של העובדים שהיה מונח באחת הפינות וגם השקה עציץ. צח לקח אחריות ומיד הביא מגבונים, מגב ומטלית כדי לנקות אחרי ג'וני. למרות המבוכה הראשונית, ג'וני לא היה לבד במערכה וכלב נוסף השאיר חותם ליד אחד מחדרי הישיבות.
"עשיית צרכים של כלבים היא בלתי נמנעת וצריך להודות בכך. מי שמגיע עם הכלב לעבודה צריך לדאוג להוציא אותו לטיול. במקרים בהם לעובדים אין פנאי לצאת עם הכלב, אנשי מקצוע מגיעים להוציא את הכלבים לטיול במקום העובדים", מדגיש ברנע. "עם זאת, עדיין צריך לדעת שכלבים תמיד ירצו לסמן טריטוריה, יהיו כלבים שלא ירגישו טוב לאחר שאכלו דבר מה. זה קורה. בעזרת סיוע של אנשי מקצוע, סוגיית הצרכים מצטמצמת באופן משמעותי".
בן ממליץ למי שרוצה להביא איתו את הכלב לעבודה לגלות גמישות וסבלנות בהליך ההתאקלמות של הכלב. "אפשר להביא אותו לחצי יום, לראות איך יתנהג. גם אם הכלב שלך מקסים כשהוא איתך, לעיתים הדינמיקה עם כלבים אחרים לא מסתדרת, הכלב נובח יותר בנוכחות אחרים, אז אפשר להפריד כוחות והוא לא חייב להיות איתם כל היום", הוא ממליץ.
גורים מתרוצצים במשרד
גיל בר-טור (29), מנכ"ל ומייסד חברת פאבפלאס (PubPlus), מצהיר על עצמו כחובב כלבים מושבע, שגם מביא איתו את כלבו מעת לעת לעבודה. בחברה ישנם מספר עובדים מבין העשרות שמגיעים מעת לעת עם כלביהם לעבודה.
"הכלב שלי ליאו , מבלה איתי יום ולילה. יש הרבה מאוד אנשים אצלנו שאוהבים כלבים ובכל פעם שכלב נכנס למשרד, ראינו שזה מעורר הרבה תשומת לב חיובית. מחקרים מראים שכלבים משחררים אנדרופינים והופכים אנשים להרבה יותר שמחים ורגועים", הוא מסביר.
"אנחנו בתקופה מאוד עמוסה בשנה והעבודה שלנו בשוק האמריקאי, מייצרת הרבה לחצים ומתח, אז החלטנו להביא כלבים שמועמדים לאימוץ כדי שיבלו עם הצוות שלנו ולהביא אנרגיות טובות, אושר ושמחה למשרד".
בחברה יצרו קשר עם עמותת "חברים לחיים" שהביאה מספר גורים שובבים למשרדי החברה וגם זכתה לתרומה. במשרדי החברה בתל אביב, הוקצה להם חדר גדול עם כדורי משחק, רצפה שמוגנה בניילון ועובדים שהגיעו לקחת פסק זמן מהמסך ושגרת היום עם הגורים, בתקווה שגם הכלבים ימצאו בית אוהב.
"העובדים ממש מתלהבים. מהבוקר כבר מחכים ליד הדלת ושואלים מתי נכנסים הגורים. בשנייה שנכנסו, נרשמה אקסטזה ועלייה בדופק בצורה מאוד משמעותית. יש מספר עובדים בחברה שלא בהכרח מתחברים, אבל גם אותם ראינו עוברים ליד הדלת, מסתכלים, מציצים ומחייכים. כי מי לא מחייך שהוא רואה גורים?", הוא שואל ומצטרף לחגיגת הליטופים.
"בסך הכל, רמת השמחה במשרד עלתה מאוד היום", הוא מסכם וממליץ לכל מי שאוהב בעלי חיים וכלבים בפרט, "לכו תאמצו וקחו חבר לחיים".
מי אחראי לכלב במקום העבודה?
לאפשרות להביא את הכלב לעבודה, מתלווה לא רק רצועה וקערה עם מזון, אלא גם אחריות לכלב וגם לסובבים אותו.
"מעסיקים רבים מאפשרים לעובדיהם להביא את כלביהם למקום העבודה ולשהות לצידם במהלך יום העבודה. מחקרים מוכיחים, שנוכחות חיות מחמד במקום העבודה עשויה לתרום ליעילות העובדים, העלאת המוטיבציה ויצירת אווירה רגועה ושמחה יותר", אומרים ל-ynet עו"ד ורד כהן ורענן בר-און, המומחים בתחום הליטיגציה, דיני משפחה ודיני ביטוח ונזיקין.
"יחד עם זאת, נשאלת השאלה מי אחראי לנזק שייגרם כתוצאה מכך, למשל כלב שנשך, הבהיל או גרם נזק אחר בעת שהותו במקום העבודה". יש לציין כי כיום ניתן לרכוש פוליסה מיוחדת שתסייע להגן על בעלי כלבים במקרה של תביעה עתידית באם הכלב שלהם יגרום לנשיכה או לפציעה.
לדבריהם, על בעלי הכלב להקפיד שהכלב יהיה מוחזק ברישיון לכלבים מעל גיל שלושה חודשים, מחוסן כנדרש בחוק ובמידה ומדובר בכלב מגזע מסוכן, יש להקפיד על שימוש בזמם וטיול איתו ברצועה.
"אחריות בעלי הכלב לא פוסקת במרחב העבודה. החובות המוטלות על בעלי הכלב – מוסיפות לחול גם במקום העבודה", הם מסבירים. "החזקת הכלב מחובר לרצועה, שאורכה לא יעלה על חמישה מטרים, ומונעת מהכלב להשתחרר או לפגוע באחרים, מניעת התרוצצותו החופשית, הרחקתו מאנשים הסובלים מאלרגיות או שנרתעים מכלבים".
הם מדגישים כי "החוק הישראלי מטיל על בעלי הכלב אחריות מוגברת בכל הנוגע לנזקי גוף שגרם. אין צורך להוכיח התרשלות של בעל הכלב, ומספיק להוכיח שנגרם נזק גוף כתוצאה מתקיפת הכלב. הנחת המחוקק היא, שלבעל הכלב יש תמיד שליטה עליו, ואם הכלב גרם לנזק – הבעלים הם שיצטרכו להוכיח כי אינם אשמים, ולא על הניזוק להוכיח את אשמת בעלי הכלב".
הם מציינים כי העובדה שמוטלת אחריות מוחלטת על בעלי הכלב "אינה מחייבת בהכרח את המסקנה שהמעביד יהיה מופטר מאחריותו השילוחית ובתי המשפט נחלקו בשאלת אחריותם השילוחית של מעבידים במקרים מעין אלה", הם מפרטים.
לדברי עורכי הדין, "בהתאם לאחת הדעות – הבאת הכלב למקום העבודה אינה משום אינטרס של המעסיק, ואינה פעולה הנעשית תוך כדי עבודה או למען המעביד. לכן, יש הגורסים, כי אין להטיל על המעביד אחריות שילוחית למחדל של בעלי הכלב בשמירה עליו", מסביר בר-און.
"לעומת זאת, דעה אחרת גורסת, כי בימינו מקום עבודה אינו רק מקום בו מבוצעת עבודה להגשמת הפעילות של המעסיק, אלא קיימים בו מעגלים של פעילויות נילוות, אשר נועדו לענות על צרכים נוספים של הצדדים ליחסי עבודה", מדגישה עו"ד ורד כהן.
"כך, בצד הצורך לבצע את העבודה הרגילה, קיימים במקום העבודה צרכים כגון – קידום הכשרת העובדים, שיפור השכלתם, טיפול ברווחת העובד, גיבוש חברתי וכיוצאים באלה עניינים נלווים לעבודה עצמה, המשלימים אותה. לדעה זו, פעילויות נלוות אלה מהוות חלק בלתי נפרד ממעגל העבודה".
עוד הם מציינים כי "כאשר מעסיק מתיר לעובד להביא עימו את הכלב למקום העבודה, למשל כדי לאפשר לעובד לעבוד בראש שקט מבלי לדאוג לכלבו, הרי שהחזקת הכלב במקום העבודה הינה פעולה 'תוך כדי עבודתו', כך שכך, יתכנו מקרים בהם תוכח התרשלותו של המעביד, למשל באי קביעת הוראות באשר להחזקת ופיקוח על הכלבים. במצבים כאלה יכול ותוטל על המעביד אחריות בנוסף לאחריותו של בעל הכלב".
אוכלים צהריים
השעות חולפות ועם הגעת המועד של ארוחת הצהריים, חלק מהעובדים יוצאים עם הכלבים לאכול בחוץ, אחרים מביאים את האוכל למשרד. "הכלבים מגיעים איתנו למסעדות ולשמחתי, רוב המקומות פה ידידותיים לכלבים ואין בעיה להביא אותם איתנו", מספר בן. "רוב הכלבים יושבים בצד בצורה מנומסת, לאחרים צריך לשחרר קצת אוכל כדי שלא ירגישו מקופחים. ברונו לא יכול כל כך לצאת למסעדות, כי הוא פשוט קופץ על השולחן ומנסה לאכול הכל. חלק מהפסקת הצהריים כוללת ארוחה וגם טיול, ואז חזרה לעבודה".
הפעם צח נותר במשרד עם ג'וני. "זה היום הראשון שלו, אז אני אשאר איתו פה", הוא מתוודה. "הלכו להביא לי את מנת החומוס שלי והחבר'ה יאכלו במשרד. כשג'וני יתרגל במהלך הזמן, אז נלך למקומות שאפשר יהיה לשבת איתו וכרגע אני נותן לו את ההסתגלות למשרד ונראה שהוא עושה את זה יפה".
בן מחליט לסיים את היום הראשון של ברונו במקום העבודה לאחר ארוחת הצהריים. "ברונו הצליח בסוף להשתלב וזה לא היה נורא כמו שזה נראה בהתחלה. הוא נרגע, אם כי לוקח לו הרבה יותר זמן מכלבים אחרים, כי הוא גוזל הרבה יותר משאבים מהסביבה וגם מהפחים. הייתי במקומות עבודה שלא היו בהם כלבים ואתה שם לב שהרבה יותר שקט, משהו פחות תוסס באווירה, מאשר כשיש כלבים", הוא מסביר. "כשאנשים רציניים רואים כלב מצחיק, אז עולה להם חיוך, הם נפתחים, זה משחרר את האווירה והסביבה, גם אם אתה טיפוס סגור".
בפאנדבוקס גם מעודדים אימוץ של כלבים חסרי בית ומשתתפים בסל האימוץ עם עובדים שיבחרו לאמץ כלב מכל עמותה.
"חשוב לנו להראות כלפי חוץ, כמה הדבר מוסיף במקום העבודה, והיינו רוצים שבמקומות אחרים יאמצו את הגישה הזו. זה עושה טוב לעובדים ומחזיר המון אהבה בחזרה. לכו על זה", מסכם בן.
לוקחים את הכלב או חיית המחמד לעבודה? ספרו לנו בדוא"ל ynetimutz@gmail.com