מחקר: כך גרם אובדן קרח ימי לאירועי אקלים קיצוניים
לפי מחקר חדש, הצטמצמות הקרח באוקיינוס הארקטי לפני 30-100 אלף שנה הובילה לאירועי אקלים קיצוניים, בהם עלייה של כ-16 מעלות בגרינלנד תוך פחות מעשור. מה זה אומר על עתיד האקלים שלנו?
מקום לדאגה? מחקר חדש מצא כי הפחתה בכמות הקרח באוקיינוס הארקטי לפני 30-100 אלף שנה, הובילה לאירועי אקלים משמעותיים. במהלך אותה תקופה, הטמפרטורה בגרינלנד עלתה ב-16 מעלות.
במחקר, שתוצאותיו התפרסמו השבוע באסופת מאמרים של האקדמיה הלאומית למדעים, בדקו חוקרים ממשלחת הסקר האנטארקטית הבריטית, אוניברסיטת קיימברידג' ואוניברסיטת ברמינגהם - נתונים מגלעיני קרח שהוצאו בקידוח בגרינלנד. החוקרים בחנו איזוטופים של חמצן והשוו אותם למודלים אקלימיים שהורצו בעזרת "ARCHER supercomputer".
החוקרים הסיקו כי שינויים בקרח הימי היוו גורם משמעותי ביותר באירועי אקלים בעבר בצפון האוקיינוס האטלנטי. תקופות אלו, המכונות אירועי Dansgaard–Oeschger, היו בין המהירות והגדולות שבשינויי האקלים הפתאומיים שאי פעם נצפו בכדור הארץ. במהלך כמה מהאירועים הללו, הטמפרטורות בגרינלנד עלו ככל הנראה ב-16 מעלות במשך זמן של פחות מעשור.
החוקר הראשי, ד"ר לואיס סיים, מדען אקלים באקדמיה הלאומית, אמר: "במשך שנים מדענים תהו באשר לקשר בין אובדן הקרח באוקיינוס הארקטי ואירועי האקלים הקיצוניים שנמצאו בעדויות שבגלעיני הקרח. היו לפחות ארבע תיאוריות שנויות במחלוקת ובמשך שנתיים חקרנו את הבעיה הזו. אני שמח שהוכחנו את החשיבות הקריטית של קרח ימי בעזרת סימולציות של המודלים המספריים שלנו".
"הקרח באוקיינוס הארקטי בתקופת הקיץ הצטמצם בעשורים האחרונים ב-40%, אבל אנחנו יודעים שכשני שלישים מההפחתה הזו נוצרו משינויים אקלימים שנגמרו בידי האדם. מה שעלינו כעת לקבוע הוא מה ניתן ללמוד מאובדני הקרח הקדומים שיאפשר לנו להבין מה עלול לקרות בהמשך לאקלים שלנו".
ד"ר רייצ'ל רוהדס, מדענית המתמחה בגלעיני קרח מאוניברסיטת נורת'מבריה, הוסיפה כי "כעת, כשאנו מבינים טוב יותר איך אובדן קרח ימי מוטבע בגלעיני הקרח של גרינלנד, אנחנו מתקרבים לפענוח, בין תיאוריות שונות, ביחס למה עורר את אותם אירועי אקלים יוצאי דופן".
מחקר זה מהווה למעשה עדות לחשיבות הגדולה ולקשר של קרח ימי לאירועי התחממות פתאומיים בעבר. הדבר משמעותי כיוון שקרח ימי הוא בעל השלכות עמוקות גם בקנה מידה מקומי וגם עולמי, כולל השפעות על האקלים הגלובלי והמערכת האקולוגית המקומית. תחזיות מדויקות לגבי הקרח הימי באוקיינוס הארקטי עשויות לגרום להבין איך ישפיע מקרה דומה בעתיד. .