2019 גשומה: "הסיכוי שהשנה הבאה תהיה שחונה - גבוה"
ד"ר עמיר גבעתי, הידרולוג ומומחה אקלים, התייחס בריאיון לאולפן ynet להודעת רשות המים על כך שהחורף האחרון הוא גשום מהממוצע: "שנה אחת לא מרמזת על שינוי מגמה. על שנת אחת ברוכה - אנחנו נקבל כמה שנים שחונות"
רשות המים פרסמה אמש (שבת) נתונים שלפיהם כמות המשקעים הכלל-ארצית בין ספטמבר לפברואר הסתכמה ב-130% ביחס לממוצע הרב-שנתי לתקופה הזו בחמש השנים שחלפו. לצד הבשורות המעודדות מעריך היום (א') ד"ר עמיר גבעתי, לשעבר בכיר ברשות המים, כי מדובר בשנה חריגה ושכבר מהשנה הבאה נחזור לרצף של שנות בצורת.
בראיון לאולפן ynet אמר ד"ר גבעתי, הידרולוג ומומחה אקלים: "באמת צריך לשים לב שעברנו חמש שנים שחונות עם כינרת שירדה והגיעה לקווים השחורים ושנה אחת קצת מעל הממוצע, לא צריך להגזים בסך הכול 20% מעל הממוצע ולכן אסור לבנות על זה. יש יותר סיכוי שהשנה הבאה תהיה שנה שחונה מאשר שנה גשומה. כי אם מסתכלים על הסטטיסטיקה בישראל יש יותר שנים שחונות מאשר שנים ברוכות. לכן, שנה אחת ברוכה לא מרמזת על שינוי מגמה, להיפך. אני טוען שאחרי כל שנה ברוכה, כמו השנה, אנחנו נקבל כמה וכמה שנים שחונות ולכן כבר עכשיו צריך להיערך".
ד"ר גבעתי משוכנע שמשק המים הישראלי עומד בפני שינוי מגמה ושנות הבצורת מאחורינו. "אם אנחנו מתראים עוד חמש שנים נגיד 'וואו' הייתה לנו עוד שנה טובה ב-2020 ומשהו, 2023, אבל בדרך יהיו עוד שנות בצורות. לא לשכוח, העולם מתחמם, אנחנו במזרח התיכון, אנחנו על סף המדבר. ראינו שעברנו רק בדצמבר שיאים של יובש, מעיינות שהתביישו, עכברת, מה לא היה כאן. אז חודשיים, שלושה של גשם, לא משנים את המגמה. מזל שזה קרה. תארו לכם מה היה קורה אם היינו עכשיו בעוד שנה שחונה".
לדבריו, החורף הגשום השנה לא שיפר את משק המים באופן משמעותי. "זה עוזר לנו להתייצב", הוא אמר. "אנחנו זוכרים שאנחנו היום ב-2019, אנחנו בעידן אחר. אנחנו לא תלויים רק בידי שמיים. שנה כזאת טובה מייצבת את המצב, מאפשרת לנו להפחית שאיבה, להסתמך על התפלה ועכשיו סוף, סוף אנחנו מיושרים. עד לפני ארבע, חמש שנים כל שנת בצורת גרמה למשברים שאי אפשר להתאושש מהם. הגענו למצב שאנחנו מיוצבים ומשק המים נמצא במצב טוב, הנחלים זורמים, המעיינות זורמים, הקיץ יהיה טוב. לכן זה לא ישראל שמתייבשת לפני עשור. צריך להבין את זה".
ממדידות של אנשי השירות ההידרולוגי של רשות המים עולה כי במהלך חודש פברואר עלה מפלס הכינרת ב-71 ס"מ. (לכינרת מלאה חסרים נכון לתחילת מרץ 4.05 מטרים). בנוסף, מפלס ים המלח ירד במהלך חודש פברואר בכ-7 ס"מ. בתקופה המקבילה אשתקד עלה מפלס ים-המלח ב-5 ס"מ. מתחילת השנה ההידרולוגית ירד מפלס ים המלח ב-40 ס"מ.