תגלית במעמקים: שונית אלמוגים בים התיכון
צפו בתופעת טבע יפהפייה: באיטליה התגלתה לראשונה שונית בעומק רב. אלו ההבדלים בינה לבין השוניות באילת ואוסטרליה
שונית אלמוגים נחשפה לראשונה באיטליה: בים האדריאטי, ליד העיירה הקטנה מונופולי שבמחוז פוליה, אותרה שונית אלמוגים מזופוטית ראשונה בים התיכון. שונית מזופוטית היא שונית עמוקה, שהאלמוגים בה מקבלים יחסית מעט מאוד אור.
במחקר שפורסם במגזין Nature נכתב כי שוניות מסוג זה נמצאות בעומק של 30 עד 40 מטרים. זו הסיבה גם שצבעי שונית האלמוגים בפוליה פחות בהירים ביחס לשוניות אחרות, מוכרות יותר.
"שוניות האלמוגים המפורסמות באוסטרליה ובאיים המלדיביים נמצאות כמעט על שפת המים, ועושות שימוש מיטבי באור השמש, הדלק האמיתי של המערכות האקולוגיות הללו", אמר פרופ' ג'וזפה קוריירו, מוביל המחקר. כזו היא גם שונית האלמוגים באילת, הנחשבת לשונית המים הרדודים הצפונית ביותר בעולם.
קוריירו ציין כי לעומתן, שוניות מזופוטיות "נדירות מאוד, כי הן מצליחות לשרוד ולגדול למרות המחסור באור. בשנות התשעים עבדתי כביולוג ימי במלדיבים. אף פעם לא חשבתי ש-30 שנה אחר כך אני אמצא שונית אלמוגים ממש ליד הבית שלי".
ב"גרדיאן" צוין כי עומקה של שונית פוליה 35 עד 50 מטרים והיא משתרעת על פני 2.5 ק"מ בים האדריאטי, אבל החוקרים אמרו כי קיימת אפשרות שאורכה האמיתי הוא עשרות קילומטרים. בעבר, שוניות אלמוגים בים התיכון היו נפוצות מאוד, אבל עם הזמן הן נכחדו. שרידי שוניות כאלה עדיין בנמצא, ובכלל זאת שונית קטנה באי מלייט בקרואטיה.
רוב שוניות האלמוגים צעירות יותר מ-10,000 שנים. הן משתרעות על פני שטח הקטן יותר מ-0.1% משטח האוקיינוסים בעולם, אבל הן מהוות בית ליותר מ-25% מהמינים הימיים, כולל דגים ורכיכות.
אך התחממות הימים והעלייה בחומציות של האוקיינוסים גרמו לפגיעה בשוניות רבות ולהלבנת אלמוגים. רובן כבר לא גדלות מהר מספיק כדי לפצות על עליית מי הים שנגרמת על ידי ההתחממות הגלובלית.
למחקר המלא:
https://www.nature.com/articles/s41598-019-40284-4