חוגגים את פורים עם סופר מון ויום השוויון
זריחת הירח הכמעט מלא הערב תהיה סופר מון במיטבו. בהמשך, הלילה דקה לפני חצות יחול השוויון האביבי
זריחת הירח הכמעט מלא היום (יום ד') תהיה הסופר מון האחרון מבין שלושה שהיו בשנת 2019. הירח יהיה במלואו רק בשעות הבוקר של יום חמישי, והוא היה בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ במסלולו בשעת חצות שבין יום שלישי לרביעי. לכן, זריחת הירח הכמעט מלא של יום רביעי תהיה סופר מון במיטבו, כאשר הירח יהיה מרחק 360 אלף ק"מ "בלבד" מכדור הארץ.
וזה לא הכול. שנייה אחת לפני חצות בלילה שבין 20 ל-21 במרץ (הלילה שבין רביעי לחמישי), יחול השוויון האביב. מה המשמעות של נקודת זמן מדויקת לציין את השוויון? שהלא אנו רגילים לתאריך מסוים? התשובה היא בהגדרה של יום השוויון - זהו הרגע, שבו השמש מצויה בדיוק על קו המשווה השמימי. במלים אחרות, על קו הרוחב שמצוי בדיוק בין הקוטב השמימי הצפוני לקוטב השמימי הדרומי.
במסעה של השמש על פני כיפת השמיים, השמש נעה (לגבי צופה בחצי הכדור הצפוני), מדרום לצפון וחוזר חלילה. בקיץ, השמש מצויה גבוה מעל האופק הדרומי (כלומר - היא מרוחקת מהאופק הדרומי לכיוון צפון) בחורף, היא נמוכה מעל האופק הדרומי (היא דרומית יותר). הגובה המשתנה של השמש ביחס לאופק בעת שעת הצהריים, היה הסיבה לעונות השנה - ככל שהיא גבוהה יותר, היא מאירה את הקרקע ביעילות גבוהה יותר.
הגובה המשתנה של השמש מעל האופק גם משפיע על שעות האור - ככל שהשמש גבוהה יותר, כך הקשת שהיא עושה מעל האופק גדולה יותר, ולכן יהיו לנו יותר שעות אור ביממה. בחורף, הקשת נמוכה יותר, ולכן שעות האור תתמעטנה.
הסיבה לשינוי של מיקום השמש ביחס לאופק נעוץ בהטיית הציר של כדור הארץ - ציר הסיבוב של כדור הארץ סביב צירו נוטה בזווית של 23.5 מעלות ביחס למישור שבו הוא מקיף את השמש.
ומה קורה בימי השוויון? ביום שוויון האביב, השמש חוצה בדיוק את קו המשווה השמימי, במסעה מדרום (מהיום הקצר ביותר) לצפון - אל היום הארוך ביותר. הרגע שבו מרכז השמש חוצה את קו המשווה השמימי הוא יום השוויון.
לגבי צופה מישראל, גובהה של השמש מעל האופק בדיוק בשעת הצהריים ביום השוויון הוא 58 מעלות. ככל שהימים יחלפו, גובה השמש יעלה בצהריים, עד לגובה של 81 מעלות מעל האופק ביום הארוך בשנה. בישראל, היא לעולם לא תגיע לזניט.
אולם, ב-20 במרץ בשעה 23:59 שעון ישראל, השמש תהיה בזניט לאלה שמצויים על קו המשווה השמיימי אי שם באוקינוס השקט - שם תהיה בדיוק שעת צהריים והשמש תהיה בדיוק בנקודה מעל הראש. אז - אביב שמח ובשל השנה המעוברת - פורים שמח.
מידע על האירועים האסטרונומיים לשמי ישראל אפשר למצוא בספר השנה האסטרונומי לשנת 2019 , הניתן להורדה באתר המחבר
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , מחבר האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים