תחנת כוח סינית בחלל: "תוכנית שאפתנית, אך מציאותית"
בריאיון לאולפן ynet מסביר פרופ' יואב יאיר כי התוכנית של סין להקמת תחנת כוח סולארית בחלל אינה מדע בדיוני. הוא לא סבור שהסינים ישתמשו בתחנה ככלי נשק
חשמל בין כוכבים: סין הודיעה לאחרונה על כוונתה להקים את תחנת הכוח הסולארית הראשונה בחלל, שתייצר אנרגיה מתחדשת מן השמש ושתספק אותה לכדור הארץ. על פי משרד המדע והטכנולוגיה הסיני, תחנת הכוח, שתהיה בגובה של 36 אלף ק"מ מעל כדור הארץ, תפיק בחלל חשמל מאנרגיית השמש, ולאחר מכן תמיר אותו לקרינת מיקרוגל או לייזר, שתוקרן אל תחנה שתוצב על פני כדור הארץ. או אז, התחנה המקבלת תמיר את הקרינה בחזרה לחשמל, שינותב אל רשת החשמל.
פרופ' יואב יאיר, דיקן בית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי בהרצליה וחוקר אטמוספרה וחלל, אמר בריאיון לאולפן ynet כי מדובר בתוכנית ריאלית: "התוכנית היא מאוד שאפתנית וגם מציאותית, אני חושב שהיא ארוכת טווח. מבחינת הצרכים של הכלכלה הסינית זה כמעט פתרון מתבקש, משום שאם מסתכלים עשרות שנים קדימה, אם הם רואים איזה דלקים יהיו להם, מה תמהיל האנרגיה שהם יכולים להשתמש בו, הרעיון לנצל אנרגיה סולארית מהחלל ולשדר את זה לקרקע זה כמעט מתבקש. נכון שזה אולי נראה משהו על גבול המדע הבדיוני, אבל מבחינה הנדסית ופיזיקלית הטכנולוגיה כבר קיימת, היא פשוט לא נוסתה".
פרופ' יאיר דיבר על היתרונות של הפקת אנרגיה סולארית בחלל: "קרינת השמש בחלל הרבה יותר מלאה ומגיעה בשלמותה לתוך תחנת החלל הזו, כך שהניצולת תהיה 99 אחוז, בתחנה סולארית על הקרקע יש איבודי אנרגיה עצומים תוך מעבר באטמוספירה. יש גם מטאורלוגיה שמפריעה, עננים, סופות אבק וכדומה. החלל מהבחינה הזו הוא מדיום נקי ולא מופרע, זמין כמעט 100 אחוז מהזמן. אם אנחנו שמים את תחנה במקום מסוים ומתכנים היטב את המסלול, אז אנחנו לא מאבדים 12 שעות ביממה בגלל הלילה. יש לך 100 אחוז מהזמן אנרגיה סולארית. הטריק הוא כמובן להעביר את האנרגיה אל הקרקע".
והאם הסינים יוכלו להשתמש באנרגיה ככלי נשק? פרופ' יאיר סבור שהתשובה שלילית. "אני לא חושב שזאת הכוונה בכלל", הוא אמר. "אמנם, הסינים יודעים לפתח מערכות נשק חלליות, אבל זה לא הסיפור ואל תחשבו על קרני מוות משתוללות בחלל מאמצעים של נשק חללי. אני חושב שהכוונה טובה ונועדה לענות על צורך אמיתי".
פרופ' יאיר סבור כי מדובר בפתרון ריאלי לבעיית זיהום האוויר בסין. "יש לזכור שסין סובלת היום מזיהום אוויר קשה ביותר כתוצאה מתחנות הכוח הפחמיות שלה, היא פולטת כמות CO2 כבירה לאטמוספירה לצורך הפקת חשמל והפתרון המוצע של תחנה סולרית בחלל פותר את שתי הבעיות האלה", הוא אמר. "זה ייקח זמן כי לבנות כזו קונסטרוקציה בגובה של 36 אלף קילומטר ולשדר את זה אל תחנת קליטה בקרקע זה כמובן אופרציה, סוג של בניית החומה הסינית. הרבה עבודה של הרבה מאוד אנשים לאורך הרבה מאוד זמן".