שתף קטע נבחר

 

60% מבקבוקי השתייה הגדולים מוחזרו ב-2018

כך עולה מנתוני תאגיד המיחזור אל"ה. עוד עולה מהנתונים כי סך האיסוף השנתי של הבקבוקים הקטנים, שעליהם חל חוק הפיקדון, הסתכם ב-78%

הישראלים ממחזרים: 78% מבקבוקי השתייה הקטנים ו-60.4% מבקבוקי השתייה המשפחתיים נאספו ומוחזרו בשנת 2018. כך עולה מנתוני תאגיד המיחזור אל"ה שהתפרסמו היום (ג').

 

מיחזורית (צילום: ירון דרוקמן)
מיחזורית של תאגיד אל"ה(צילום: ירון דרוקמן)

 

סך מכירות מיכלי המשקה בפיקדון שדווחו לתאגיד הסתכמו בכ-990 מיליון מיכלים, מתוכם נאספו ומוחזרו כ- 770 מיליון מיכלים. סך הכול שיעור האיסוף השנתי הסתכם ב-78%. מהתאגיד נמסר כי בשנה שעברה הותקנו כ-600 מיחזוריות חדשות.

 

עוד נמסר כי ב-15 השנים האחרונות נאספו על ידי אל"ה כ- 12 מיליארד מיכלי פיקדון - פחיות שתייה ובקבוקי שתייה קטנים מזכוכית ופלסטיק - ובקבוקים משפחתיים.

 

הדיווח על נתוני המיחזור השנתיים מגיע בהמשך להודעת המשרד להגנת הסביבה, לפיו יעד איסוף מכלי המשקה הגדולים הושג לשנת 2017. זאת, לאחר שבשנת 2016 עלה חשד של אנשי המשרד באשר לאמינות הנתונים המדווחים.

 

בעלי המניות של אל"ה הם יצרני המשקאות - החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, יפאורה-תבורי ומעיינות עדן. בדיווח לשנת 2017 חברת אל"ה, המאגדת את היצרנים והיבואנים האחראיים על שיווק מרבית מכלי המשקה הגדולים, הגישה למשרד יותר אסמכתאות ומסמכים המעידים על פעילותה ביחס לדיווח של שנת 2016.

 

בביקורת לשנת 2017, שביצעה פירמת רו"ח ימין ג'ורג'י עבור המשרד להגנת הסביבה, נמצא כי קיימים פערים בין המלצות הביקורת לבין הדיווחים על איסוף מכלי המשקה, כפי שנתקבלו מאל"ה. הביקורת המליצה להכיר באיסוף של 54.46% - חצי אחוז בלבד מתחת ליעד האיסוף. לאחר בדיקת הנושא לעומק, ובשל השימוש של חלק מממצאי דו"ח הביקורת באומדנים סטטיסטיים שניתנים לחישוב בשיטות שונות, החליט הממונה על חוק הפיקדון במשרד להגנת הסביבה לקבוע את יעד האיסוף בסך כ-57% (נמוך מהצהרת חברת אל"ה על 59%).

 

בדיווח לשנת 2016 התקשתה חברת אל"ה להציג תעודות שקילה לבקשת הביקורת עבור העברת מכלי שתייה גדולים לחברת רז הנקודה הירוקה. הפערים שהתגלעו אז הביאו לפתיחת חקירה של צוות חקירה מיוחד של משטרת ישראל, רשות המיסים והמשרד להגנת הסביבה על אודות פעילות חברת רז הנקודה הירוקה. החקירה עדיין מתנהלת.

 

חיים זרביב מנכ''ל תאגיד המחזור אל"ה, אמר בתגובה לנתונים כי "מדובר בהישגי מיחזור מרשימים ביותר בכל קנה מידה. זוהי תוצאה של השקעה ארוכת שנים שעשינו בהסברה וחינוך לחשיבות המיחזור ושמירה על איכות הסביבה, לצד שיתוף פעולה ומחויבות של אזרחי ישראל לנושא"

 

בסך הכול הותקנו על ידי התאגיד ברחבי הארץ כ- 16 אלף מיחזוריות, בנוסף למיחזוריות שהוצבו בישראל בטרם התיקון בחוק הפיקדון בשנת 2010. ברחבי הארץ פרוסות כיום מעל 23 אלף מיחזוריות. לפי חוק הפיקדון יש להגיע לשיעור איסוף של 55% החל משנת 2016.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון דרוקמן
מיחזורית
צילום: ירון דרוקמן
מומלצים