שתף קטע נבחר
 

באוויר, בים וביבשה: כך הצילו את חייו של ינשוף זעיר

מזג האוויר הסוער והרוחות העזות גרמו לשעיר מצוי, דורס הלילה הקטן בישראל לבצע נחיתת חירום על אסדת קידוח של חברת אנרג'יאן, במרחק של כ-90 ק"מ מערבית לחיפה. תודות לטיפול של אנשי הצוות והטסתו במסוק לחיפה, הוא נלקח ע"י מתנדבים לבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים. בקרוב יושב בחזרה לטבע

 

מאסדת הקידוח בים התיכון לביה"ח לחיות בר בספארי ר"ג    (צילום: ארז ארליכמן | חברת אנרג'יאן | Stena Drilling )

מאסדת הקידוח בים התיכון לביה"ח לחיות בר בספארי ר"ג    (צילום: ארז ארליכמן | חברת אנרג'יאן | Stena Drilling )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפני מספר ימים הופיע אורח מעופף באסדת הקידוח של חברת אנרג'יאן בלב ים, במרחק של כ-90 ק"מ מערבית לחיפה.

 

באסדה המופעלת על ידי חברת " Stena Drilling" מזה כחודשיים במאגר "כריש", באורך של כ-220 מטר ורוחב 42 מטר, עובדים כ-150 אנשי צוות. חלקם הפסיקו לרגע קט את עבודתם כדי לעזור לשעיר מצוי, דורס הלילה הקטן ביותר בישראל שהתרסק על האסדה עקב הרוחות העזות.

 

  (צילום: חברת אנרגי'אן)
(צילום: חברת אנרגי'אן)


סטוארט גריב, איש צוות באסדה מספר כי הבחינו "בינשוף קטן שנחת והתרסק על רצפת האסדה ולמעשה, התנגש באחד העובדים שם. הוא נמלט לפינה ליד ציוד הקידוח ולקחנו אותו פנימה", הוא משחזר את המפגש שאירע לפני מספר ימים.

 

צוות העובדים הבחין כי השעיר נפצע בכנף ובצוואר. "היה עליו שמן וגריז. שמנו אותו בקופסה, ניקינו אותו והסתכלנו על הפציעות. החלטנו לקחת אותו פנימה ולהשגיח עליו", הוא מגלה.

 

  (צילום:  חברת אנרג'יאן)
(צילום: חברת אנרג'יאן)


אנשי הצוות העניקו לשעיר את הכינוי "אוֹלִי" הינשוף, שיכנו אותו בקופסת קרטון עליה נכתב שמו ואף הודבקה לה תמונה של שעיר מצוי בוגר. לדברי גריב, הם נתנו לאולי השעיר בשר עוף והשתדלו כמה שפחות להפריע לו. "בתחילה הוא היה בכאבים, התעופף מסביב ועצבני מחוץ לכלוב שלו. אנשים התלהבו ממנו ורצו שירגיש טוב. מקווים שהוא יגיע לחוף ויהיה עם בני מינו, ויקבל קצת חופש".

 

  (צילום: חברת אנרגי'אן)
(צילום: חברת אנרגי'אן)

 

על פי הערכות, העוף הדורס יתכן ונסחף ברוחות העזות בימים האחרונים או שיתכן ומצא מקלט זמני באחת מספינות המשא החולפות במים הכלכליים של ישראל ומצא מקום מפלט בלב ים באסדת הקידוח. בחברת הקידוח העריכו כי אם לא היה נוחת באסדה, סיכוייו לשרוד היו נמוכים במזג אוויר כה סוער ובמרחק גדול מהחוף.

 

אוֹלִי השעיר טס לחיפה במסוק

אנשי הצוות עדכנו את החברה על חיית הבר הפצועה ובחברה שהטיסה אנשי צוות לאסדה, שמרו מקום פנוי במסוק לינשוף כדי להביאו לטיפול וטרינרי.

 

  (צילום: חברת אנרגי'אן)
(צילום: חברת אנרגי'אן)

 

אתמול בבוקר (ג') נחת המסוק במנחת האסדה ואנשי הצוות הכניסו את אולי השעיר כשהוא מכוסה בתיק מיוחד. לאחר טיסה קצרה, בשדה התעופה בחיפה, המתינו לשעיר אנשי שדות התעופה ופקח רשות הטבע והגנים, צור ליבנה. זו היתה רק אחת התחנות בדרך של הינשוף הזעיר. 

  (צילום: חברת אנרגי'אן)
(צילום: חברת אנרגי'אן)

  (צילום: דוברות שדות התעופה)
(צילום: דוברות שדות התעופה)

 

מונית ספיישל לינשוף הפצוע

יובל פדר, מורה בבית הספר "אלוני יצחק" המתגורר במגידו, מתנדב מזה כשנתיים וחצי בקבוצה של מתנדבים המסיעים חיות בר פצועות מרחבי הארץ אל בית החולים לחיות בר של הספארי ברמת גן ורשות הטבע והגנים.

 

לאחר שהשעיר הועבר למתנדב יוסי אפגנה ביקנעם, פדר שסיים את יום עבודתו בבית הספר, הוקפץ למשימה והגיע לסייע לשעיר בהמשך דרכו לרמת גן.

 

  (צילום: חברת אנרגי'אן)
יובל פדר בדרך לבית החולים לחיות בר (צילום: ארז ארליכמן)

"לא להאמין שהוא הגיע מלב ים מאסדת קידוח ונחת עם מסוק בחיפה. יש מערכת שלמה של מתנדבים עם קבוצות וואטסאפ לצפון, מרכז ודרום וכשמגיע דיווח ממוקד רשות הטבע והגנים, אנחנו נרתמים למשימה", הוא מסביר בזמן הנסיעה אל בית החולים, כשקופסת הקרטון של אולי מונחת במושב הילדים מאחור.

 

הטלפון של פדר לא מפסיק לצפצף והוא מתמקד בנסיעה. "אנחנו בעיצומה של עונת הקינון והגוזלים. אנחנו מקבלים בחי-בולנס למעלה מ-20 קריאות כל יום מרחבי הארץ ובעזרת מתנדבות שאחראיות על מסד הנתונים, אנחנו מקבלים את הדיווחים ומתחילים להריץ אותם בקבוצות הוואטסאפ השונות".

 

אם אין מענה להובלת החיה, יחידת המתנדבים פונה אל ישועת הפייסבוק, שם בקבוצת "חיבולנס - העברה מהירה של חיות בר פצועות לביה"ח לחיות בר בספארי" לוקחים חלק למעלה מ-7,000 חברים מכל הארץ, שנרתמים לסייע להבאת החיות לטיפול וטרינרי.

 

פדר מצידו מבהיר כי הוא עושה זאת באהבה ומוכן לעזור לחיות 24 שעות ביממה יחד עם חבריו וחברותיו למשימה. "כדי שחיות הבר יהיו כאן גם מחר. זה משהו לנשמה, אי אפשר לתאר את זה אחרת. אתה לא יכול להזניח חסרי ישע שאף אחד אחר לא דואג להם".

 

  (צילום: )
יובל פדר עם אולי השעיר בבית החולים לחיות בר (צילום: ארז ארליכמן)

 

הכי קטנים בישראל

בישראל יש כמה מינים של דורסי לילה קטנים, בהם כּוֹס הֶחֳרָבוֹת, שעיר משורטט ושעיר מצוי. השעירים הם דורסי הלילה הקטנים ביותר בישראל ממשפחת הינשופיים. אורכו של השעיר המצוי הוא 18–19.5 ס"מ ומשקלו כ-65–90 גרם בלבד. בדרך כלל מגיעים השעירים ארצה באזור מרס, והחל מחודש אפריל ועד הקיץ הם מקננים על עצים.

 

למרות שבמהלך הנדידה אפשר לראותם בכל הארץ, בעת עונת הדגירה על הביצים מצויים השעירים במרכז ובצפון המדינה. בתקופת הקינון והדגירה קולם הרם של השעירים נשמע למרחקים.

 

שעיר מצוי (צילום: shutterstock)
שעיר מצוי(צילום: shutterstock)

לשעירים יש תפקיד חשוב בסביבה העירונית והכפרית בהדברת מזיקים. בתפריט הקולינרי שלהם אפשר למצוא מכרסמים קטנים, זוחלים קטנים, ציפורי שיר וחרקים ופרוקי רגליים. כריתת עצים ישנים, שימוש בחומרי הדברה שמחסלים מכרסמים ומזיקים, שינוי של אזורים חקלאיים למטרות בנייה, מאבקים עם דורסים לילה אחרים, מיינות, דררות וחתולים משוטטים - מאיימים אף הם על העופות הקטנים.

 

מי שנהנה מקריאות השעירים ישמח לדעת שקריאתם נשמעת בדרך כלל בין השעות 19:30 עד 23:00, חלון הזמן שבו הם פעילים במיוחד, ועד לפנות בוקר. הזכרים קולניים יותר מהנקבות, ששומרות על שקט. שריקת השעירים חוזרת על עצמה במרווחים של כשלוש עד ארבע שניות בין כל קריאה, והיא משמשת סימן אזהרה לזכרים אחרים שלא יתקרבו לטריטוריה שלהם - וגם כדי להרשים את הנקבות.

 

שעיר מצוי (צילום: shutterstock)
שעיר מצוי(צילום: shutterstock)

 

יחזור בקרוב לטבע

הווטרינרים, המטפלים והמתנדבים בבית החולים עסוקים במרץ בטיפול בחיות בר פצועות. ד"ר ניצן אדם, וטרינר בבית החולים לחיות בר מקבל את השעיר לבדיקה ראשונית. פדר מדווח לו כי הבחין באישון מוגדל ובתשישות של השעיר.


  (צילום:  ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

"זה סיפור משוגע שהוא הגיע כל כך רחוק בלב ים", מחייך הווטרינר. השעיר מצידו משמיע נקישות רמות לעבר הווטרינר שמבקש להבהיר כי מדובר "בסימן טוב" המעיד על חיוניות הדורס הקטן.

 

  (צילום:  ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

  (צילום:  ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

לאחר שקילה זריזה, השעיר שוקל כ-73 גרם ומכוסה במהירות בבד כתום דקיק כדי להרגיעו. "הנוצות שלו מאוד שחוקות, אבל לא נראה שיפריעו לו לעוף. אין לשעירים מה לחפש בלב ים מאחר וזו לא הסביבה הטבעית שלהם. לא יצא לנו להיתקל בכזה דבר. בדרך כלל באסדות ים, אנחנו מקבלים עופות ים כמו שחפים", הוא מפרט.

 

  (צילום:  ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

לאחר בדיקת תעופה קצרה ומתן נוזלים לדורס המיובש, הוא נלקח להאכלה בתא האישפוז בחדר המיון בבית החולים. לדבריו, לאחר מספר ימי איקלום תחת השגחה, השעיר צפוי לשוב לטבע במידה ומצבו יהיה תקין לחלוטין, והוא מסוגל לעוף ולאכול בכוחות עצמו.


פורסם לראשונה 02/04/2019 21:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חברת אנרגי'אן
שעיר מצוי מבצע הצלה
צילום: חברת אנרגי'אן
מומלצים