מבצע הזדכות עם שיריון: משפחה החזירה 30 צבים
עשרות אזרחים הביאו למעלה מ-100 צבים לעמק הצבאים בירושלים, במסגרת פרויקט "הזדכות" ייחודי. אחת המשפחות הביאה לא פחות מ-30 צבים שהוחזקו במכלאה בחצר
למעלה מ-100 צבים שהוחזקו בבתים פרטיים בניגוד לחוק, הובאו בשבוע האחרון לעמק הצבאים בירושלים על ידי אזרחים, במסגרת פרויקט "הזדכות" ייחודי, בהובלת החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים. הצבים יחיו כעת בשטח העמק, בטבע. אחת המשפחות הביאה יותר מ-30 צבים שהוחזקו במכלאה בחצר במשך עשרות שנים.
בדומה למבצעי הזדכות על ציוד צבאי, שבהם אין עונשים ולא שואלים שאלות, כך בוצע מבצע הבאת הצבים. הצבים, חיה מוגנת הנמצאת בסכנת הכחדה בישראל ובעולם - חיים כעת במתחם מגורים ייחודי ומקבלים תזונה ראויה, בניגוד לשבייה ביתית.
"הצבים הם חיות בר ומקומם בטבע. כליאת צב בבית או בגינה היא עבירה על החוק וגורמת לצב נזק בלתי הפיך", מסבירה יעל המרמן סולר, מנהלת הפארק מטעם החברה להגנת הטבע. "אנו שמחים מאוד מהנכונות להחזיר את הצבים, שרובם המוחלט לא יוכלו להשתלב חזרה בטבע ואף עלולים להוות מפגע תברואתי לאוכלוסייה הקיימת".
בחברה להגנת הטבע הביעו התפעלות מעשרות המשפחות שהגיעו לפארק בשבוע, ומסרו כי יש שהביאו צב או שניים, שנותרו בביתם לאחר שהובאו לגן הילדים או נאספו מהכביש, רגע לפני שנדרסו.
אולם כמה משפחות הביאו 5-7 צבים. משפחה אחת ממרכז הארץ אף הביאה יותר מ-30 צבים שהוחזקו יחד במכלאות מאולתרות, ארגזים, בגינה ובמחסן. "הם הגיעו בהרכב מלא - 3 דורות ב-3 מכוניות: סבא, סבתא, ילדיהם ונכדיהם - והביאו עמם 30 צבים שהוחזקו במכלאה בחצר מעל 30 שנה. זה התחיל כשסב המשפחה מצא כמה צבים פגועים והחליט להצילם", סיפרה המרמן סולר. "הוא שיכן אותם במכלאה בחצר עד שהתחזקו והחלו להתרבות. את הבקועים הוא גידל זמן קצר, את חלקם שיחרר חזרה לטבע וחלקם השאיר, כך שבמשך שנים גדלה הכמות והצטברו יותר מ-30 צבים, שהואכלו בפירות, ירקות ועוד, שפגעו בצבים וגרמו להם למחלות שונות. הם סיפרו כי ברגע שראו את הכתבות בתקשורת ומתוך דאגה אמיתית לצבים, החליטו להביאם אלינו".
עומר דראל, בן שירות בפארק עמק הצבאים ויוזם הפרויקט, הסביר שהרעיון ההזדכות על הצבים נולד מספירה שערך בפארק, במטרה לכמת את הצבים. "לאחר הספירה התבהרו לי שני דברים: כמות הצבים בפארק קטנה, ועדיין מצבם טוב בהרבה מהצבים בטבע בארץ. אחרי שיחות עם חוקרים בתחום ומומחי החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים, התברר לי שהקושי הגדול ביותר לצבי היבשה המצויים - למעט אובדן בתי גידול - הוא איסופם מהטבע על ידי אלפי ישראלים. לפרויקט הקטן שיזמתי עבור צבי אזור ירושלים, יש הזדמנות ליצור תפנית בעתיד המין כולו בישראל", הוא אומר.
לדיווח ומסירה של צב חזרה לטבע ניתן לפנות למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639*