סקר: רוב האמריקנים מתנגדים ללמד סְפָרוֹת ערביות
מסקר שנערך בארצות הברית עולה כי 56% מהאמריקנים מתנגדים שילדיהם ילמדו את שיטת הסְפָרוֹת הערביות. עורך המחקר: "הסקר מראה את הגזענות של האמריקנים". ומהן הספרות?
מסקר שנערך לאחרונה בארצות הברית התברר כי למעלה ממחצית מהאמריקנים מתנגדים ללמד את שיטת הסְפָרוֹת הערביות בבתי הספר. כך דיווחו כלי תקשורת מדעיים בארצות הברית. מדובר בניסוי של חברת CivicScience, שנועדה לבדוק את הידע של האמריקנים.
הספרות ההודיות-ערביות (Arabic numbers) מוכרות לנו היטב. מדובר בספרות 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ו-9, שבהן משתמשים ברוב העולם והן למעשה החליפו את השיטה הרומית, שהייתה נהוגה עד אז באירופה.
בשבוע שעבר פרסם מנכ"ל CivicScience ג'ון דיק את תוצאות הסקר בחשבון הטוויטר שלו. מהסקר עולה כי 56% מהאמריקנים מתנגדים ללמד את הספרות הערביות בבתי הספר, לעומת 29% בלבד שתומכים בלימוד השיטה. הסקר, כך על פי דיק, נועד להראות את "הגזענות של האמריקנים". עוד עולה מהנתונים כי רק 20% מהאמריקנים שענו על הסקר יודעים כי הם משתמשים בספרות הערביות. הציוץ בטוויטר הפך לוויראלי והוא זכה לעשרות אלפי שיתופים.
Ladies and Gentlemen: The saddest and funniest testament to American bigotry we've ever seen in our data. pic.twitter.com/Bh3FBsl8sR
— John Dick (@jdcivicscience) May 11, 2019
בכתבה של מכון דוידסון לחינוך מדעי, שפורסמה כאן בחודש דצמבר, נכתב בין היתר כי השיטה העשרונית - שבה אנחנו משתמשים כיום - עברה מהודו לארצות ערב השכנות, שנודעו בחכמתן. הערבים ציירו מחדש את עשר הספרות ההודיות, שנשמרו בצורתן זו עד היום, כולל האפס שסומן בנקודה קטנה ונקרא "סיפְר". ההודים כינו את המספר הזה "סוּניָה", מילה שמשמעותה "פנוי" או "חלק". כיום השיטה העשרונית מכונה גם השיטה ההודית-ערבית.
את הבאתה של שיטת הספירה ההודית-ערבית לאירופה אנו חבים לפילוסוף, המדען והרב היהודי אברהם אבן עזרא. הוא נולד בשנת 1089 בעיר טודלה שבספרד ועד מהרה התגלתה יכולתו הגבוהה בתחומי הפילוסופיה, המתמטיקה, המדעים ופרשנות המקרא. הוא נמלט מספרד מאימת המואחדים – שליטים מוסלמים קיצונים, ויצא לנדודים ברחבי אירופה, מצרים וארץ ישראל. במסעותיו הוא נתקל בשיטת הספירה ההודית-ערבית, אימץ אותה בשמחה ואף כתב עליה בשני ספרי מתמטיקה: "ספר האחד" ו"ספר המספר". בספריו הוא סימן את האפס בעיגול קטן וכינה אותו "גלגל" בעברית.